BAŞKAN OKUMUŞ ANKARA’DA BAŞKAN OKUMUŞ ANKARA’DA

Akarsu ve barajlar şehri Kahramanmaraş'ın enerji ve tarım üretiminde ilerlemesinde en büyük pay sahibi olan Devlet Su İşleri (DSİ) 20'nci bölge müdürlüğü, birkaç yılda hayata geçirdiği projelerle Kahramanmaraş'ta "Su akar Türk bakar" tezini çürütmeyi başardı. Kentin kırsal kesimlerinde küçük büyük yüzlerce projeyle köyden kente olan göçün önüne geçmeyi başaran DSİ Bölge Müdürü Mevlüt Aydın, "Artık kentlerden köye göçler olacak" dedi.

Kahramanmaraş'ta hizmet veren Devlet Su İşleri 20'nci Bölge Müdürlüğü'nde 5 yıl önce göreve başlayan Bölge Müdürü Mevlüt Aydın, yatırımlar konusunda Türkiye ortalaması altında olan Kahramanmaraş'ı ortalamanın üzerine çıkarma çalışmalarını ve 2016 yılı planlarını gazetemize değerlendirdi.

Göreve geldiğinde Kahramanmaraş'a yapılan yatırımlarının Türkiye ortalamasının altında olduğunu belirten Aydın, sonraki süreci şu şekilde özetledi:"Yatırımlar için öncelikle planlaması olmayan projelerin planlaması yapılması gerekir ve ardından projelerin hayata geçirilmesi gerekmekte. Bunun yanısıra inşaatı devam eden projelerin en kısa zamanda bitirilmesi lazım. Kahramanmaraş'ta hayata geçirmedigimiz veya henüz planlanmadığımız projemiz yok. Hatta 1998 yılında başlayıpta suyu olmayan 2004 yılına kadar lavuzlu sulamasını bitirdik.

SULAMA SUYU SEFERBERLİĞİ BAŞLATTIK
2015 yılında binlerce dönüm araziyi suyla buluşturduk. 2016'dasulama projelerini geliştirip daha geniş alanları sulamayı planlıyoruz. Yıllarca konuşulmuş klavuzlu barajı bitti çok şükür.Bitmeyen hidro elektirik santralinide bitirdik. Bununla birlikte milli ekonomiye 200 milyonluk bir katma deger sagladık. Bunun dışında Ayvalı Barajının sulama şebekesi yoktu. Orada 8 yıldır su baraja doluyor ve Erkenez çayınabırakılıyordu. Bunun içinde bir çalışma yaptık ve ve Ayvalı Barajına modern bir kapalı susistemi yaparak 16 bin dönüm araziyi sulaya biliyoruz. Sulama şebekeleri yetersiz olan bir çok yerdeki göletleri kapalı şebeke takarak geniş sahaları sulama imkanları sagladık.

YILLARCA BİTMEYEN PROJELERİ BİTİRDİK
Hiç bir ayrım gözeltmeksizin bütün köylere Devlet Su İşleri olarak hizmet ettik. Çok sayıda taşkın koruma inşaatları yaptık. Bu inşatların Başbakanımızın dedigi gibi hem ekonomik hemde estetik bir şekilde yaptık. yaptıgımız yerlere hem şekil bakımında hemde imkan bakımında büyük yarar sagladı. Saglık ovasından her yıl yaşanan poblemleri ortadan kaldıracagız. Yazın Saglık ovasına Menzelet ve KlavuzluBarajından alacagımız suları Gavur Gölüne yönlendirecegiz. Kışın ise aşırı gelen suları alcağız ve Saglık Ovasında da çifçilerimize yarar saglayacak projeler yapacagız. Bunun dışında Adatepe Barajını bitirdik ve bunun sulamasını ikici kısım inşaatının ihalesini yapıp en kısa zamanda hayata geçirmeyi palanlıyoruz. Bunun dışında karakul barajının projesini bitirdik ve kavak tepe barajının ve kavak tepe sulamasının projelerine başladık. Bunların yanı sıra Göksunda Kullar göletine Andırında Çeşal göletine, Onikişubat'a Çukurhisar, Elbistan'da gölet sulamasının, pazarcıkta ise gölet inşaatlarına başladık. Bunların yanın da bir çok taşkın projemizin inşaatına başladık.

SULAMA SEFERBERLİĞİ BAŞLATTIK
Biz projelerimizi 2016 yılında daha da artırarak elimizden geldiğince Kahramanmaraş'a hizmet vermeye devam edeeceğiz. Orman ve Su İşleri Bakanımızın başarıyla tamamladığı Türkiye geneli 'bin günde bin gölet' projesinin ikincisi de yapılacak. Kahramanmaraş'ımız bu projenin 2'ncisinden de çok büyük pay alacaktır. Bu müjdeyi de Kahramanmaraşlı hemşerime böylece duyurmak istiyorum. Şu anda 9 tane gölet her şeyiyle hazır. Bu sayı duruma göre artabilir. Bu göletleri ben bizzat çok önemsiyorum ve 2019 yılına kadar bitirilmesini istiyorum.

'KENTLERDEN KÖYLERE GÖÇ OLACAK'

Biz bir gölet yapınca sulama sistemini de aynı anda yapıyoruz. Tarım alanlarında dekar başına ortalama 5 yüz TL gelir artışı sağlanıyor. Bu artış Kahramanmaraşlı çiftçimiz için çok önemli bir gelir. Biz bu göletlerle aynı zamanda şunu da gerçekleştiriyoruz: Köylü vatandaşlarımız köylerinde kalıyor. Çünkü artık köylerinde karnıları doyuyor. Hatta kentten köylere geri dönüş olacak. Şu anda köylerde nüfus yüzde 30 iken şehirlerde yüzde 70 civarında. 1970'li yıllarda bu oranlar tam tersiydi. İşte zamanla köylerde vatandaşların geliri azalınca şehirlere akın ettiler. Şehirlerde bu sefer çarpık yapılaşmalar meydana geldi. Biz şu anda köylü vatandaşlarımızın gelirlerini yükselterek toplumsal bir sorunun da önüne geçmiş oluyoruz. Böyle sosyal projelerin içinde olmaktan da büyük mutluluk duyuyoruz.

BÖLGEMİZ İÇERİSİNDE HİÇ AYRIM YAPMIYORUZ
Devlet Su İşleri 20'nci Bölge Müdürlüğü olarak Kahramanmaraş'ın her köşesinde çalışmalarımız var. Mesela Nurhak ilçesinde bir dere ıslahı çalışması yaptık, kimsenin haberi yok. Nurhak dağının eteklerinde birçok dere ıslahı çalışmalarımız oldu, kimse bilmez. Akarsu yataklarında taşkınlara karşı önlemler aldığımız gibi yerleşim birimleri içinde olanların da kenarlarını demir korkuluklarla çevirip boğulmalara karşı önlem alıyoruz. Devletimiz bizlere imkan sağladığı için biz de ayrım yapmadan Pazarcık, Nurhak, Göksun, Andırın ayırmadan, nerede ihtiyaç varsa oraya yatırım gönderiyoruz.

HER TARAFA ULAŞMAYA ÇALIŞIYORUZ
Projelerimizi adım adım uyguluyoruz. Şu anda bütün ilçelerimizde hayata geçirilecek birçok proje var. Her tarafa ulaşıyoruz, ulaşmaya çalışıyoruz. Nurhak'ın Tatlar çayına çocukların düşüp boğulma tehlikesi olduğunu öğrendim. Oradaki projeyi öne aldırdım ve çayın kenarına demir korkuluklar yapılması talimatı verdim. Oradaki vatandaşlarımız memnun kalmışlar, fotoğraflarına baktım ben de mutlu oldum.

HENÜZ İŞİMİZ BİTMEDİ
Son yıllarda küresel iklim değişikliğinin etkilerini iyice farkeder olduk. Vatandaşlarımızın mevcut derelerin taşkınlarından korkmasına gerek yok. O derelerin ne zaman ne kadar taşacağı bellidir. Biz taşkın önleme projelerinde genellikle ileriye dönük önlemler alıyoruz. En tehlikeli olan taşkınlar aniden meydana gelenlerdir. Biz sürekli olarak görünmeyeen gizli tehlike yaratan dereleri ıslah etmeye çalışıyoruz. Mesela Ceyhan Nehri'ni herkes bilir. Ceyhan Nehri baharda yükselir taşar, sonra azalır, orada gerekli önlemler alınmıştır. Fakat yerleşim yeri yakınındaki küçücük bir kuru dere ani taşkınlarda büyük zararlara sebep olabiliyor. Biz de sürekli önlemler alıyoruz. Dolayısıyla bu konuda DSİ olarak bizim işlerimiz bitmedi, bitmez.

5 yıl önce göreve ilk geldiğimizdeki eksikliklere göre şu anda yarı yarıya azaldı bu konuda Kahramanmaraş çok iyi yerde. O zamnlar 80 ihale birden yaparken şuan 45 ihaleye girdik. Ama büyük işlerimiz hep bizi bekliyor. Göletler, sulama kanalları, barajlar bizi bekliyor, hep ihale edeceğiz. Türkiye neline göre baktığım zaman kendi adıma daha çok işimiz var diye düşünüyorum.

Son olarak Kahramanmaraş'ta şu ana kadar yaşanan kuraklığın hiçbir şekilde içme ve sulama konusunda tehdit oluşturmadığını ifade eden Aydın, kış boyunca yağışlı bir hava olması temennisinde bulundu. Brajlarda en az yarı yarıya doluluk olduğunu söyledi.

www.marasmanset.com

Haber: Şenol Güneş

Editör: TE Bilisim