Küçük bedenler üzerine bazen fazlaca yük yüklüyor eğitim sistemimiz. Dersler, etütler, sınavlar ile yoğun bir dönemi daha geride bıraktık. Şimdi tatil zamanı. Oyun zamanı. Eğlence zamanı. İyisiyle kötüsüyle tüm öğrencilerimiz bu tatili hak etti.
Aslında ben sizi, şu an değil de, yaklaşık bir hafta öncesine götürmek istiyorum. Karneler verilmeden önceki bir haftaya.
--Oğlum/Kızım hadi yat artık, erken kalkacaksın, okula gideceksin
--Yok baba. Ben okula gitmeyeceğim!
--Hayırdır, daha 1 hafta var okulun kapanmasına?
--Ders işlemiyoruz baba. Konularımız bitti. Dersler hep boş geçiyor. Zaten kimse gelmiyor. Yoklama da alınmıyor zaten!
Bu yıl, geçen yıl, daha geçen yıl. Hemen hemen her eğitim öğretim döneminin sonunda bu diyalog yaşanıyor çocuklarımızla. İlk hafta boş geçiyor. Sömestri tatilinden önceki hafta boş geçiyor. Yaz tatilinden önceki hafta boş geçiyor. Oysa çocuklarımızın eğitimi için her saat, her gün, her hafta çok değerli değil mi?
Adı üzerinde “Eğitim Öğretim Dönemi” dediğimiz bu dönemlerde, öğretmenlerimiz, ne kadar bu dönemin “eğitim” kavramını, ne kadar “öğretim” kavramını dikkate alıyorlar. Eğitim öğretim dönemleri, Matematik, Türkçe, Fen vb. derslerinden mi ibaret? Dönem isminin önünde yer alan “eğitim” nedir peki? Konusu itibari ile yeterince dikkate alınıyor mu? Şahsi fikrim kocaman bir hayır. Öğretim her şey olmuş. Kişilik gelişimi, saygın ve özgüveni yüksek birey yetiştirme, yeteneklerine göre sanatsal faaliyetlere yöneltme yok denecek kadar az.
Doğru eleştiri, çözüm yollarını da sunmak ile bütün olmalı realisti ile, derslerin konularının bittiği tarihlerden itibaren;
-Sömestri tatiline ya da yaz tatiline bir hafta kala okullarda çeşitli kültür sanat etkinlikleri yapılabilir
-Daha önceden hazırlanmış şiir, öykü, deneme türü edebi yarışmaların ödülleri bu hafta verilerek, velilerin katılımı ile küçük bir edebi dinleti yapılabilir
-Yine öğrenciler tarafından hazırlanmış küçük tiyatro gösterileri hazırlanıp son hafta veli ve öğrencilere sunumu yapılabilir
-Yeteneği olan öğrencilerin ses ve saz sanatlarını icra etmeleri sağlanabilir.
Dolayısı ile okulun son bir haftası öğrenciler için tam bir sosyalleşme, eğlence ve birikmiş streslerinden arınma haftası olur. Velilerin aynı ortamda bulunup birbirleriyle kaynaşmalarına vesile olur. Böylelikle o son bir haftalar, öğrencilerimiz açısından evde televizyon bilgisayar ve telefon ile geçirdikleri zamandan çok daha değerli ve keyifli olacaktır.