Gündem

“Su tasarrufu insanla başlar, insanla biter''

0

Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından “Sağlıklı Su'' konulu panel düzenlendi.

Ramada Otelde gerçekleşen programda, Sağlıklı su paneli ile güvenli içme kullanma suyu konusunda farkındalığın arttırılması amaçlandı. Panelde, KSÜ Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanlığından Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Erdoğan su ve sanitasyon, KASKİ Genel Müdürü Mustafa Uzunlar KASKİ’nin çalışmaları, Halk Sağlığı Müdürlüğü Çevre ve Çalışan Sağlığı Şube Müdürü Ahmet Özbalıkçıoğlu Halk Sağlığı gözüyle güvenli içme kullanma suyu konularında sunumlar yaptı. Programda konuşma yapan Halk Sağlığı Müdürü Ahmet Yener, suyun bütün canlılara hayat sunduğunu ve insan vücudu gibi dünyanın dört bir bölümünün de sudan oluştuğunu söyledi.

 

''İNSANLIK İÇİN DEĞERLİ ANCAK KIT BİR KAYNAK’

Dünya’nın yüzde 97’sinin acı ve tuzlu su olduğunu, yüzde 3’ünün ise tatlı olduğunu dile getiren Yener, “Bu sebeple tatlı su değerlidir, hassastır ve sınırlıdır. Değerlidir çünkü bu kaynakların gezegendeki hayatın devamlılığı için mutlaka gereklidir. Hassastır çünkü insan faaliyetleri neticesinde kolaylıkla bozulabilir. Sınırlıdır çünkü biz suyun sadece belirli bir miktarını dünyadaki suyun yüzde 3’ünü onunda bir kısmını kullanabiliyoruz. İnsanlık için bu kadar değerli ancak kıt bir kaynağın boşa harcanmaması gerekmektedir. İçme suyunun aynı zamanda kimyasal özelliklerinden dolasıyla çok iyi bir temizlik malzemesi özelliği vardır. başta beden ve giysi temizliği olmak üzere her türlü temizlik suyla yapılır. Yiyecekler suyla temizlenir, yemeklerimiz su ile pişer. Dünya üzerinde yaşayan 1 milyardan fazla insan temiz suya ulaşamıyordu. 2 buçuk milyardan fazla insanda temel kanalizasyon hizmetlerden yoksun yaşıyordu. Çoğu çocuk yılda iki milyon kişi suyla bulaşan hastalıklardan kaybediliyordu. Halbuki bizim mevcut bilgi ve birikimlerimiz sayesinde buna dur diyebilecek şuanda imkanlarımız mevcut. Bu konuya dikkat çekmek için Su ve Halk Sağlığı birlikte ele alınmalıdır'' şeklinde konuştu.

 

''SU KAYNAKLARININ TEMİZ VE GÜVENLİ OLMASI ŞARTTIR’

Yerleşim alanlarının özellikle de büyükşehirlerin sağlıklı içme su temini insan sağlık hayatını yakından ilgilendiren bir faaliyet olduğunun altını çizen Yener, şunları kaydetti: “Bir insan hakkı olan temiz suya erişim için su kaynaklarının, su depolarının şebekesinin temiz ve güvenli olması şarttır. Tabi insanlarında bunu doğru kullanması gerekiyor. küçük bir kullanılmış yağ parçası suyu kirletebilmektedir. Su tasarrufu insanla başlar, insanla biter. Bu nedenle kuralık olsun yada olmasın suyu doğru kullanmayı öğrenmeli ve uygulamalıyız. Su temini ve kanalizasyon testleri bir toplum için canlılardaki kan damarları gibidir. Temiz su temini ve kullanılmış olan bu suların çevreye zarar vermeyecek şekilde uzaklaştırılması hayati öneme haiz iki konudur.''

 

''HALKIMIZA HİZMET ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ’

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (KASKİ) Müdürü Mustafa Uzunlar ise, içme suyunun kalitesine, korunmasına ve birçok projeye önem verdiklerini söyledi. Uzunlar, “Genel Müdürlüğü olarak üniversitemiz, Halk Sağlığı Müdürlüğümüz ve diğer ilgili kurumlarla iş birliği içerisinde karşılıklı dayanışmaya dayalı çalışmaları çok önemsiyoruz Şuanda bunlarla ilgili sağlıklı su konusunda bir panel düzenledik. Bunların şehrimizde içme suyun kalitesine,  korunmasına ya da yapacağımız proje ve yatırımlarda çok ciddi bir katkısının olacağının bilinci içerisindeyiz. Bunlar artırılarak devam edecek. İnşallah Büyükşehir Belediyemiz, KASKİ Genel Müdürlüğümüz çok daha iyi şartlarda halkımıza hizmet etmeye devam edeceğiz. Bu hizmet hızımızı, çitamızı yükseltmeye azimliyiz'' ifadelerini kullandı.

 

Haber: Meliha Şeyda Akçakale