Kahramanmaraş’ta bu yıl 2’cisi düzenlenen Tarım Fuarı dün kapılarını ziyaretçilerine kapattı. Kahramanmaraş Fuar Merkezi (KAFUM)’nde 3 bin 500 metrekare alanda 68’i Kahramanmaraş’tan 55’i şehir dışından gelen 123 firmanın katıldığı fuarla ilgili değerlendirmelerde bulunan katılımcılar, fuardan memnun kaldıklarını dile getirdi.
Tarım sektörünün en önde gelen firmalarını bir araya getiren, sektörde yeni ürünlerin tanıtılmasını, yeni ticari ilişkilerin kurulmasını, Pazar payının arttırılmasını ve geleceğe dönük akılcı yatırımların yapılmasını sağlayacak ve bu yıl 2’ncisi düzenlenen “Tarım Fuarı’ 123 firmayı Kahramanmaraş’ta buluşturdu.
Fuarda; Tarım makineleri, hayvancılık, sera, tarım teknolojileri, sulama sistemleri, peyzaj ve organik tarımla ilgili ulusal, uluslararası alanda başarıya ulaşmış ürünlerin yanı sıra hizmetler yer aldı. Geçtiğimiz Perşembe günü kapılarını ziyaretçilere açan ve dün 17:00’da kapatan Tarım Fuarı yoğun ilgiyle sona erdi. Manşet Gazetesi haber ekibi fuarın son gününde Tarım İl Müdürlüğü, Ziraat Odası Başkanlığı ve katılımcı firmalarla röportaj gerçekleştirerek fuarı siz okuyucularımız için değerlendirdik.
FUAR TANITIM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
Tarımın Kahramanmaraş’ta önemli bir yere sahip olduğuna işaret eden İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu “Fuarda eksiklerimiz elbette olmuştur. Ama önemli olan bizim bu eksiğimizi seneye taşımamamız, daha sıkı çalışmalar yaparak seneye daha çok stant açılmasını, katılımcıların daha da fazla olmasını sağlamaktır. Fuarımız ne kadar çok ilgi çekici ve ne kadar kalabalık olursa Kahramanmaraş’ın adı o kadar duyulur, Kahramanmaraş o kadar büyür'' dedi. Fuarın düzenlenmesinde ki amacın üreticilerle çiftçileri tarıma ait ekipmanları ve yeni gelişmeleri birbirleriyle buluşturmak olduğunu dile getiren Emiralioğlu, “Bu anlamda ilçelerden ve bölge illerden; Hatay, Osmaniye, Adıyaman’dan çiftçilerimiz gelip ziyaret ettiler. Fuara bu anlamda hedefine ulaştı diyebiliriz. Özellikle fuara katılan traktörcüler fuarın düzenlenmesinden dolayı çok memnun olduğunu söylediler. Önümüzde ki yıllarda fuarın büyüyerek devam etmesini, şehirdeki tüm üreticilerin fuara destek vermelerini temenni ediyoruz. Fuar başlamadan önce 10 bin kişinin üzerinde ziyaretçi sayısı hedeflemiştik. Hedefe de ulaştığımızı düşünüyoruz'' diye konuştu. Bir şehrin tanıtımı açısından fuarların çok önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Emiralioğlu, “Fuar bir şehrin tanıtımı açısından çok önemli bir aktivitedir, bunun yanı sıra buraya getirilen fidanlar diğer gıda ürünleri zirai aletler, ilaçlar, tohum bayileri bizim için burada çiftçilerimizin yeni ürünlerle tanışmasını sağlar'' ifadelerini kullandı. Emiralioğlu, Tarım fuarın önümüzdeki yıl devam edeceğinin altını çizdi.
FUAR ÇİFTÇİYE YOL GÖSTERİR
Fuarda stant açan Kahramanmaraş Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya ise, “Tarım fuarı, fuarın yapıldığı şehirde o yörede yetişen ürünlerin tanıtılması, fuara katılımcı olarak katılan firmaların çiftçinin yararına ne ürettiğini, ekonomik olarak neyi daha ucuza alabilirim, hangi makine, hangi ekipman çıktığına dair sorulara daha rahat ulaşabilme imkanı sağlar. Yeniliklerden haberdar olunur. Fuara katılan katılımcılara yöresel olarak Kahramanmaraş’a özgü ürünleri tanır. En son çıkan teknolojiyi takip etme fırsatı bulur. Yapılan yenilikleri çiftçilere ve insanlara daha çabuk duyurma olanağı sağlar. Ekonomik olarak ta şehre hareketlilik sağlar'' dedi.
Tarım Fuarı’na bir çok firmanın katıldığını belirterek değerlendirmelerde bulunan Çetinkaya,
“Kahramanmaraş’ta ki açılan fuarda en yüksek seviyede katılım olması beklendi. Katılım vardı ama beklenen kişi sayısı kadar katılım olmadı. Yine de memnun olabileceğimiz bir fuar oldu. Birinci gerçekleştirdiğimiz tarım fuarıyla karşılaştırdığımız zaman ikinci fuara kişilerin katılım sayısı daha fazlaydı. Katılımcı olarak beklediğimiz rakamları bulamasak ta birincisine göre iyiydi. Fuarı düzenlediğimiz her yeni yılda bir önceki fuarda ki eksikliklerimiz görüyoruz. Daha organize bir şekilde gözden geçirip bir yıl sonraki düzenleyeceğimiz fuarda eksikliklerimizi görmüş oluyoruz'' diye konuştu.
ÇİFTÇİLERİN TAKİP ETMESİ GEREKİR
Çiftçilikle uğraşan her vatandaşın tarım fuarlarını takip etmesi gerektiğinin altını çizen Çetinkaya, “Mutlaka ziyaretçi olarak katılmaları yeniliklere bakmaları, ne tür fidanlar var, ne tür aletler var onları takip etmeleri gerekir. Bu tür fuarların amacı da çiftçiye daha çabuk ulaşabilmektir. O sebepten dolayı bu tür fuarları mutlaka takip etmeleri ve katılımcı olmaları gerekir. Çiftçiler, yapılan yenilikleri görsel olarak gördüğü zaman daha çok inandırıcı oluyor ve ulaşma imkânı kolaylaşıyor. Fuarlar da hiçbir şey olmasa dahi insanların ufku açılıyor.
Tarım fuarında çiftçilerimiz ürettikleri ürünleri getirdiği zaman direk tanıtmak veya pazarlama amaçlı değil de, sadece gıda ürünlerde direk satışı yapılan; pekmez, sucuk, kurutulmuş üzüm, gibi zahirelik ürünler satılıyor. Bölgesel olarak Kahramanmaraş’ın öne çıkan ürünleri, domates, ayvasın, fındık, kivi, üzüm, bertiz bölgesinin sucuğuna, Andırın’ın mandalinası, Elbistan’ın lahanası, şeker pancarı gibi bu tür ürünleri ziraat odası olarak tanıtım standı oluşturduk. Standımıza katılımcılar, ziyaretçiler çok ilgi gösterdiler. Kahramanmaraş’ta bu da mı? Yetişiyormuş gibi söylemler oldu. Kahramanmaraş’ta bu kadar geniş bir yelpazede ürün yetiştiğiniz vatandaşa duyurmaktan memnun kaldık'' dedi.
TARIM KONUSUNDA DAHA DUYARLI OLUNMALI
Kahramanmaraş olarak bu tür etkinliklere daha çok sahiplenmemiz gerektiğini şehirde yapılacak tarımla alakalı her türlü tarınım, organizasyon ve fuarlara ilgi gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Çetinkaya, “Vatandaşlarımızın yüzde 50’sininde tarım yoluyla geçimini sağladığını söylersek insanlarımız tarım konusunda daha duyarlı olması gerekir.
Kahramanmaraş Türkiye tarımının ürün yelpazesiyle birlikte yüzde 5’lik bir kısmını oluşturuyor. Kahramanmaraş’ta mısır, biber, domates, pamuk gibi birçok ürün yelpazesine sahip bir şehirdir. Kahramanmaraş kendi ihtiyaçlarını karşılayabilen bir şehirdir. Dışa bağımlılığı yoktur'' şeklinde konuştu.
İLK GÜN DAHA YOĞUNDU
Fuarda stant açan firmalardan bir tanesi ise Naksa Danışmanlık. Tekstil Mühendisi ve Proje danışmanı Abdurrahim Kırkgeçit, Kahramanmaraş’ta bu yıl ikincisi düzenlenen tarım fuarı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Kırkgeçit, fuarın ilk gününün çok yoğun geçtiğini ancak diğer günlerde ziyaretçi sayısını azaldığını dile getirerek şöyle konuştu:
“Bir önceki fuara katılan firma sayısı bu yıl daha az fakat fuara gelen ilgili ziyaretçi sayısı geçen yıldan daha fazla. Geçen yıla oranla rastgele değil de ilgili ürünlerle ilgili ziyaretçiler daha fazla geldi. Özellikle traktör ve gıda sektöründe stant açan birçok firmanın bu konuda memnuniyeti var. Şirketimiz danışmanlık şirketidir. Faaliyet alanımız tarım odaklı olduğu için devletin tarıma yönelik desteklerini projelendirip yatırıma dönüştürmeyi hedefliyoruz. Devletin hibelerini yatırımcılarla birlikte projelendirip yatırıma dönüştürüyoruz.
Tarım fuarının sadece Kahramanmaraş’a değil tüm bölgeye katkı sağlar. Buraya onlarca firma ve diğer illerden ziyaretçiler geliyor. Kahramanmaraş’ı ve şehre özgü yöresel ürünler tanıtılıyor. Fuar hem tanınma hem ekonomi hem de sosyal alanda birçok katkı sağlıyor. Fuar insanlarda farkındalık yaratmaya da sebep oluyor. Tarım fuarının Kahramanmaraş’ta yapılması bir ayrıcalıktık'' şeklinde konuştu.
FUARLAR BÜYÜK AVANTAJ SAĞLIYOR
Fuara katılan katılımcı firmalar arasında TÜMOSAN da vardı. TÜMOSAN yetkililerinden Kamil Gül de fuardan çok memnun kaldıklarını dile getirerek şöyle konuştu:
“Fuar Kahramanmaraş’a yakışır şekilde kurulmuştur. Fuara olan ilgi ve katılım gayet iyi. Çiftçilerin fuar sezonunu değerlendirmesini isterim. Teknolojik ürünleri daha kaliteli ve daha uygun fiyata buradan alabilirler. Çiftçiler açısından bu fuar çok büyük avantajlar sağlıyor. Fuarlar şehre ekonomik açıdan çok büyük katkılar sağlar. Şehrin tanınması açısından önem arz eder. Diğer şehirlerde de fuarlara katılıyoruz. Oralarda katılım Kahramanmaraş’a göre daha fazla. Kahramanmaraş’ta tarım fuarının bu yıl ikincisi düzenlendi. Geçen yıla oranla fuara katılım bu yıl daha fazla. Kahramanmaraş’ta tarım işleriyle uğraşan herkesi fuarlara davet ediyoruz'' ifadelerini kullandı.
Haber: Mücahit Dalkara