Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Tekir Fidanlığı yöre halkının geçim kaynağı oldu.
Kahramanmaraş’ın Onikişubat İlçesi’ne bağlı şehir merkezine 63 kilometre uzaklıkta olan Tekir Mahallesi’nde bulunan Tekir Fidanlığı’nda 2016-2017 yılı üretimlerine başlanıldı. 1971 yılında ağaçlandırma ve erozyon kontrolünü sağlamak ve kentin fidan ihtiyacını karşılamak için kurulan fidanlıkta tüm fidan türleri zamanın iklim şartlarına göre yetiştiriliyor. Türkiye genelinde Kahramanmaraş’ta dahil 28 ilde bulunan fidanlık üretim tesis kentin yanı sıra bölgenin de fidan ihtiyacını karşılıyor. Yaklaşık 100 dönümlük arazide kurulu olan fidanlıkta yıllık ortalama 5 milyon fidan üretiliyor. Çok sayıda kişinin istihdam edilmesine katkı sağlayan tesis yöre halkının başlıca geçim kaynağı olurken çok sayıda bayan da burada hem üretiyor hem de ev ekonomisine katkı sağlıyor.
YILLIK 5 MİLYON FİDAN ÜRETİMİ
430 civarında kişinin istihdam edilmesine katkı sunan fidanlık üretim tesisi, özellikle yöredeki kadınlar için iş imkanı sağlarken Tekir halkının da başlıca geçim kaynağı oluyor. Bu tesisle birlikte hem yöre halkına ekmek kapısı hem de geleceğe daha yeşil bir dünya bırakmak için gayret ettiklerini söyleyen Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Alpaslan Altındaş Fidanlar can, hayat, ağaç olsun sloganıyla yola çıktıklarının altını çizdi. Kahramanmaraş’ta 5 milyon tüplü fidan kapasitesine sahip 2 fidanlık olduğunu belirten Altındaş, Göksun Orman İşletme Müdürlüğü’nün Tekir Fidanlık Şefliğimizin 2 tane fidanlığı bulunmaktadır. Bir tanesi ilçe merkezindedir diğeri ise buradakidir. İki fidanlığımızın toplam kapasitesi yıllık 5 milyondur. Yıllık 5 bin tüplü fidan üretiliyor. 2016-2017 yılının fidan üretimlerine de başladık. Şu an 2 fidanlığımızda toplam 200 civarında çalışanımız mevcut. Göksun’da da 230 civarında çalışıyor toplamda 430 civarında kişi fidan üretimi yapıyor. Biz bu fidanları her sene yıllık olarak üretiyoruz ve yıllık olarak ürettiğimizi fidanları ertesi sene ağaçlandırma sahalarımızda tüketiyoruz'' dedi.
''ÇALIŞANLARIN ÇOĞUNLUĞU BAYAN’
Çok sayıda bayanın çalışarak aile ekonomisine katkı sağladığının altını çizen Altındaş, şöyle devam etti: “Fidanlığımız eski bir fidanlık olduğu için özellikle Tekir üzerinde binlerce kadın burada çalışmış ve geçim kaynaklarını da buradan sağlamıştır. Çalışanlarımızın da birçoğu bayandır. Her yıl fidanlarımız 4,5 milyon ile 5 milyon arasında değişiyor. Burada ise tüplü fidan üretimine ağırlık veriyoruz. Fidanlarımızın büyük çoğunluğunu Kahramanmaraş’ta kullanıyoruz ama ihtiyaç olduğu durumlarda da bölge illere de gönderiyoruz. Türkiye genelinde ise 28 tane fidanlık müdürlüğümüz mevcut.''
ÇOCUKLARIMIZI BURADAN ALDIĞIMIZ PARA İLE OKUTUYORUZ
Sezonluk açılan Fidanlık üretim tesisinde çalışmak için adeta birbiriyle yarışa giren bayanlar Aile ekonomisine katkı sağlayarak geleceği daha yeşil bir çevre bırakmak için çalışıyor. Buradan aldıkları parayla çocuklarının eğitim ihtiyaçlarını karşıladıklarını söyleyen bayanlar, bu işin sürekliliğini istiyor. Başka hiçbir yerde çalışamayacaklarını vurgulayan ve buraya her gün büyük bir heyecanla geldiklerini ifade eden bayanlar bu işin birincil geçim kaynaklarından biri olduğunu söyledi.
Uzun süredir buradan geçimini sağlayan bayanlar işten duyduğu memnuniyeti şu şekilde dile getirdi:
Leyla Akçadağ
2 yıldır burada çalışıyorum. Fidan tüpleri yaparak tüpleri düzenliyoruz. İşimizden çok memnunuz ve işimizin devamını istiyoruz. Bu iş olmasa evimizde boş boş oturacaktık. Evimizin masraflarına katkı sağlıyoruz. Çocuklarımızı buradan aldığımız parayla okutuyoruz. Aynı zamanda sağlıktan faydalanma imkânımızda oluyor.
Şerife Bozkurt
Burası Tekir bayanlarının geçim kaynağıdır. Bizler başka hiçbir yerde çalışamayız. Hepimizin çocukları var. Çocuklarımız fakültelerde okuyor onlara destekte bulunabilmek için bu işe ihtiyacımız var ve bu işin kesinlikle devamını istiyoruz. Tohum ekimi tüp yapımı yapıyoruz. Burada ki bütün görevli arkadaşlarımızdan çok memnunuz. Burada çalışırken şeflerimizde bizlere gerçekten insan olduğumuzu gösterdi. Çocuklarımız için işimizin devamını istiyoruz. Çünkü başka hiçbir yerde gelir kaynağımız yok. Burası bizim gelir kaynağımızdır.
Nurcan Dağ
Bizim aramızda eşleri çalışmayan arkadaşlarımız da var. Çocuklarımızın gelişimi ve bizlerinde ekmek yiyebilmesi için biz bu işi yapıyoruz. İşimizin devamını istiyoruz. Burada çalışmaktan çok memnunum.
Haber: Kübra Dilbirliği