Kahramanmaraş Kurtuluş Bayramı etkinlikleri büyük bir coşku ile kutlandı. Gün boyunca süren etkinliklerde Maraşlı çeteler, atlı birlikler ve gaziler ile yapılan yürüyüşler büyük beğeni topladı. Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal'ın katılımıyla daha çok memnun olan vatandaşlar kutlamaları beğense de Kurtuluş Bayramı'nın eski tadının kalmadığı konusunda hem fikirler.

 

Her hafta bir birinden farklı konularla Kahramanmaraş sokaklarına inerek halkın görüşlerini sayfalarına taşıyan Manşet Gazetesi, bu hafta Milli Mücadeleye önderlik ederek milli mücadele ruhunu ateşleyen Kahramanmaraş'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 96'ncı yıl dönümü kutlamalarına özel kutalamaların yapıldığı alanda şehir halkıyla etkinliklerler esnasında röportaj yaptık. Yaptığımız röportajlarda geçtiğimiz yıllarda yapılan kutlamalar ile bu yıl ki kutlamalar karşılaştırıldı.Vatandaş, Kurtuluş etkinliklerinin geçmiş yıllarda ki ruhunu, heyacanını ve çoşkusunu hissedemeklerini söylese de yine de kutlama etkinliklerinden memnuniyetini dile getirdi. Vatandaş bu yıl etkinliklerin Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal'ın katılımlarıyla da daha çok memnun olduklarını dile getirdiler.

İşte kutlamalar sırasında halkla yaptığımız röportajların detayları...

Hasan Demir

Onikişubat etkinlikleri çok iyi gidiyor. Bu sene daha çoşkulu geçiyor. Geçen senelerde iyiydi fakat bu sene daha çoşkulu geçiyor.

Cuma Kalaycı

Kurtuluş Bayramı etkinlikleri çok güzel ilerliyor. Çoşku oldukça yerinde ve geçtiğimiz senelerden daha fazla çoşku olduğunu düşünüyorum. Dedem, Babam, Afşin'den yayan gelirlerdi buraya 3 günlük yoldan. Azzıklarınıda(yemeklerini) yanında getirirlerdi. Ama şimdiki gibi değil o zaman daha fazlaydı.

Hacı Avcı

Bayram çoşkusu bu sene güzel etkinliklerle ilerliyor. Evvel çoşku daha fazlaydı ama kalmadı şimdi. Trabzon caddesine arabaları düzerlerdi. Kasab, terzi, ayakkabıcı, bakırcı ve demirci vardı. Çoşku o kadar çoktuki önceden, Ulucami tarafında bir bayan, bayramı izlerken kucağındaki çocuğu soğuktan ölmüş. O kadar etkili çoşkulu geçerdi.

Ökkeş Özbağış

Çoşku eskiden daha güzeldi. Şimdi hep çol çocuk. Benim dedem o savaşta ölmüş. Önceden hep büyükler, mahalle mahalle, sokak sokak gezerlerdi. Eskiden bayram çarşının başından eski belediyenin oraya kadar uzar giderdi. Her yer tıklım tıklım olurdu.

Nurettin Yorulmaz

Eskiden çoşku daha çoktu, şimdi çoşku azaldı ve şenlikte azaldı. Eskiden çok yoğun ve çok güzel geçerdi.

İlhan Büyükkaraman

Şimdiki çoşkularda güzel fakat, eskilerde daha güzeldi. Yer yerinden oynardı. Kar yağardı, Millet damaların başlarında olurdu. Bir hafta önceden gelirlerdi. Bir ay öncesinden dahi gelen olurdu. Burada yahudiler vardı. Herkez birbiriyle barış içerisinde yaşardı. Şimdi azalmış olsada, yinede güzel geçiyor.

Mustafa Erdemir

Bayram çoşkulu geçiyor. Fakat insanlar önceden kurtuluş ruhunu yaşıyorlardı. Şimdi azalmış olsada yinede güzel geçiyor. Eskiden insanlar bir hafta önceden gelirlerdi. Şenlikler bir hafta önceden başlardı. Şimdi eski ruh yok eski çoşku yok. İnsanlar artık gelmeye dahi eriniyor.

Ali Tartıcı

Geçmiş yıllarda ki 12 Şubat kutlamalarıyla şimdiki kutlamalar arasında bir fark var. O farkda geçmişte 12 Şubat daha coşkulu ve daha güzel bir şekilde kutlanırdı. Şimdi ise o şenlikler kalmadı. Yine güzel bir şekilde kutlanıyor ama dediğim gibi

Hamza Kirik

12 Şubat kutlamalarının eski tadı kalmadı. Geçmiş yıllarda kutlamalar daha kalabalık ve coşkulu olurdu. Fakat bu yılki etkinlikler de şartlar itibarı ile güzel. Kültür ve Turizm Bakanımız Mahir Ünal'ın da katılımıyla etkinlikler daha güzel bir hal aldı.

Murtaza Hakdağ

Kurtuluş etkinliklerinin eskiye göre eksiklikleri olsa da 12 Şubat etkinlikleri güzel gayet iyi gidiyor. Zamanın da atalarımızın Fransızlara verdiği ders yüzünden çok mutluyuz.Eğer onlar olmasaydı şuan belki burda olmazdık.

Mehmet Bektir

Kutlamalarımızın güzel ama bizim zamanımıza göre tören geçitleri ve etkinlikler değişti. Geçmiş yıllar da daha bir çoşkulu daha bir neşeyle kutlanırdı ama şimdi öyle değil. Yine de kutlamlar 12 Şubat ruhunu yeniden yaşıyabiliyoruz.

Osman Akkoyun

Kutlamalar iyi, ama geçmiş yıllarda 1 ay öncesinden çeteler gezerdi. Şimdi ise 3 gün öncesinden başlanıyor. Çetelik şimdi çocukların eline kaldı. Önceden babamın yaşındaki adamlar yapardı. Ama yinede kutlamalardan memnunuz.

Ali Bekçi

Eski 12 Şubat kutlamaları ile günümüzdeki kutlamalar arasında çok fark var. Önceden çeteler daha bir çoşkulu kutlardı 12 Şubat'ı ama şimdi o çoşkuyu ben göremiyorum. Yinede Bakanımızın katılı kutlamalara ayrı bir hava kattı.

Ali Birikti

Geçmiş yıllarda ki kurtluş bayramlarının tadı şu an da o tadı alamıyoruz. Etkinlikler bence yeteri kadar iyi değil ama güzel bir kutlama oldu diyebilirim.

Mustafa Cingöz

Eski bayramları aratsa da genel olarak iyi. Belli manada bir yozlaşma olsa da halkımızda bir cevher olduğa inanıyorum. Şekil şemal değişse de biz biziz, şimdi olsa yine aynısını yapardık. 12 Şubat ruhu devam ediyor.

Hacı Bek

Benim çocukluğumda herşey daha güzeldi. Yapılan etkinliklerde 12 Şubat ruhunu eskisi gibi yaşayamıyoruz.

Ahmet Deveci

Belediyelerimiz iyi çalışıyor. Canlandırmalar, sergilenen tiyatro oyunları bizi eskiye götürüyor. 12 Şubat ruhu günümüzde de yaşatılabiliyor.

Veysel Yıldız

Şehrinizde öğrenciyim. İlk defa etkinliklere katıldım.Etkileyiciydi ve ben bu kadar etkileneceğimi beklemiyordum. Bu milli ruh açısından çok iyi. Yapılan canlandırmalar, çetelerin coşkusu bende de ilgi uyandırdı. Milli mücadeleye öncülük etmiş bir şehirde okuduğum için kendimi çok şanslı hissediyorum.

Mehmet Yiğit

Eskiden kutlamalar daha şenlikliydi. İlçelerden, çevre illerden çete olmak için gelirlerdi ve alanlara sığmazdık. Biz zamanında 4 saatlik yoldan gelip aydınlı çadırlarında güreşip geri giderdik. Günümüzde 12 Şubat ruhunu yaşayamıyoruz ama zamanın şartlarına uymak lazım.

Hatice Göztaş

Kutlamalar eğlenceli geçti. 12 Şubat kurtuluş etkinlikleri insanı onurlandıp, gururlandırıyor. Geçmiş yıla göre bu sene daha bir çoşkulu geçti. Çocukluğumda sadece 11 Şubat gecesi fener alayına katılırdık, 12 Şubat sabahları ise kalenin oradan geçiş törenlerini izlerdik. Eskiye nazaran bakarsak eskiden daha çoşkuluydu. 12 Şubat ruhunu kutlamalara alanlardı çok rahat bir şekilde hissediyorum, tüylerim diken diken oluyor. Kahraman şehrimin Kahramanlar günü kutlu olsun.

Esra Gönültaş

Şenlikler geçen yıla göre daha kalabalıktı. Çok güzel geçtiğine inanıyorum. Ama eski heyecanı kalmadı. Gün geçtikçe kaybolduğunu düşünüyorum. Dilerim diğer bayramlar böyle olmaz. Dilerim 12 Şubat ruhunu tüm gencimiz hisseder.

Nur Sema Cingöz

Şenlikler çok haraketli geçti Bu gibi faaliyetlerin olması gerçekten çok güzel. İnsaların ruhuna hitap eden, o çoşkuyu yansıtmak çok güzel bir duygudur. Geçen yıla göre kıyaslarsam bu yıl daha çok insanlarımız katıldı ve daha çok eğlenceli faaliyetler oldu. Bu kutlamalarda dedelerimizin, gençlerimizin çete kıyafetleriyle caddelerde dolaşması bizi onurlandırıyor. Ruhumuzu yansıtıyor.

Büşra Kayaoğulları

Kutlamalar güzel gitti ama geçen yıla göre daha sakin ve daha sıkıcıydı. Bu yıl o havayı o ruhu tadamadım. Eskiden kutlamalara bir ay öncesinden başlanırdı. Evlerin önünde çalgılar olurdu. İnsanlar birbiriyle daha çok sohbet ederdi. Şimdi ise insanlarımız bu tür faaliyetlerde biraz daha soğuk, çekingen duruyor. Köylü kızlarımız daha çoktu, yemekler verildi biz eskiden 12 Şubatı tam olarak hissederdik, şuan ise 12 Şubat havası yok. Normal sıradan bir bayram geliyor kutluyoruz ve bitiyor. Bu böyle olmamalı biz 12 Şubatın ruhunu hissetmeliyiz. Bir sonra ki yıllar 12 Şubat etkinliklerini daha iyi hissettirebilirler. Pankart veya logolarla değilde daha çok bunları insanların ruhuna düşünce olarak bilinç altına yerleştirebilirler. Bunları aktivitilerle, gösterilerle, farklı dallardan insanlar getirerek insanların dikkatını çekebilirler. Ufaktan başlayanacak ki daha çok anlatabilelim, hissettirebilelim.

Halil Yeşilbayrak

Kutlamalar güzel gidiyor ama eskiye nazaran katılımcı az. Bundan 20-30 yıl önce kutlamalar 15 gün öncesinden başlarlardı. Sabahlara kadar sürerdi. Eskisinden göre çok fark var. Geçnlerimiz bu ruhu hissedemiyorlar. Keşke eski etkiniliklerimiz olsada bunu daha iyi yansıtabilsekte gençlerimiz bu konu üzerinde bilinçli olup o ruhu hisseddirebilsek.

İsa Solak

Latif Doğan ve Nigar Ekinci’nin yeni şarkısı müzik dünyasına damga vurdu! Latif Doğan ve Nigar Ekinci’nin yeni şarkısı müzik dünyasına damga vurdu!

Kutlamalar sönük geçiyor eskiye nazaran hiç bir canlılık yok. Halk eskiden olduğu gibi şuan da aynı faaliyetlerin olmasını bekliyorlar. Eskiden askeriye, mehter takımı, belediye bandosu geçerdi şimdi ise sadece çetelerimiz var. Gittikçe daha da sönüyor. Gençlerimiz 12 Şubatın ruhunu hissetmek istiyor, eskinin özlemlerini bekliyorlar. Bu yıl yapılan faaliyetlerde hiç birşey göremiyorum insanların burada olması eskiye özlemden dolayı olduğunu düşünüyorum. Şimdiki bayramlar geçmişi aratıyor.

Mehmet Çabuk

Kutlamalar çok iyi gidiyor ama geçen sene ki daha güzeldi. Ben köyden parayı çalar öyle gelirdim. 1 ay öncesinden başlardı kutlamalar şimdi ise o kadar kutlamalar yok. Kahramanmaraşlı olarak o ruhu hissedemez olduk. Gelecek gençlerimizin elinde bilinçlenmeli ki bu ruhu yansıtmalıdırlar.

Melek Çabuk

Kutlamalar çok sakin. Bu yıl birçok eksikler var. Görsel olarak, kutlamalar, eğlenceler olarak daha eksiklikler var. Zamanla Kahramanmaraş'ın yöresel bakımdan düşüş yaşadığımızı hemşerimizde farkında. İnşallah diğer yıllarda böyle olmaz. Kültürümüzün kaybolmasından ötürü Kahramanmaraş halkı endişeli. Eksiklerden dolayı üzüntüler var.Halk çok güzel beklentiler içindeyiz ama beklentilerin hiç biri gerçekleşmiyor. Buna rağmen katılımlar oluyor. Yenilikler beklerken eski kültürümüz bitmeye başlıyor. Zamanında daha farklı ve daha güzeldi. Gençlerimiz meraklanıp araştırıp eksiklerini gördüklerine inanıyorum. İnşallah ilerleyen yıllarda bu kültürümüz kaybolmaz.

Durdu Mehmet Şeker

Yıl 1980'den itibaren ele alacak olursak Kahramanmaraş'ımız çok büyük kahramanlarıyla, gazileriyle olsun heğ birlikte büyük bir yardımlaşma vardı. Çetelerimiz 15-20 gün öncesinden etkiniliklere başlarlardı. Muhtarlıklarda, esnaflarda, lokantalarda hep yemekler verilirdi, hiç biri perişan edilmezdi. Biz çocukken o kadar güzel çete bayramları olurdu. Çete bayramı zamanı geldiği zaman başka bir sevgi içerisindeydik. Kahramanmaraş'ın kurtuluşunun kahramanlığını yaşıyorduk. O duyguyu bize yaşatıyorlardı. Gün geçtikçe bunlar hafife alınmaya başlandı. Kahramanmaraş'ın kurtuluşu demek kendini kurtaran tek bir şehir demektir. Atalarımız, dedelerimiz bizim için canlarını vermişler ama şimdi onlara saygı sevgi o kadar kalmadı eskisi kadar önemsenmiyor. İnşallah daha iyi kutlamalar olur. Biz bu şehri bir saat iki saatte kurtarmadık. Kutlamaların bu kadar kısa sürmemesi lazım. 15-20 gün öncesinden hazırlıklar yapılsın, kazanlar kaynasın. Eskiden kazanlar kaynar, hediyeler atılırdı şimdi ise hiç biri yok. Zaman geçtikçe hep bırakılıyor, kültürümüz zayıfa düşüyor. Gençlerimiz bilinçlenmeli, farkına varmalı. Gençlerimize, çetelerimize yardımcı olsunlar. Çetelerimiz büyük, küçük bilmeden sigarayı karşılarında içiyorlar. Bu ne demek oluyor? Sen Kahramanmaraş'ın Kutuluşunu canlandırıyorsun. Bunlar saygıyla, sevgiyle, güler yüzlülükle olur. Atalarımıza, dedelerimize Allah'tan Rahmet diliyorum, cuma günleri Fatiha'mı bağışlıyorum.

Hatice Kuru

Kutlamalarımız eskiden daha farklıydı eski kutlamalar kalmadı. Geçen yıla göre bu sene daha kalabalıktı. Kalabalığımız 1'iken 5'e katlandı. Atalarımızın, dedelerimizin bıraktığı bu şehir'e sahip çıkıyoruz. Sağolsun gençlerimiz bu konuda duyarlı. Şehrimize kol kanat geriyorlar. Eskiden kurtuluş bayramlarında Maraş'ı nasıl kurtarılmışsa aynısı sergileniyordu. Bu yıl ise öyle olmadı. 12 Şubat kutlamaları kemiklerimize kadar işliyor. Atalarımızla gurur duyuyoruz. Gençlerimiz Maraş'ımızı kimseye yedirmezler, kimseye de ezdirmezler. Her yerde yakıp, vurup kırarken Maraş yaklaştırmıyor. Peki neden? Maraş'ın kahramanlığından. Atalarımızın bize bıraktığı mirası ölene kadar gençlerimiz devam ettirir. Çok memnunum Kahramanmaraşlı olmaktan.

Haber: Emre Akkış - Meliha Şeyda Akçakale

 

 

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim