Gündem

''Maraş’ı çilek merkezi yapacağız’

0

Türkoğlu Çilek Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Kaplan, çilek yetiştiriciliğinin her geçen yıl arttığına işaret ederek, Kahramanmaraş’ı çilek merkezi haline dönüştürmeyi hedeflediklerini söyledi.
Tarım İl Müdürlüğü’nden aldığı destek sayesinde 100 dönüm arazi üstünde çilek yetiştiriciliğine başladığını söyleyen Kaplan, bu destekler sayesinde çilek yetiştiriciliğinin her yıl gittikçe arttığını belirtti. Bu proje sayesinde köylerinin göç almaya başladığını belirten Kaplan, bu sayede köylerinde istihdam alanı oluştuğunu söyledi.

''ÇİLEK SAYESİNDE GÖÇ ALMAYA BAŞLADIK’
Daha önceleri köylerinden sürekli göç verdiklerini ifade eden Kaplan, bu proje sayesinde göçün durduğunu ve göç almaya başladıklarını söyledi. Kaplan, “Kahramanmaraş Tarım İl Müdürlüğümüzün destekleriyle 2007 yılında 100 dönüm alanda çilek yetiştiriciliği yapmaya başladım. Bu proje sayesinde çilek yetiştiriciliğinde, her yıl gittikçe artış gözlemliyoruz. Kahramanmaraş’ı çilek merkezi yapacağız. Daha önce köyümüzde sürekli devam eden göç, bu proje sayesinde durdu. Göç almaya başladık. Kendimiz işçi olarak çalışmaya giderken, şimdi köyümüze işçiler geliyor. Bu proje sayesinde köyümüzde istihdam alanı oluşturduk'' şeklinde konuştu.

''ÇİLEK YETİŞTİRİCİLİĞİ HEDEFLENEN YERDE DEĞİL’
Türkiye ortalamasına bakılarak çilek yetiştiriciliğinin hedeflenen yerde olmadığını söyleyen Kaplan, hedeflerinin çilekte ilk 3 sıraya girmek olduğunu belirtti. Kaplan, “ Hedefimiz ilk 3 sıraya girmektir. Bu şekilde artış devam ederse Türkiye 2’ncisi olmaya adayız. İleri tarihlerde bu konuda faaliyetlerimiz olacak. Tarım İl Müdürlüğümüzün destekleriyle 2007 yılında güzel bir organizasyon yaparak köyümüzü ve şehrimizi çilek festivali ile tanıttık. Bu yılda hedefimiz ağustos ayında tarla günü veya çilek festivali yapmayı planlıyoruz. Bunu geleneksel hale getireceğiz'' diye konuştu.

''KAHRAMANMARAŞ DİĞER BÖLGELERE GÖRE DAHA ÇOK HASAD YAPIYOR’
Çilek yetiştiriciliğinin mayıs ayının ilk haftasından başlanarak belirli aralıklarla 5 ay boyunca devam ettiğini belirten Kaplan, Kahramanmaraş’ın diğer bölgelere oranla daha çok hasat yaptığını söyledi. Kaplan, “Çilek yetiştiriciliği mayıs ayının ilk haftası başlayarak kasım ayının 20’nci gününe kadar belirli aralıklarla devam eder. Toplam 5 ay boyunca çilek hasadı yapılır. Kahramanmaraş diğer bölgelerin 5 katı süreyle fazla hasat yapıyor. Biz bunu daha fazla süreye yaymayı planlıyoruz. Dikilen çileğin ömrü 3 yıldan fazla sürüyor ama en verimli olduğu yılları ilk 3 yılıdır'' dedi.
Haber: Emre Akkış