Gündem

Zabun’dan Başbakan’a 17 Maddelik Rapor

0

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Serdar Zabun, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından düzenlenen 9’uncu Ticaret Şurasına katıldı. Başbakan Binali Yıldırım’ın katılımıyla gerçekleşen toplantı, 15 Temmuz Şehitlerinin filminin izlenmesi ile başladı.
 
9. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde, Başbakan Binali Yıldırım’ın başkanlığında, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile 365 oda ve borsanın yönetim kurulu ve meclis başkanlarının katılımıyla TOBB Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.? Şura’da, KMTSO Başkanı Serdar Zabun ile birlikte 81 ilden 81 sözcü özel sektörün sorunlarını ve çözüm önerilerini Başbakan Yıldırıma iletti.
 
TÜRKİYE ÇAĞ ATLADI
Türkiye Odalar ve Borsalar birliği ikiz kulelerinde gerçekleşen toplantıda sanayici ve iş adamlarına seslenen Başbakan Binali Yıldırım, ekonomik anlamda Türkiye’nin çağ atladığını söyledi. Son 10 yılda ekonominin birçok kaleminde makro düzenlemeler yapıldığına dikkat çekmen Yıldırım: “Birçok düzenleme yaptık ekonomiyle ilgili. Reform niteliğinde düzenlemeler yaptık. Vergi barışı, kasa stok affı, borçların yeniden yapılanması, damga vergisinde basitleştirme, Türkiye varlık fonu, bireysel emeklilikte otomatik katılım, bunların her biri gelecek 10 yıl için Türkiye’nin kaderini değiştirecek işlerdir. Ne kadar çok üretirsek, ne kadar istihdamı artırırsak o kadar ülkemizi ileri taşımış oluruz. Türkiye zenginleştikçe Türkiye’nin her köşesinde refah arttıkça, artık terör daha az konuşulacak. İnsanların kaybedecekleri kazanacaklarından daha fazla olduğu zaman huzuru, istikrarı, güveni tercih eder. Bizim de amacımız bu. Yurdun her köşesine vatandaşlarımız her toprağımıza rahatça seyahat edecek, sağlık hizmetleri eksiksiz verilecek. Benim TOBB’dan, sanayicilerden özellikle bir ricam var. Cazibe merkezi olarak tanımladığımız 23 ilden oluşan bölgeye yönelik bir hamle başlatmanızı istiyorum. Bunu istiyorum. Hepimiz elimizi taşın altına koyacağız. El eli yıkar, el de döner yüzü yıkar diye bir tabir var. O bölgelerde mutlaka pozitif ayrımcılık yapacağız, karşılığını biz vereceğiz merak etmeyin. Ben burada lükse, israfa yönelik bir talebe rastlamadım. Hepsi kendi içinde tutarlı, ülkeye katma değer sağlayacak bölgeye daha fazla yatırım yapmayı temin edecek talepler. Bunlara karşı duyarsız olamayız.
 
GENÇ NÜFUSUMUZ VAR
Türkiye’nin mutlak üstünlüğü yok, petrolü yok, doğalgazı yok mukayeseli üstünlüğümüz var. Üstünlüğümüz genç nüfusumuz beşeri kaynağımız. Bu bizim birçok ülkede olmayan gücümüz. Bu gücümüzü şimdi kullanma zamanı gelmiştir. Biz üzerimize düşen görevleri yapacağız. OSB'lerde meslek okulu açmak isteyenlere desteği veriyoruz.
 
EN BÜYÜK HAVALİMANI BİZDE
Türkiye'nin, dünyanın en büyük havalimanını yaptığını, dünyanın da bunu gördüğünü aktaran Yıldırım, önceki gün Kanada'da Uluslararası Sivil Havacılık Örgütünün Genel Kurulu'nun yapıldığını ifade etti. Türkiye'nin BM'ye üye 172 ülkeden 156'sının oyunu alarak konsey üyeliğine seçildiğini de bildiren Yıldırım, "Bu FETÖ'cülerin propagandalarına rağmen Türkiye, BM'ye üye 172 ülkenin 156'sının oyunu alarak en yüksek oyla seçilen ülke oldu" ifadelerini kullandı.
 
SUYUN KAYNAĞINI KESTİK
"FETÖ'cüler himmet paralarını oluk oluk lobi şirketlerine, dışarıdaki yandaşlarına aktarmaya devam ediyor" diyen Binali Yıldırım şöyle konuştu: "Ama unutmasınlar hazırın ardı tez gelir. Suyu kestik, borudaki suyu kullanabildiğin kadar kullan. Ondan sonra ne yapacaksın bakalım? Hangi garip gurebayı aldatacaksın? 'Allah' diyerek, 'kitap' diyerek, 'cennet' diyerek, bütün kutsallarımızı kullanarak bu insanları aldattınız, mağdur ettiniz. Bundan büyük alçaklık olur mu? Şimdi de kalkmışlar bin bir türlü tezviratlarla kafa karıştırıyorlar. 'Tekrar geleceğiz, bitmedi, etmedi, cennette buluşacağız, dayanın' Allah ıslah etsin diyorum. Bu örgütte 3 yapı var. Bir, ibadet edenler, iki ticaret edenler, üç ihanet edenler. Birinci hedefimiz ihanet edenler. Onların canına okuyacağız, hiç kaçarı yok. Ticaret edenler eğer bu ticaretlerini milletin malını, çoluğunun çocuğunun rızkını eğer bu terör örgütüne aktarmışsa onlar da bunun hesabını kuruşuna kadar verecek, orada da af yok. Ama ibadet amaçlı bu yardımları yapanlar, arka plandaki tezgahtan haberi olmayan masum vatandaşlarımız ki bunlar büyük bir çoğunluğu oluşturuyor. Bunların bir günahı yok, onlarla alışverişimiz yok.
 
ŞEFFAF DEĞİL
Hiç endişelenmesinler, müsterih olsunlar. Bunların yaptığı en büyük kötülük, kutsallarımızı aşındırdılar. Bizim değerlerimizi, hepimizin üzerine titrediği değerlerimizi ortadan kaldırdılar. Bu konuda başından beri söylüyoruz, hata yapmamak, hiç hata yapmamak mümkün değil. Niye? Örgüt kapalı, kayıt dışı. Saydam değil. İlişkileri ancak araştırınca buluyorsunuz. Fakat dedik ki en az hatayla yapacağız, kılı kırk yaracağız, yaşla kurunun bir arada yanmasının önüne geçeceğiz. İntikamla değil, adaletle davranacağız. Bunların hepsini yapıyoruz. Ancak uygulamalarda görüyoruz ki, burada da dile getirildi, yanlışlar oluyor. Bunları düzeltmek de mümkün. Bunu da yapacağız"
 
GÜÇLÜ BİR TEŞVİK SİSTEMİNE İHTİYAÇ VAR
KMTSO Başkanı Serdar Zabun, “Ülkemizin yeni ve güçlü bir yatırım teşvik sistemine ihtiyacı hepimizin malumudur. Kahramanmaraş’ın 5084 sayılı teşvik yasasında ortaya koyduğu olağanüstü başarı ortadadır. Benzer kapsamda bir teşvik sistemi ile Kahramanmaraş yatırım, istihdam ve ihracat başarısından çok daha fazlasını taahhüt etmektedir'' dedi.
 
17 MADDELİK RAPOR
Başbakan Binali Yıldırım’a, “Kahramanmaraş Ekonomisinin Makro Sorunları ve Çözüm Önerileri'' adı altında 17 maddelik bir klasör sunan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Serdar Zabun şöyle konuştu: “Sanayi yatırımlarının artırılması ve organize sanayi bölgelerinin çoğaltılması bakımından orman vasfını kaybetmiş, belli bir büyüklüğe sahip arazilerin organize sanayi bölgelerine açılabilmesi sağlanırsa, inanıyoruz ki, hazine arazisi sorunu yaşayan birçok bölgemizde ciddi bir sanayileşme potansiyelini harekete geçirmiş oluruz. Kahramanmaraş’ta, 5 bin dekar tekstil ihtisas organize sanayi Bölgesi’nin komşusu olan 25 bin dekar orman vasfını kaybetmiş arazi buna en büyük örneklerden birisidir.
 
PAMUK İPLİĞİ İTHALATINA EK VERGİ
Kahramanmaraş’ın lokomotif sektörü tekstilin en büyük problemi olan pamuk ipliği ithalatı her geçen gün artmaya devam etmektedir. Amerikan pamuğunda %3 ek maliyete katlanan tekstil sektörünü rahatlatmak adına pamuk ipliği ve ham kumaş ithaline de ek vergi uygulanmasının çok verimli sonuçları olacağını düşünüyoruz. Çırçır işletmelerinin devlet destek ve teşvikleri ile modernize edilmesi sektörün kalitesini yükseltecektir.
 
ADATEPE BARAJI
Tarım işletmeleri açısından da, pamuk destekleme sisteminin revize edilerek, çiftçiye kütlü pamuk yerine balya pamuğa destek verilmesi, desteklerin adil dağıtılmasını sağlayacaktır.
Bu arada, ilimizde tarımsal altyapının güçlendirilmesi için Adatepe Barajı’nın faaliyete geçirilmesi çok büyük önem arz etmektedir.
 
ZÜCACİYE SEKTÖRÜ
Yüzde 70’i ilimizde üretilen metal mutfak eşyalarının üst sektörü olan zücaciye sektörünün stratejik sektörler arasına alınarak desteklenmesi ekonomiye ciddi katkı sağlayacaktır.
 
ULAŞIM, ÇEVRE VE TURİZM ALTYAPILARI İYİLEŞTİRİLMELİ
Kahramanmaraş’ın ekonomiye katkısını artırmak bakımından ulaşım, çevre ve turizm altyapılarının iyileştirilmesi zorunluluk arz etmektedir. Karayolları yatırımlarının tamamlanması, Afşin-Elbistan termik santrali açık işletme yeraltı suyunun Elbistan Ovası’nın sulamasında değerlendirilmesi, yine ''A’ termik santrale baca gazı kükürt arıtma sistemi ve kül tutucu elektro filtrelerin yapılması çok yararlı olacaktır. Turizme katkı açısından Germenicia Antik Kenti ve Eshab-ı Kehf külliyesinin tanıtımının ulusal hedefler kapsamında değerlendirilmesi çok önemlidir''
 
Haber Merkezi