Japon heyet Elbistan’da depremin sonrasını masaya yatırdı Japon heyet Elbistan’da depremin sonrasını masaya yatırdı
Kışın soğuk ve karlı havalarda sokak hayvanlarının ölüm oranlarında ciddi artışlar yaşanıyor. Bu durumu önlemek ve vatandaşları bu konuda bilinçlendirmek adına HAYTAP Hayvan Hakları Federasyonu Kahramanmaraş Temsilcisi Çiğdem Şeker, gazetemize önemli açıklamalarda bulundu.

Kış mevsimde özellikle soğuk ve dondurucu havalarda dışarıda üşüyerek, aç ve sahipsiz sokak hayvanlarına biraz daha sahip çıkmak adına ve vatandaşları bu konuda daha duyarlı hale getirmek için MARTI Tabii Hayata ve Hayvanlara Işık Derneği Yönetim Kurulu Başkanı, HAYTAP Hayvan Hakları Federasyonu Kahramanmaraş Temsilcisi ve Yerel Hayvan Koruma Gönüllüsü Çiğdem Şeker, Manşet Gazetesi'ne önemli açıklamalarda bulundu. Şeker, "Tüm canlıların sahip olduğu ve anne karnına düşmekle kazandığı birinci ve en önemli hak,yaşam hakkıdır. Biz,hayvan hakları savunucuları "Var olmak haktır." düşüncesiyle yola çıkarak, tüm canlıların yaşam haklarının korunması gerektiğine inanıyoruz. Bu inancımız doğrultusunda da federasyon olarak yapılması gereken tüm yasal düzenlemelerin ve çalışmaların takipçisi oluyoruz" dedi.

'ÇALIŞMALARA DEVAM EDİYORUZ'
2004 yılında çıkarılan 5199 sayılı Hayvan Hakları Kanununu yeterli bulmadıklarını ve bu kanunun daha da iyileştirilmesi için çalışmalara devam ettiklerini ifade eden Şeker, şunları kaydetti: "Bilindiği üzere 2004 yılında çıkarılmış 5199 sayılı Hayvan Hakları Kanununu ile tüm hayvanların yaşam hakları bir nebze olsun koruma altına alındı. Ancak biz yaşam hakkı savunucuları yeterli bulmadığımız bu kanunun da düzeltilmesi ve iyileştirilmesi için Hayvan Hakları Federasyonu Başkanı Av. Ahmet Kemal Şenpolat 'ın insanüstü gayretleri ile çalışmalara devam ediyor ve sona yaklaştığımızı da belirtmek istiyorum. Fakat yasanın güncel haliyle yetkililere ve bizlere yüklediği sorumluluklardan bahsetmek gerektiğini düşünüyorum. Öncelikli olarak bu yasaya göre her belediye Sahipsiz Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi kurarak burada hayvanları kısırlaştırıp, gerekli aşılamalarını yapıp,küpeleyip yasal süre içinde ilk aldıkları noktaya bırakmakla yükümlüdür. Hayvanların bırakıldıkları noktalarda besleme ve su odakları kurup hayvanların burada normal hayatlarını refah içinde sürdürmelerini sağlamalıdır. Hatta gönüllülerle besleme ve her türlü çalışmada işbirliği içinde olmak zorundadır. Tüm bu çalışmalar yasal zorunluluktur ve denetlemesi Orman Su Işleri Bakanlığı bünyesindeki Doğa ve Milli Parklar Şube Müdürlüğündedir."

'GÖREV YÜREKLİ İNSANLARA DÜŞMEKTEDİR'
Kahramanmaraş'ta belediyelerin yaptıkları çalışmalarla besleme ve su odaklarının sayısının arttığını söyleyen Şeker, işin birde vicdaniğ boyutunun olduğunu ve burada görevin yürekli insanlara düştüğünü belirtti. Şeker, "Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi bu çalışmaları 2011 yılından itibaren yapmakta, besleme ve su odakları yerleştirmektedir. Özellikle son yıllarda Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Onikişubat Belediyesi de bu konuya ağırlık vermeye başlamış,besleme ve su odaklarının sayısı hızla artmıştır. Bakımevimiz Kapıçam mesire alanı karşısında Gaziantep yolunun 14. Km.sinde yer almaktadır.
Kısırlaştırma ve aşılama çalışmalarının yanında bakımevimiz yaralı veya bakıma muhtaç sahipsiz sokak hayvanlarının bakım ve tedavisini de gerçekleştirmektedir.Yaralı veya zor durumda bir hayvan gördüğünüz zaman Büyükşehir Belediyesinin 03442284600 nolu hattından bakımevine ulaşabilirsiniz ve hayvanın naklini sağlayabilirsiniz. Tüm bu çalışmalar hayvan hakları çalışmalarının yasal boyutunu oluşturmaktadır. Ayrıca bir de vicdani boyutu vardır. Burada da görev güzel yürekli insanlara düşmektedir. Küpeli gördüğümüz hayvanların zararlı ve saldırgan olmadığını bilmemiz gerekir. Belediyelerin yerleştirdiği besleme ve su odaklarına su ve artık yemek,bayat ekmek bırakabiliriz. Soğuk günlerde sığınabilecekleri alanlar oluşturabiliriz. Yine soğuklarda araç motorlarına, lastiklerine sığınan hayvanlara zarar vermemek için aracımızı çalıştırmadan kaputa vurabiliriz.Zor durumda, yaralı veya hasta bir hayvanın bakımevine naklini sağlayabiliriz" şeklinde konuştu.

'PET DİYE ALINIP PAT DİYE ATILMIŞ HAYVANLAR VAR'
Bakımevine petshoplardan pet diye alınıp pat diye atılmış terkedilmiş birçok hayvanın olduğunu ifade eden Şeker, bu hayvanlardan birinin vatandaşlar tarafından alınması durumda bir hayvanın dahi hayatını kurtabileceğini söyledi. Şeker, "Petshopları desteklemeyerek,uzak durabiliriz. Yük hayvanlarını yaz mevsiminde ağır işlere sürüp kış mevsiminde sokaklara terk etmeyebiliriz. Unutmayın ki yük hayvanları sokak hayatına uyum sağlayamadığından acı içinde ölmektedir. Ayrıca hayvanat bahçesi,yunus parkı, sirk gibi hayvanları doğal ortamlarından koparıp cazibe merkezlerinde ızdırabın içinde yaşamaya mecbur bırakan her türlü oluşuma rağbet etmeyebiliriz. Hayvanlara işkence edilmesine göz yummamalıyız,köpek dövüşü, horoz dövüşü gibi kandan ve kavgadan para kazanan tüm canileri en yakın güvenlik noktasına veya polis ihbar, jandarma ihbar hattına bildirebilirsiniz. Usulsüz avlanarak hayvan ırklarını yok olmakla başbaşa bırakan avcıları yine Doğa ve Milli Parklar Şube Müdürlüğüne bildirebilirsiniz. Ve koca gökyüzünde ufacık bir alanı minik güvercinlere uçması için lütfeden "mırtıkçı" tabir edilen Kahramanmaraş'ın kanayan yarası olan ve küçücük hayvanlardan para kazanan kişileri de belirtilen kurumlara bildirerek haklarını koruyabilirsiniz.Hayvanların da insanlar gibi acı çeken,hisseden, duyguları olan canlılar olduğunu unutmamalıyız. Onlara empati ve merhamet duyguları ile yaklaşmalıyız" dedi.

'HAYVANLAR YARATICI'NIN SESSİZ KULLARIDIR'
İnsanlardan besleme faaliyetinde bulunan gönüllüleri ötelemek yerine sahip çıkmak ve destek olmak için ricada bulunan Şeker, son olarak sözlerine şunları ekledi: "Empati ve merhamet duygularını çocukların minik kalplerinde filizlendirmek içinse derneğimiz 2012 yılından itibaren eğitim çalışmaları yapmaktadır. Son iki yıldır ise Yönetim Kurulu Üyelerimiz Mehtap Sağsen ve Hamdi Sağsen koordinatörlüğünde,dernek arkadaşlarımızla bu konuya ağırlık vermiş bulunmaktayız. Ayrıca dernek üyesi olan veya gönüllü olan birçok arkadaşımız düzenli olarak sokak beslemeleri yapmaktadır. Besleme yapan bu arkadaşlarımız zaman zaman haketmedikleri muameleleri halkımızdan görmektedir. İnsanlardan ricamız,besleme faaliyetinde bulunan gönüllülerimizi ötelemek yerine onlara sahip çıkıp,destek olmalarıdır.
Hayvanlar Yaratıcı'nın sessiz kullarıdır.Onlar bugün her türlü zalimliğe susuyorlar,fakat mahşerde konuşacaklar. Kedisinin uykusunu bölmemek için hırkasının kolunu kesen, kedisinin içtiği suyla abdest alan bir peygamberin ümmetiyiz biz. Bizlere yakışan merhamet ve vicdan duyguları ile bu garip canlara yaklaşmak,onlara sahip çıkmaktır." Haber: Emre Akkış

Editör: TE Bilisim