Gündem

Teknoloji geldi TERZİLİK BİTTİ

0

Bir zamanlar ısmarlama terzilik mesleğinin çok gözde olduğunu belirten yılların ustası Terzi Murat Kapıdere günümüzde ise bu mesleğin rağbet görmediğini ve teknolojinin kurbanı olduğunu ifade etti. Kapıdere, geçmiş yıllarda ısmarlama terzilik mesleğinin popüler bir meslek olduğunu günümüzde ise teknolojiye yenik düşerek kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerden biri olduğunu Manşet Gazetesi Muhabirlerinden Emre Akkış'a anlattı.

 

Günümüzde teknoljinin hayatın her alanına yayılmasıyla birlikte birçok el emeğiyle yapılan mesleklerin kaybolmaya yüz tutuğu gibi terzilik mesleğide diğer el emeğiyle yapılan işler gibi kaybolmaya yüz tutmuş durumda. 1970 yılından beri terzilik yapan esnaf Murat Kapıdere, terzilik mesleğinin günümüzde insanlar için ancak sökülüp dikilmek için kullanıldığını ifade eden Kapıdere, gazetemize değerlendirmelerde bulundu. Kapıdere, "1980'li yıllarda bir bayram yaklaştığı zaman insanlar terzilere elbise diktirmek için sıraya girerlerdi. Ben çok iyi hatırlıyorum. Günlerce sabahlayarak elbise dikerdim. Şimdi ise ancak tamirat yaparak geçimimizi sağlayabiliyoruz. Eğer tamiratta olmasa terzilik mesleği ölüp gider" dedi.

'TAMİRAT YAPARAK GEÇİMİMİZİ SAĞLIYORUZ'

Önceden bir bayram yaklaştığı zaman insanların elbise diktirmek için terzinin kapısında sıra beklediklerini söyleyen Kapıdere, şu anda ise insanların sadece tamirat için geldiklerini ve sadece tamirat yaparak geçimlerini sağladıklarını belirtti. Kapıdere, "1970 yılından beri terzilik yapıyorum. Terziliğe adım atmam babamın sayesinde oldu. Babamda terziydi. Babamın yanındayken hem okula gidip hem de terzilik öğreniyordum. 1970 yıllardan bugünlere kadar geldik. Babam rahmetli olduktan sonra mesleğe devam ettim. Terziliğe ilk başladığım yıllarda ki sistem şu anda hala devam ediyor olsaydı insanlarımızın yüzde 90'ı ya terzi olmak zorundaydı ya da çıplak gezmek zorundaydı. Yani bir nevi terzilik mesleği de çağa göre hareket ediyor. 1980'li yıllarda bir bayram yaklaştığı zaman insanlar terzilere elbise diktirmek için sıraya girerlerdi. Ben çok iyi hatırlıyorum. Günlerce sabahlayarak elbise dikerdim. Şimdi ise ancak tamirat yaparak geçimimizi sağlayabiliyoruz. Eğer tamiratta olmasa terzilik mesleği ölüp gider. Çünkü rekabet olayı başlı başına bir sıkıntı oldu. El emeğiyle dikilen iş bitti. Teknolojinin gelişmesiyle terzilik mesleğide kaybolmaya yüz tutmuş durumda" şeklinde konuştu.

'35 YILDA FARK EDEN TEK ŞEY TEKNOLOJİ'

Terziliğe ilk başladığı zamanla şimdiki zaman arasında ki değişen tek şeyin teknoloji olduğunu öne süren Kapıdere, o günlerde yaptıkları elbiselerin şu anda daha hazır ve pratik olduğunu söyledi. Kapıdere, "35 yıl önce terziliğe ilk başladığım zamanla günümüzde ki terziğin bu hale gelmesinde etkili olan en önemli faktör teknolojidir. O günlerde yaptığımız elbiseler günümüzde daha hazır ve daha pratik hale getirilmiş oldu. Bu durum bir taraftan insanlar için kolaylık oldu ama bir taraftan da sanatkar yetişmez oldu. Terzilerin yanında çıraklar yok çünkü terziler artık çırak besleyecek durumda değil. Tamirat yaparak geçimini sağlayan bir terzi yanında çırağı besleyecek durumu olmaz ve sanatıda öğretemez. Çünkü eskiden çıraklığını kalfalığını yapıp ustalığa geliniyordu. Ama şu anda çıraklığını yapmadan herhangi bir atölyeye giripte çalışamaya başlayan çocuklarımız kendisine gösterilen bölümü diker ama böyle bir şey öğrenemez. Bu teknolojiye göre kalifiye eleman hiçbir zaman yetişmez. Vatandaş artık terzilere bir elbise diktirmek için değilde ancak fermuarı yada bir düğmesi koptuğu zaman geliyor" ifadelerini kullandı.
www.marasmanset.com Haber: Emre Akkış