Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen “Uluslararası Selçuklu Döneminde Maraş Sempozyumu'' başladı.
Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Kültür ve Turizm Şube Müdürlüğü tarafından Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde iki gün boyunca düzenlenecek olan sempozyum 16 oturumda gerçekleştirilecek. Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi Eshab-ı Kehf ve Afşinbey Salonlarında düzenlenen sempozyuma 23 profesör, 9 doçent, 26 yardımcı doçent ve 19 araştırma görevlisinin yanı sıra, okutmanlar ve eğitimciler katılıyor. Ayrıca sempozyuma Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Sırbistan ve Borsa Hersek’ten de akademisyenler katılıyor.
“GÜÇLÜ YÖNÜMÜZÜ ÖN PLANA ÇIKARACAĞIZ''
Düzenlene sempozyumun açılış konuşmasını yapan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Kahramanmaraş’ın şiirin, edebiyatın, tarihin ve kültürün başkenti olduğunu söyledi.
Kahramanmaraş’ın güçlü yönlerini ön plana çıkarmak için büyük bir gayret gösterdiklerini ifade eden Başkan Erkoç, “Kahramanmaraş’ımız bizim kadim medeniyetimizin önemli bir merkezlerinden bir tanesi. Kahramanmaraş şiirin, edebiyatın, tarihin ve kültürün başkenti. Gerçekten dünyanın en eski yerleşim yerlerinden bir tanesi ve dünyada belki kültürel anlamda dünya tarihine büyük eserler vermiş, medeniyete çok büyük katkılarda bulunmuş bir şehir Kahramanmaraş. Bizde Kahramanmaraş’ımızın güçlü yönlerini ön plana çıkarmak için büyük bir gayret içerisindeyiz. Tabi Dulkadiroğlu Beyliği ve öncesinde Kahramanmaraş’a yapılan bazı tarihi eserler özellikle Selçuklu döneminden günümüze kadar gelmekte. Cami, kervansaray, han, hamam gibi birçok eser burada çok değerli hocalarımızda var Selçuklu ve Dulkadiroğlu Beyliğinden daha çok günümüze gelmekte. Bizde Büyükşehir olarak bu dönemi ilim adamlarımızla en iyi şekilde irdeleyelim, en güzel şekilde ortaya çıkaralım diye bu sempozyumu düzenledik. İnşallah bunu kitap haline getirip daha sonra da paylaşacağız'' dedi.
BAŞKAN ERKOÇ’TAN İLKÇAĞ’DA MARAŞ SEMPOZYUMU MÜJDESİ
Kahramanmaraş’ın tarihini aydınlatmak için çalışmalarının devam ettiğini belirten Başkan Erkoç, ilerleyen günlerde İlkçağ’da Kahramanmaraş adlı bir sempozyum daha düzenleyeceklerini söyledi. Erkoç, “Daha önce Osmanlı’da Dulkadiroğlu dönemi de ait çalışmalar yapılmıştı, İnşallah bundan sonra da İlkçağ’da Kahramanmaraş adlı bir çalışmayı da hep beraber yapacağız. Sadece bunlarla da yetinmiyoruz, çok yoğun kültürel programlar yapıyoruz, geçtiğimiz günlerde 3. Kitap ve Kültür Fuarı’nı düzenledik. Gerçekten de çok faydalı bir fuar oldu. Tarihten bu yana bize emanet edilen eserleri restore ediyoruz. Selçuklu, Dulkadiroğlu, Osmanlı dönemlerinden bize gelen bu tarihi eserlerimizi gelecek yüzyıllara taşımak için çalışıyoruz. Yaklaşık 300-400 yıllık tarihe dayanan başta Demirciler Çarşısı olmak üzere birçok tarihi eseri restore ederek ayağa kaldırmak çabasındayız. Kütüphaneler kuruyoruz, Kahramanmaraş’ımız da. Birçok etkinlikler yapıyoruz ve İnşallah yapacaklarımızla kültürel etkinliklerimizi devam ettireceğiz'' şeklinde konuştu.
VALİ ÖZKAN; “OLMAZSA OLMAZIMIZ''
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’un ardından kürsüye gelen Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan ise kültür ve tarihin sosyal bilimler anlamında iyi incelenip geleceğe aktarılmasının olmazsa olmazlarından olduğunu ifade etti.
Vali Özkan, “Gerçekten medeniyetimize, şehrimize bugünkü durumumuza ışık tutan medeniyet havuzumuzu besleyen değişik faaliyetler, icraatlar, tarihi vakalar, kendimize şekil veren hadiseler, değişik devirler ve bunların tarif edilmesi bugünkü toplumumuza anlatılması ve paylaşılması önemli bir husus. Bu konuda Büyükşehir Belediyemizi ve Üniversitemizi tebrik ediyoruz. Böylesine bir faaliyetin özellikle mahalli idare birimleri tarafından icra edilmesi ayrı bir özellik ve güzellik. Artık akademik kuruluşların yanında, mahalli idarelerinde bu alanda faaliyet icra etmesi olayı daha önemli hale getirmektedir. Kendi kültürümüzü, tarihimizi, sosyal bilimler anlamında iyi inceleyip günümüze ve geleceğe aktarılması olmazsa olmazlarımızdan. Aslında şehirlerimizin vizyonunda şehrin aynı zaman gelenek, görenek, kültürü ve o şehirde yaşayan bütün medeniyetlerin bilinmesi bir istinat noktası haline getirilmesi önemli. Daha sonrasında geleceğe yönelik atılacak adımlar çok daha sağlam bir şekilde atılabilir. Esasen bu tür çalışmalar ilimizde şehrimizde bu engin medeniyetimizin bilinirliğinin artırılmasıyla gelecek vizyonunu çizmesi açısında da bizim için çok önemli bir veri. Katılımcıları tebrik ediyor, başarılar diliyorum'' ifadelerini kullandı.
“SELÇUKLULAR DEVRİNİ AYDINLATACAĞIZ''
Düzenleme Kurulu adına konuşma yapan İlyas Gökhan’da Kahramanmaraş’ın tarihsel süreci hakkında bilgiler verdi. Maraş’ın birçok devlete ev sahipliği yaptığını ve şehrin tarihinin bir kısmı olan Selçuklular devrini aydınlatmak için toplandıklarını belirten Gökhan, “Bugün burada kadim bir şehrin tarihinin bir kısmını, Selçuklular devrini aydınlatmak için toplanmış bulunuyoruz. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesinin başlatmış olduğu sempozyumlar serisi 2004 yılında genel Maraş Sempozyumu olarak yapılmıştır. 2011 yılında Dulkadiroğlu Beyliği sempozyumu, 2012 yılında Osmanlı Döneminde Maraş sempozyumu ve 2013 yılında Cumhuriyet dönemizde Maraş sempozyumlarını daha önce yaptık. 10 cilt halinde kitap şeklinde yayınlandı. Bu bakımda Kahramanmaraş Türkiye’de örnek olmuştur. Türkiye’de nereye gidersek gidelim Kahramanmaraşlı olduğumuzu bilen akademisyen hocalarımız sizin şehrinizde ne kadar çok kültürel çalışmalar yapılıyor, ne kadar çok kitap yayınlanıyor diye imrenerek soruyorlar. Üniversitenin kurulmasıyla birlikte bugün Maraş ile ilgili kitapların sayısına baktığınızda 200’ü geçmiştir. Buda üniversitenin şehre ne kadar önem verdiğini gösteriyor. Kahramanmaraş Anadolu’nun doğusu ile batısı arasında geçişi üzerinde bir şehirdir. Binlerce yıllık tarihi olan bu şehirde Hititler, Asurlar, Romalılar, Bizanslar ve Müslüman Araplar geçmiştir. Şehrin kalıntılarında şehrin kalesinin Hitit dönemi eseri olduğu ve Germenicia mozaiklerinin erken Bizans döneminden kaldığını hatırlayacak olursak daha çok fazla gün yüzüne çıkamayan eserlerle kadim bir şehir olduğu ortaya çıkar'' şeklinde konuştu.
“GAZİANTEP, KAHRAMANMARAŞ’I NASIL 3’E KATLADI''
Geçmişte Kahramanmaraş’a bağlı bir kaza olan Gaziantep’in bugün Kahramanmaraş’ı 3’e katladığını dile getirerek eleştirilerde bulunan İlyas Gökhan, Germenicia mozaiklerinin hala gün yüzüne çıkarılmayı beklediğini söyledi. Gökhan, “Gerçekten Gaziantep geçmişte Kahramanmaraş’ın bir kazası idi, Rektör Yardımcımız İbrahim Solak çok iyi bilir. Gaziantep nasıl bu noktaya geliyor. Bu arada bu konuları da vurgulamak istiyorum. Gaziantep 50 kilometre uzaklıktaki Zeugma mozaiklerini çıkarıyor ve getiriyor Türkiye’nin 2. büyük müzesi olarak sergiliyor. Kimsede o mozaiklerin Gaziantep’in 50 kilometre uzağından geldiğini bilmiyor. Kahramanmaraş’ın için Germenicia mozaikleri var, tekrar tekrar gündeme geldi hala gün yüzüne çıkarılmayı bekliyor. Eğer bu mozaikler gün yüzüne çıkarılıp sergilendiği takdirde bu Kahramanmaraş’ın öz malıdır, öz eserleridir. O bakımdan idarecilerimizin tekrar dikkatini çekmek isterim. İlk ismi Markasi olmuş daha sonra Roma İmparatoru Kaligula ile beraber kendi ismi olan Germenicia olan unvanıyla adlanmış. 637 yılında Müslüman Araplar Hz. Ömer zamanında şehri fethetmişler, onlarca sahabe kabrinin Maraş’ta olduğu biliniyor. Bunlarında gün yüzüne çıkarılması lazım. Şehir 1097’de Haçlıların eline düşüyor, tam 50 yıl burada Haçlı küçük devletçiği oluşuyor, bir İtalyan devletçiği. Türkiye Selçuklularının 4 uç beyliği var. Bunlardan bir tanesi Kastamonu civarında, bir tanesi Denizli tarafında bir diğeri güneyde Antalya tarafından 4.sü de Maraş uç beyliği. Özellikle Klikya Ermenileri’ne karşı kurulmuştur. Maraş kaleler ve hanlar şehridir. Kayseri ile Aksaray-Konya arasındaki bütün hanlar ayağa kaldırıldı. Maraş’ta da aynı şekilde özellikle Kayseri üzerinden Gaziantep’e oradan da Halep’e giden tarihi İpek Yolu bulunuyor. Üzerinde 7-8 tane han var. Hepsi yıkık durumda, sadece Eshab-ı Kehf hanlığı ayakta bu diğer hanlıklarında ayağa kaldırılması gerekiyor'' dedi.
MÜZE SAYISI YETERSİZ!
Kahramanmaraş’ı ön plana çıkarmak için büyük çaba gösterdiklerini de sözlerine ekleyen Gökhan, Kahramanmaraş müzesinin Kahramanmaraş’a yetmediğini belirterek müze sayısının artırılmasının gerektiğini söyledi Gökhan, konuşmasına şu şekilde devam etti; “Maraş ile ilgili bir karşılaştırma yapmak istiyorum, bizim tek amacımız Kahramanmaraş’ı ön plana çıkarmak. Nevşehir’den örnek vereyim küçük bir şehir. Hacı Bektaş kazası var 5 bin nüfusu var ve 2 tane arkeoloji müzesi var. Yine Ürgüp’te arkeoloji müzesi var ve merkezde de bir tane arkeoloji müzesi var. Bizim Elbistan’ın nüfusu 100 binin üzerinde maalesef bir tane müze kurulamamış. Afşin Efsus eski tarihi bir şehir bir müze kurulamamış, bunlar bizim çok büyük eksikliklerimiz. Kahramanmaraş merkezde olan müze de bu şehre yetemiyor açıkça ifade edelim. 4-5 bin nüfuslu kazalara müze açılmış, 100 bin nüfuzlu büyük kazalarda bir müze bulunmuyor.''
“TARİHE BÜYÜK KATKISI OLACAK''
Uluslararası Selçuklu Döneminde Maraş Sempozyumunun tarihe çok büyük katkısının olacağını dile getiren Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektör Yardımcısı İbrahim Solak, “Sempozyumun yerel tarih açısından bakıldığında İlyas hocam özetledi gelecekte İnşallah kitapların basıldığı takdirde çok büyük katkısının olacağına inanıyorum. Bu anlamda da yerel yönetimlere, Üniversitelere, Valiliklere çok önemli işler düşüyor. Biz her zaman bu tür katkıları yapmaya hazırız. İnşallah faydalı olur. Ondan kesinlikle şüphemiz yok. Gelecekte de hem Ermeni meselesinde hem de İlkçağ’da Maraş gibi sempozyumlarda buluşmak üzere herkesi saygıyla selamlıyorum'' şeklinde konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından sempozyumun birinci oturumuna geçildi.
Oturum Başkanı Prof. Dr. Abdülkerim Özaydın’ın yönettiği birinci oturumda Prof. Dr. Mehmet Özkarcı; “Kahramanmaraş'ta Anadolu Selçuklu Mimarisine Bakış'', Prof. Dr. Mustafa Keskin; “Selçuklu Türkleri ve Haçlı Seferleri'', Prof. Dr. Orhan Doğan - Arş. Gör. Aysel Erdoğan; “I.Gıyaseddin Keyhüsrev Döneminde Maraş ve Çevresinin Siyasi Durumu'', Prof. Dr. Ejder Okumuş; “Maraş’ın Kolektif Dinî Hafızasında Selçukluların Yeri: Eshab-ı Kehf Örneği'' ve Prof. Dr. İlyas Gökhan; “Sultan I. İzzeddin Keykavus Döneminde Maraş Bölgesinde Cereyan Eden Olaylar'' konularında bildirilerini sundular.