Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından 2016 yılı ilkbahar sığırların nodüler ekzantemi, sığır çiçeği, Afrika hastalıklarına karşı aşılama kampanyası başlatıldı.
2016 yılı ilkbahar, Lumpy Skin Disease (Sığırların Nodüler Ekzantemi, Sığır Çiçeği, Afrika Hastalığı) hastalığına karşı aşılama kampanyası başlatıldı. Halk arasında sığır çiçeği, Afrika hastalığı gibi isimlerle adlandırılan bu hastalık ilk defa 2013 yılında görülmeye başlandı. Bu kapsamda Kahramanmaraş’ta başlatılan aşılama çalışmasının 1 Haziran 2016 tarihinde bitirilmesi planlanıyor. Lumpy Skin Disease (LSD) olarak ta adlandırılan Nodüler Ekzantemi hastalığı, Poxviridae ailesi, capripoxvirus genusu içinde yer alan ve Neethling olarak da bilinen virüsun neden olduğu sığırların akut viral bir enfeksiyondur.
AŞI YAPTIRMAYANLARA PARA CEZASI
Hastalık hakkında bilgi veren Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu, Hayvanlarda yüksek ateş ve sonrası deride oluşan bir iki taneden yüzlercesine 0,5 santimetre 7 santimetre çapında derinin kalınlığı boyunca kabarık, dairesel ve sert kalınlaşmalarla karakterize nodül ve yumrular, ağız çevresi ve iç organlarda ortaya çıkan nodüller, lenf yumrularında büyüme ile karakterize bir hastalık olduğunu söyledi. Emiralioğlu, konuşmasının devamında şunları kaydetti: “İneklerde özellikle laktasyon döneminde yüksek ateş nedeni ile süt veriminde ciddi düşüşlere, boğalarda ise geçici veya kalıcı kısırlığa neden olmaktadır. Enfekte hayvanların zayıflaması ve birkaç aya varan iyileşme periyodu damızlıkların büyüme oranında düşüşlere neden olmaktadır. Derin deri lezyonları kalıcı yara izleri oluşmasına ve buna bağlı derinin değerinin düşmesine de neden olmaktadır. Yoğun sığır yetiştiriciliğinin yapıldığı bölgelerde LSD' den kaynaklı direk ve indirek üretim kaybının % 45-65 olduğu tahmin edilmektedir. Canlı hayvan ve hayvansal ürünlerin ticaretine getirilen kısıtlamalar, aşılama kampanyaları ve hayvan hareketlerinin geçici olarak sınırlandırılması gibi pahalı kontrol ve eradikasyon ölçütleri, ulusal düzeyde önemli finansal kayıplara neden olmaktadır. Hastalığın büyük ekonomik kayıplara neden olan salgınlara sebep olması nedeniyle ihbarı mecburi hastalıklar listesinde yer almaktadır. LSDV virusu kan, burun ve göz akıntısı semen, salya ile yayılmaktadır. Sokucu sinekler hastalığın yayılmasında en büyük role sahiptir. Tüm yaş gruplarının duyarlı olduğu hastalığa karşı, yıllık olarak aşılanan hayvanlar, aşılanmış veya hastalığı atlatmış annelerden doğan buzağılar ilk 6 ay korunur. Ülkemizde yeni görülmesine rağmen çok hızlı yayılan ve büyük ekonomik kayıplara neden olan bu hastalığa karşı aşılamanın yanında özellikle hayvan sahiplerinin hastalığın bulaşmasında birinci derecede sorumlu olan sineklere karşı ilaçlama çalışmaları konusunda duyarlı olması gerekmektedir. Aşılama hastalıkla mücadelede en önemli araçtır. Yetiştiricilerimizin aşılama programına uymaları ve aşılarını yaptırmaları yasal bir zorunluluktur. Aşı yaptırmayanlar hakkında 5996 sayılı kanun gereği idari para cezası uygulanacaktır. Yetiştiricilerimiz detaylı bilgi için İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerini arayabilirler.''
Haber Merkezi