Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, Denetim ve İstişare Kurulu Akdeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölge toplantısını Kahramanmaraş’ta düzenleyerek iller bazında pide fiyatlarını açıkladı.
Kahramanmaraş Clarion Hotelde düzenlenen ve bölgeden 44 oda başkanının katılımıyla gerçekleşen toplantıda Türkiye genelinde uygulanacak olan pide fiyatları 6 TL olarak belirlendi. Ekmek fiyatlarında değişme olmadan geçen yıl ile aynı fiyat tarifesinin uygulanacağının altını çizen Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, ekmek fiyatlarında azami 6 TL’nin üzerine çıkılmayacağını belirtti. 2016 yılında açıklanan genelge ile temel besin gıdası olan ekmekte Ramazan Ayı’nın gelmesi dolayısıyla zam yapılmadığını vurgulayan Balcı, Türkiye’nin her yerinde bu genelgenin geçerli olacağını kaydetti.
''ODALARIMIZ GENELGEYE UYACAKTIR’
Fiyatların geçen yıl ile aynı olması konusunda esnafların fedakârlık gösterdiğini ifade eden Balcı, esnaf ve sanatkar odalarının bu genelgeye uyacağını söyledi. Balcı, “Geçen yıl haziran ayının 12’sinde federasyon olarak yaptığımız kilogramı 6 liradan fazla olmayacak ibaresinin aynısını söylüyoruz. Esnafımız halkımızın temel gıdası olan ve Ramazan Ayı’na özel pidede bir bolluk yaşanmaması açısından bir değişikliğe gidilmedi. Geçen seneyle aynı olan fiyat bu senede uygulanacak. Esnaflar esnaf odalarından fiyatlarını alırken bu anlamda ve bazda fiyatlarını alacak. Fırıncılar federasyonu fiyat açıklamış değil biz odalara azami 6 liranın üzerinde olmaması şartıyla genelgemizi yaptık. Odalarımızda bu genelgeye uyacaktır'' diye konuştu.
EN FAZLA EKMEK İSRAFI FIRINLARDA
Türkiye genelinde yapılan ekmek israfına da değinen Balcı, şunları kaydetti: “Ekmek israfı konusunda 2012 yılında 101 bin adet ekmek üretiliyordu, 95 bin adet ekmek tüketiliyordu. Her gün 6 milyon adet ekmek israf ediliyordu. 2013 yılında şimdiki cumhurbaşkanımızın o zaman ki başbakanımızın başlatmış olduğu ekmek israfı önleme kampanyası neticesinde günde üretilen 95 bin adet ekmeğin 90 bin civarında tüketildiği yaklaşık yine 4 milyon 900 bin adet ekmek her gün israf ediliyor. Kampanya kapsamında günde 1 milyon 100 adet ekmeğin israf edilmesini önledik. İsrafı da yeterli bulmuyoruz bu israfın ciddi anlamda fırınlarda ki israftan kaynaklandığını yaklaşık yüzde 45’inin fırınlarda gerçekleştiğini, fırınlarda ki israfın önüne geçmeden israfı bitirmenin mümkün olmayacak. Bununla ilgili başbakanımızın genelgesi doğrultusunda ilgili bakanlıklara çalışma yapılması istendi. Fırın israfının önüne geçildiği zaman ekmek israfında ciddi yol kat edildi.''
''EKMEK TÜKETİN! PARKİNSON OLMAYIN’
Ekmeğin zararlı olduğu yönünde söylemleri eleştiren Balcı, ekmeğin günlük mutlaka tüketilmesi gerektiğine işaret etti. Balcı, Ekmeğe zararlı demek yanlış bir söylemdir. Ekmekte B1, B3, B6 vitaminleri bulunuyor. Ekmek tüketilmediği zaman kan dolaşımı yavaşlar. Ekmek tüketmiyorsanız eğer beyin hücreleri sağlıklı çalışmadığı için ne dediğinizi bilmezsiniz. Dudak çatlaklığı sindirim sistemi bozukluğu beri beri hastalığı ve Parkinson hastalığına yol açar. Erkeklerin günde 250 gram ekmek tüketme zorunluluğu var. Bayanlarımızın da 150 gram ekmek tüketme zorunluluğu var. Halkımızın temel gıda maddesi olan ekmekten alması gereken vitaminleri yok sayarak ekmeğin zararlı olduğunu söylemek yanlış bir kavramdır. İnsan alması gereken ekmeği almazsa B1, B3, B6 vitaminlerinden yoksun kalarak beyin hücreleri gelişmez'' dedi
Haber: Kübra Dilbirliği