Kahramanmaraş'ta 2007 yılında kurulan ve 2014 yılına kadar faaliyet gösteren Kent Konseyi Başkanlığını yapmış Zeynep Arıkan, konseyin faaliyetlerini, bu zamana kadar yapılan çalışmaları, hedefleri ve kent yönetimine bakışını gazetemize anlattı. Arıkan, “Kent konseyleri katılımcı demokrasinin vazgeçilmez unsurudur'' dedi.
Kenti kentliyle birlikte yönetme yaklaşımıyla 2007'den beri çalışmalarını sürdüren ve Kahramanmaraş’ta Kent Konseyi’nin kurulmasında katkıları olan Zeynep Arıkan, 2009-2014 yılları arasında Belediye Başkanlığı danışmanlığı görevinde de bulundu. Hâlâ Türkiye Kent Konseyleri Birliği Derneği Başkanlığı görevini sürdüren, Zeynep Arıkan, bu zamana kadar yapılan çalışmaları, konseyin hedeflerini ve kent yönetimine bakışını gazetemiz Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Mücahit Dalkara'ya anlattı.
Kent Konseyi’nden bahseder misiniz? Kent Konseyi’nin tanımı nedir? Ne tür faaliyetler yapar?
Kent Konseyi’ni bir cümle ile ifade edecek olursak; “Kent Konseyleri; sivil toplum kuruluşları ile atanmış ve seçilmiş kent yöneticileri ve yönetim arasında köprü görevi gören mekanizmalardır'' diyebiliriz.
Somut olarak kent konseyleri; Sivil anayasa, sivil demokrasi, sivil hareket, sivil inisiyatif gibi kavramların her geçen gün öneminin arttığı günümüzde sivil toplum hareketlerinin ve dolayısıyla sivil toplum kuruluşlarının ortak paydası ve sesi konumundadır.
Kent konseyleri; seçilmiş ve atanmış idareciler ile sivil toplum kuruluşlarının ortak bir anlayışla, yaşadıkları şehrin yönetiminde rol alırlar.. Bu bağlamda, fikir alış verişinde bulunarak sorunları dile getirme, kamuoyu oluşturma ve herkesi bir şekilde yönetime dahil ederek fertleri sorumlu ve bilinçli bireyler haline getirirler. Yanlış biline gelen proje üretmek ise kent konseylerinin asli görevi olmamakla birlikte aslında üretilen projelerin hayata geçirilmesine katkı sağlar.
Kahramanmaraş Kent Konseyi 2007 yılında kurulmuş olup demin ifade ettiğim gibi asli görevi olmadığı halde kamuoyunun beklentilerini yerine getirme adına Kahramanmaraş Belediyesi’nin katkılarıyla bir çok projeyi hayata geçirmiştir.
Kent Konseylerini diğer sivil toplum örgütlerinden ayıran özelliği nedir?
Kent Konseyleri, diğer sivil toplum kuruluşları gibi bir sivil toplum kuruluşu değildir. Tüm sivil toplum kuruluşlarını; siyasi görüş, etnik köken, dil, din, ırk, ideoloji gözetmeksizin duygu, düşünce ve görüşlerini demokratik bir şekilde ifade edebilecekleri bir çatı altında toplayan özelliğe sahiptir. En önemli özelliği budur bence. Dolayısıyla diğer sivil toplum kuruluşları ile mukayese etmek doğru olmaz. Ayrıca kent konseylerince alınan kararlar belediye meclislerinde gündeme gelerek karara bağlanır.
Kent Konseyi’nde alınan kararlar uygulanıyor mu? Kent Konseylerinin bir yaptırım gücü var mıdır?
Aslında Kent Konseylerinden beklenti çok büyük. Kent Konseyleri, proje yapmak veya uygulamak gibi görevlerden ziyade, uygulanabilir projeleri gündeme taşımak, takip etmek, lobi oluşturmak, hızlandırmak ve kısaca kenti ilgilendiren her konuda olumlu/olumsuz görüş bildirmek ve kamuoyu oluşturmak gibi bir misyon üstlenirler.
İçişleri Bakanlığı tarafından kurulmuş bir kurum olmasına rağmen Belediyenin imkanları ne ise kent konseyleri o doğrultuda çalışabiliyorlar. Kent Konseyleri tavsiye edici kuruluşlar olarak düşünülmüş ve Kent Konseyi meclislerinden ve çalışma gruplarından gelen dosyalar belediye meclislerine sunarlar.. Belediye meclisleri sunulan dosyaları gündeme alarak görüşüp olumlu veya olumsuz karara bağlarlar.
Kent Konseyi olarak yapılan çalışmalardan bahseder misiniz?
Şimdi Mücahit Bey, bu kadar kısa zaman içinde 2007 yılından bu yana yaptığımız çalışmaları uzun uzun anlatmamın imkanı yok takdir edersiniz, Ama başlıca bazı faaliyetlerimizden bahsedebilirim.
Şehrimizin tarihi, kültürel, doğal ve benzeri değerlerine sahip çıkmak, karar alma süreçlerine daha fazla kesimin katılımını sağlamak, sosyal hukuk devleti anlayışına katkıda bulunmak ve Kahramanmaraş’ı dil, din, ırk, sınıf, cinsiyet ayrımı gözetmeden birlikte yönetmek, daha katılımcı ve daha uygar bir yapı oluşturmayı amaçlayarak, kentlilik bilincini ve kültürünü geliştirmek, kentin kalkınma ve gelişimine katkıda bulunacak planların hayata geçirilmesini sağlayıcı çalışmalar yaptık.
Kahramanmaraş Kent Konseyi’nin aldığı karar sonucunda Kahramanmaraş Belediye Meclisi tarafından Kurtuluş Müzesi haline getirilmesi kabul edilen Tarihi Uzunoluk Hamamı Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle 350 bin TL miktarla, Kahramanmaraş Kent Konseyi hibe desteği alan ilk ve tek Kent Konseyi olmuştur.
Kadın Emeğini Değerlendirme Merkezi'ni gündemde tuttuk.
Pınarbaşı Okuma Salonu’nu tüm STK’ların kullanımına kazandırdık.
Semt Sahası projesi kapsamında okullarımıza basketbol ve futbol sahaları kazandırdık.
Mahmut Arifi Paşa Konağı’nın tefrişi ve tanzimi çalışmalarına katkıda bulunduk.
25.05.2010 tarihinde Ankara’da yapılan ve Türkiye genelinde 81 ilden 92 Gençlik Meclisi’nin 325 katılımcıyla yer aldığı Genel Kurul’da yapılan değerlendirmeler sonucunda, 2009-2010 yılları ''En İyi Çıkış yapan Gençlik Meclisi’ olarak seçildik.
Kale ve Çevresinin Kültür ve Tarih havzası haline getirilmesi için girişimlerde bulunduk.
Ulusal ve bölgesel etkinliklerle ilimizin ülke genelinde tanıtımına katkıda bulunduk.
İlimizde okuyan binlerce üniversiteli öğrencilerimize geziler düzenledik.
Kahramanmaraş olaylarının yıl dönümlerinde yaptığımız etkinlik ve girişimlerle Kahramanmaraş’ta herkesin kardeşçe yaşadığı ve bu kardeşliği kimsenin bozamayacağının mesajlarını verdik.
“Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme'', “Kadınların İnsan Haklarının Geliştirilmesi'' başta olmak üzere birçok ulusal projelerin koordinatörlüğünü üstlendik.
Gündemle ilgili onlarca, konferans ve paneller düzenledik…
Suriye de ki iç savaş sebebiyle ülkemize ve dolayısıyla şehrimize sığınan misafirlerimizle ilgili gerek eğitim alanında gerekse onların her türlü ihtiyaç ve beklentilerine cevap verebilme adına bir dizi toplantılar yaptık.. bunlar bir nevi çalıştay niteliğinde toplantılardı..bizler şu an yapılan tüm hizmetlerin bir nevi kıvılcımını yaktık diye düşünüyorum…Evet bu misafirlerimize sonuna kadar kapılarımızı, her türlü imkanlarımızı ve yüreklerimizi açmak hem vicdani bir sorumluluk hem de insan olmanın bir neticesi.. Ama şunu da unutmamalıyız madem beraber yaşayacağız bundan sonra, yapmamız gereken, kültürel ,sosyal ve toplumsal entegrasyonu ve birlikte yaşama uyumunu nasıl gerçekleştireceğiz bu konuca çalışma yapmak…Bana göre şehrimizin geleceğine dair çözümlenmesi gereken en önemli konu bu.
Tüm faaliyetlerin dışında; Türkiye Kent Konseyleri Birliği’nin başkanlığını üstlenerek kahraman şehrimizin adını her platformda tanıtımını yapma, imaj oluşturma fırsatı bulduk. Evet başta da söylediğim gibi bunlar sadece bir kaçı kent konseyi çalışmalarımızın…
Son olarak neler söylemek istersiniz?
Öncelikle ben Kent Konseylerinin var oluş misyonuna sonuna kadar inanan birisiyim… Katılımcı demokrasinin kent konseyleri vasıtasıyla uygulanabileceğine olan inancımız sebebiyle bu alanda gerçekten çok emek verdik.
Şehrimize değer katmak hepimizin görevidir. Önemli olan Kahramanmaraş’a hizmet etmektir. Şehrin kalkınması için tüm dinamiklerin ortak akıl ile hareket etmesi büyük kazanımlar sağlar. Bir araya gelerek şehir hakkında yapabileceklerimizi hep birlikte gözden geçirmeliyiz. Bu noktada özellikle Kahramanmaraş Kent Konseyi olarak işbirliği ve fikir birliğine her zaman açık olduk.
Amacımız Kahramanmaraş’ın tamamının, gönüllü bir kuruluş olan Kahramanmaraş Kent Konseyi ve gruplarında çalışma olanağı bulmasıydı. Demokrasiyi ancak bu şekilde yerleştirebiliriz. Bana göre tepeden inme demokrasi olmaz. Bizler çalışmalarımızda “Önce insan'' olgusunu hiçbir zaman unutmadan, Kahramanmaraş Kent Konseyi altında oluşturduğumuz çeşitli meclislerle, demokrasi anlayışını her platformda kente yaymaya çalıştık. Çok önemli bir hususu sizler aracılığıyla dile getirmek istiyorum. Şehrimiz adına 5 yıl boyunca aktif bir şekilde, Türkiye’ye model olacak çalışmaları yaparak olumlu bir imaj oluşturduk. Şuan aktif bir oluşumumuz olmamasına rağmen yerel seçimlerden sonra yapılması gereken genel kurul yapılmadığından kent konseyi başkanlığı sıfatını sadece temsili olarak sürdürüyorum. Şehrimizin yeni büyükşehir olması nedeniyle kent konseyinin yapılanma sürecinin biraz geciktiğini düşünüyorum. Umut ediyorum ki; sadece kurulmuş olması için kurulan değil, gönüllülük esasına dayalı beklentisiz çalışacak, demokrasi ruhuna inanan, kısaca kent konseyinin gerekliliğine inanan arkadaşlardan oluşmuş bir konsey oluşturulur.
Geçmiş dönemde tüm bu güzel çalışmaları yapabilmemiz için bize sonsuz destek veren; Valilik, Belediye Başkanlığı, belediyemizin çok değerli çalışanlarına, genel kurul üyelerimize, çalışma guruplarındaki arkadaşlarımıza ve bizi kentle bütünleştiren sivil toplum kuruluşlarının değerli başkanlarına ve çalışmalarımıza gönül veren herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum.
12 Şubat ruhunun ve bu manevi havanın ilelebet yaşatılmasını temenni ediyorum. Şunu da gururla eklemek istiyorum 2010 yılından itibaren 12 Şubat kutlama etkinlikleri Kahramanmaraş Belediyesi’nin üstün gayretleri ve çabasıyla Kent Konseyi’mizin teklif ettiği yepyeni bir uygulamayla bugünkü kutlanılan şekle dönüştürülmüştür. Bu da bizce kutlamalar bazında büyük bir dönüm noktası olmuştur..