Elbistan Ziraat Odasında düzenlenen bilgilendirme toplantısında çiftçilere Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) anlatıldı. 

BAŞKAN OKUMUŞ ANKARA’DA BAŞKAN OKUMUŞ ANKARA’DA

Elbistan Ziraat Odasındaİlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Ziraat Odası Başkanlığı ve TARSİM Malatya Bölge Müdürlüğü’nün katıldığı bilgilendirme toplantısında çiftçilere yönelik TARSİM destekleri ile alakalı seminer düzenlendi. Toplantının açış konuşmasını yapan Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu, Elbistan İlçesinin tarım açısında önemli bir ilçe olduğunu ifade etti. Emiralioğlu:“ Tarım üstü açık yapılan bir iş, bu nedenle çiftçiler ambarına ürünü koyduktan sonra bile dış etkenlere olumsuz şekilde maruz kalıyor. Bu nedenle ürünümüzden elde edilecek karı kesin olarak bilemiyoruz. Devletimiz bunun için çiftçilere katkı olsun diye Tarım Sigortaları Kanunu çıkardı. Bu kanun sayesinde çiftçilerimiz yasada belirtilen doğal afetlerden herhangi bir zararla karşı karşıya kalırlarsa sigorta yaptıran çiftçilerimizin bu bedeli devlet tarafından ödeniyor dedi. Emiralioğlu, bölgede ciddi bir kuraklık yaşandığını ifade ederken Elbistan İlçesinin 2017 yılı ürünü için pilot bölge seçildiğini belirterek sözlerini tamamladı. Malatya TARSİM Bölge Müdürü Mehmet Ali Doğan’da düzenlenen seminere katılan çiftçilere TARSİM’i anlattı.

ÜRETİCİLER SİGORTA YAPTIRARAK DOĞAL AFETLERDEN KORUNACAK

Doğan sözlerine şu şekilde devam etti:''Geçmiş yıllarda bildiğiniz gibi köylerde TARSİM´le ilgili bilgilendirmeler yaptık. TARSİM her geçen gün yenileniyor. Bu yenilikleri de sizlere anlatmakta fayda var. Tarım riskli bir sektör. Hava şartları, iklimsel özellikler her şeyi etkiliyor. Hava olaylarına son derece açık bir iş kolu. Devletimiz 2005 yılında TARSİM kanununu çıkardı. Primlerin yüzde 50´sini devlet ödüyor.Üreticilerin sigorta yaptırarak dolu, sel, su baskını, fırtına, hortum, heyelan, deprem ve benzeri doğal afetlerin getireceği zararları karşılayabilecek dedi. Doğan, “Bahsi geçen doğal afetler için yapılacak sözleşmelerde pirimim yüzde 50´si Bakanlığımız tarafından üreticilere destek olarak verilmektedir. Ayrıca meyvecilikte hassas bir konu olan don riskine karşı devlet desteği yüzde 66 olarak uygulanmaktadır.Üreticilerin çok zor şartlarda üretim yaptığını ifade eden Mehmet Ali Doğan, "Girdi fiyatları oldukça artmış durumda. Birde doğal afetler işin içine girdiği zaman gerçekten çiftçimizin, üreticimizin beli kırılıyor. Doğal afetler konusunda ürünlerimizi korumalıyız. Bir don olayında ürünlerinizin üzerine bir yorgan çekemezsiniz. Ciddi anlamda devletimiz tarıma destek veriyor. Çünkü bu çiftçiliği ve üretimi devam ettirebilmemiz için doğal afetlere karşı çiftçimizin bir koruması olması gerekiyor. 2005 yılında çıkan yasayla birlikte bu yürürlüğe girdi. Artık devletin desteği var. Çiftçimiz gerçekten iyi niyetli ama bilgi eksikliğinden dolayı mağdur oluyor.

TARIM HER ZAMAN DOĞAL AFETE AÇIK BİR SEKTÖR

TARSİM olarak sigorta yaptıran çiftçimizin mağduriyetini gidermek için çalışıyoruz. Tarım sigortalılığı tamamen gönüllülükle yapılan bir sigorta türüdür. Bu güne kadar yaptığımız istatistiklerde sigorta yaptıran, prim ödeyen çiftçilerimize prime esas değerlerinin yüzde 66’sının geri ödendiği yönünde. Bu yüzden biz çiftçilerimizin her türlü olumsuzluğa karşı mutlaka TARSİM yaptırmalarını istiyoruz'' dedi. Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut’ta Elbistan ve yöresinin ekonomisini tarımın oluşturduğunu, tarım sektörünün de her zaman doğal afetlere açık olduğunu söyledi. Özellikle bölgede üretimin olumsuz iklim koşullarından etkilendiğini kaydeden Bulut, çiftçilerin mağdur olmaması için tarım sigortası yaptırmalarının önemli olduğunu vurguladı. Bunun dışında devlet tarafından yaşanan bir tarımsal olumsuzluk karşısında çiftçilere herhangi bir ödeme ve hasar tazmini yapılmadığını anlatan Bulut, “Özellikle bireysel hasarlarda TARSİM’in çiftçilere büyük desteği oluyor. Tarım alanlarının sigortalanmasında devlet desteğinin olması da çiftçilerimize büyük bir destek. Sadece tarımsal alan değil, çiftçilerimiz canlı hayvan yetiştiriciliğinde de TARSİM yaptırabilirler'' diye konuştu. Bulut, şu anda mevsimin kurak gittiğini böyle devam etmesi halinde ürün kaybının yaşanabileceğini, ancak inşallah önümüzdeki günlerde yağışların iyi olması durumunda toparlanabileceğini belirtti ve bütün çiftçilere bol ürün bol kazanç dilediğini söyledi.

Erdi İşbilir/Elbistan

Editör: TE Bilisim