Dünya genelinde büyük bir paniğe neden olan ve Çin'den başlayarak İtalya, İran Fransa, İspanya, ABD başta olmak üzere dünya genelindeki birçok ülkede ölümlere sebebiyet veren corona virüs paralar üzerinde yaşıyor mu? Uzmanlar bu sorunun yanıtını verdi. Paranın pamuk ve ketenden yapıldığını, dolayısıyla dokusu itibarıyla virüs ve bakterilerin barınması açısından ideal olduğunu belirten uzmanlar, paraların virüs bulaştırma potansiyelinin yüksek olduğu yanıtını verdi. İnsanların nakit para yerine kartı tercih etmeleri gerektiğini dile getiren uzmanlar, kartlı ödemelerin temassız en korunaklı ödeme modeli olduğunu savundu.

ÖZELLİKLE ESKİMİŞ KÂĞIT PARALAR…
Aynı zamanda yaklaşan kış ayları öncesi grip hastalığına da değinen uzmanlar, “Bakteriler ve virüsler ellerimizde ve dokunduğumuz cansız cisimlerde saatlerce hatta günlerce kalabilme yeteneğine sahip. Kâğıt ve metal paralarda günlük hayatta en sık temas ettiğimiz objeler arasında. Özellikle yıpranmış ve eskimiş kâğıt paralarda grip, Hepatit A dediğimiz sarılık hastalığı, Tifo, Tüberküloz, zatüre, bağırsak parazitleri gibi birçok enfeksiyona rastlayabiliriz. Bunun önlemek açısından en önemli uyarımız el hijyenine dikkat edilmesidir. Ellerin sık sık sabunlu su ile yıkanmasıdır. Çocuklarımıza el hijyeni alışkanlığının kazandırılmasıdır. En azından dışarıdan geldikten sonra kirli olduğunu düşündüğümüz nesnelere temas ettikten sonra mutlaka sabunlu suyla el yıkama alışkanlığının edinilmesi gerekiyor. Bu bağlamda görev çocukların eğitimi konusunda ailelere ve biz sağlık çalışanlarına düşüyor.

ELLE PARA SAYARKEN PARMAK YALANMASI ALIŞKANLIĞI!
Bunların düzenli olarak temizliği gerekiyor. Bildiğimiz çamaşır suyunu sulandırarak bu tip para sayma makinelerinin temizlenmesi, silinmesi yeterli. Bir de kötü bir alışkanlık var. Elle para sayarken parmak yalanması alışkanlığı. Bundan uzak durulması gerekiyor. Bu özellikle Amip dizanteri dediğimiz bağırsak parazitlerinin paradan direk ağzımız yoluyla bağırsaklarımıza geçmesine zemin hazırlıyor. Bunun yerine parmağı ıslatmak için sağlıklı süngerlerin kullanılmasını öneriyoruz.

TGK'nın adayı Özdemir seçimi açık ara kazandı TGK'nın adayı Özdemir seçimi açık ara kazandı

AĞIZ VE BURNA SIK TEMASTAN KAÇINILMALI
Bu bağlamda insanlara biz en önemli korunma yolu olarak el yıkamayı öneriyoruz. Sık sık ellerimizi yıkayalım. Eğer bir hastaysak, hapşırıyorsak, öksürüyorsak, balgam çıkarıyorsak sık sık ellerimizi sabunlu su ile yıkamalıyız. Ağzımıza burnumuza sık temastan kaçınmalıyız. Eğer temas ediyorsak mendil ile ağzımızı burnumuzu kapatmamız gerekiyor ve mutlaka her temastan sonra ellerimizi yine sabunlu su ile yıkamamız gerekiyor. Yaşadığımız ortamları evlerimizi iyice havalandırmamız gerekiyor. Risk grubu olabilecek hastalık taşıyıcılar çocuklar, hamile kadınların bu tip enfeksiyon taşıyan insanlardan uzak tutulması lazım.

RİSK GRUPLARI
Risk gruplarının aşılanmasını öneriyoruz. Nedir bu risk grupları? Gebe kadınlar, obez hastalar, kanser hastaları, kalp yetmezliği olan hastalar, koah dediğimiz kronik akciğer hastaları, karaciğer yetmezliği olan hastalar, böbrek yetmezliği olan kişiler, bağışıklık sistemi kullandığı ilaçlara yâda kendi bünyesine bağlı olarak baskılanmış olan insanların yılın belli zamanlarında özellikle Eylül ve Ekim aylarında aşılanması gerekiyor. “Ben bu dönemde aşılanmadım. Aşılanmasam olur mu?” düşünenler Mart ayına kadar yapılan aşı yıl boyunca koruyuculuk sağlayacaktır.

ELDEN ELE GEZEN PARADA VİRÜS RİSKİ
Alışverişler sırasında paranın el değiştirmesi büyük risk oluşturmaktadır. Çünkü para yıkanabilir olarak gözükmez. Para elden ele gezer ve virüs bulaştırabilir. Bundan korunmak için mümkünse para üstü almayacak şekilde alışveriş yapmak gerekir. Kredi kartlarının temassız özelliğini kullanmakta yarar vardır. İlla ki para ile alışveriş yapıldıysa ve para üzeri alındıysa alınan para çok ayrı bir yerde mümkünse poşet içinde muhafaza edilmelidir. Eve gelindiğinde o para dezenfektan ile silinmelidir. Para sıcak ortamda ya da güneş altında bekletilebilir. ATM’den alınan para risk taşımaz; ama elden ele gezen para virüs sorunu oluşturur.”

 

 

Editör: TE Bilisim