Gündem

“İtfaiyeye verilen önem insan hayatına verilen önemdir''

0

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Cahit Küçükönder,  “İtfaiye sadece yangına bakmıyor, günün 24 saatinde vatandaşımızın acil durum dediğimiz her türlü durumlarda müdahale ediyoruz'' diyerek, itfaiyeye verilen önemin insan hayatına verilen bir önemin ifadesi olduğunu vurguladı.

Her hafta Cuma günü saat 17.00’da siyaset, politika, spor, STK ve kanaat önderlerini yaptığı yayımlarla dinleyicileriyle buluşturarak, Kahramanmaraş’ın gündemine ışık tutan ve bu anlamda şehir halkını bilinçlendirerek, farkındalık yaratan Fresh Gündem’in bu haftaki konuğu Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Cahit Küçükönder oldu. Radyo Fresh Genel Müdürü Serdar Salma moderatörlüğünde gerçekleşen canlı yayında Küçükönder, İtfaiye Haftası’nın ve itfaiyecinin önemini anlattı. Büyükşehir itfaiyesi olarak İtfaiye Haftası’nda birçok etkinlik düzenleyerek, farkındalık yaratmaya çalıştıklarını ifade eden Küçükönder, İtfaiye Haftası’nı bir yıla yaymaya çalıştıklarını ve bunun için Milli Eğitim Müdürlüğü başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşları ile yazışmalar gerçekleştirdiklerini söyledi. Büyükşehir itfaiyesi olarak yaz sezonunda 30 şubede, kış sezonunda ise 29 şubede 7/24 kesintisiz hizmet verdiklerinin altını çizen Küçükönder, Büyükşehir itfaiyesinin şu anda bölgede en güçlü itfaiye teşkilatlarından biri olduğunu ve İstanbul İtfaiyesiyle yarıştıklarını belirtti.  Yangına ulaşma süresinin 3 buçuk dakika olduğunu kaydeden Küçükönder, bu süreyi daha da kısaltmak için çalıştıklarını ifade etti. İtfaiyeciliğin profesyonel bir meslek olduğunun altını çizen Küçükönder, bir itfaiyecinin her türlü donanıma sahip bir insan olması gerektiğini söyledi. İtfaiyenin tedbirlerle önlenebilecek bir afet olduğunu belirten Küçükönder, vatandaşların bu tedbirleri alırsa yangınla mücadele etmenin daha kolay olacağını olası bir can veya mal kaybının önüne geçilebileceğini kaydetti.


''İTFAİYE HAFTASI’NI BİR YILA YAYMAK İSTİYORUZ’

Büyükşehir İtfaiyesi olarak İtfaiye Haftası’nı bir yıla çıkarmak istediklerini dile getiren Küçükönder, bu bağlamda bir takım çalışmalar yaptıklarını söyledi. Küçükönder, “İtfaiye Haftası tüm dünyada bütün itfaiyecilerin kutladığı halk ile itfaiyecilerin haşır neşir olduğu yangın önlemleri ve mücadeleleri ile ilgili farkındalık çalışmalarının biraz daha yoğunlaştırıldığı bir haftadır. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı olarak bizde bu önemli haftada bir dizi etkinlikler yaptık.     Konvoy düzenledik. Okullarımızda etkinlikler yaptık. Kent genelinde el ilanı, broşür dağıttık. Bu ilanlarda yangınlardan korunma, yangın önlemleri, yangın anında ne yapılacağını anlattık. Tabii bu yeterli değil. İtfaiye Haftası’nı bir yıla yaymak istiyoruz. Bununla ilgili de Milli Eğitim Müdürlüğümüzle kamu kurum ve kuruluşlarımızla sürekli yazışma halindeyiz. Çünkü yangın tedbirlerle önlenebilen bir afettir.  Dolayısıyla günün 24 saatinde karşılaşabileceğimiz bir affettir. Ama tedbirlerimizi alırsak, yangınla daha kolay bir şekilde mücadele edilebilir. Can ve mal kaybı ortadan kalkar'' şeklinde konuştu.

''2015 YILINDA 3 BİN 874 İTFAİYE OLAYINA MÜDAHALE ETTİK’

2015 yılı istatistik verilerine göre, 3 bin 874 itfaiye olaya müdahale ettiklerini kaydeden Küçükönder, sözlerinin devamında şunları söyledi: “Kahramanmaraş büyükşehir olduktan sonra tüm ilçelerin itfaiye teşkilatları büyükşehire devrolundu. Yani ilimiz genelinde Büyükşehir İtfaiyemiz hizmet veriyor. Şu anda yaz sezonunda 30 şubede, kışın 29 şubede 7/24 kesintisiz hizmet veriyoruz. Biz sadece yangınlara bakmıyoruz. Su baskınlarından tutunda, kış aylarında karla mücadeleye kadar mücadele ediyoruz. Geçen yıl 185, bu yıl 117 sıkışmalı trafik kazasına itfaiye ekiplerimiz müdahale etmiş, oradan yüzlerce yaralı vatandaşımızı ekiplerimiz kurtardı. İtfaiye sadece yangına bakmıyor, günün 24 saatinde vatandaşımızın acil durum dediğimiz her türlü durumlarda müdahale ediyoruz.''

''İTFAİYE FİLOMUZA HER YIL YENİ ARAÇLAR EKLİYORUZ’

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin itfaiyeye çok büyük önem verdiğini ve bu anlamda itfaiye filolarına yeni araçlar eklediklerini söyleyen Küçükönder, en son teknoloji araçlarını yakından takip ettiklerini belirtti. Küçükönder, “İtfaiye teşkilatına verilen önem insan hayatına verilen bir önemin ifadesidir. Ben burada Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatih Mehmet Erkoç’a itfaiyemize verdiği destekten dolayı teşekkür ediyorum. Gerçekten biz Büyükşehir İtfaiyesi olarak şu anda bölgemizin en güçlü ekiplerinden biriyiz. Hatta İstanbul İtfaiyesi ile yarışıyoruz. Şu anda bizim kaza kırım malzemelerimiz arama-kurtarma setlerimiz, itfaiye araç gerçeklerimiz hepsi dünya standartlarındadır. En son teknoloji araçlarını yakından takip ediyoruz. Her yıl itfaiye filomuza yeni araçlar ekliyoruz. İtfaiyeci olarak biz zamanla yarışıyoruz. Bizim merkezde 10 şubemiz var. İlçe merkezlerimizde 2-3 merkez olan şubelerimiz var. Toplamda 30 şubede hizmet veriyoruz. Örneğin Kahramanmaraş’ta ki herhangi bir ev yangınında en yakın şubemiz neresiyse o şube hemen hareket eder ve ona en yakın 2’nci şube de destek olarak gönderilir. Yangın yerine en yakın şubeyi göndermekle zaman kazanmış oluyoruz. Çünkü yangında saniyeler dahi çok önemlidir'' dedi.

''ÜLKEMİZDE ACİL ÇAĞRI MERKEZLERİ TEK ÇATI ALTINDA BİRLEŞTİ’

Büyükşehir İtfaiyesi olarak yangına ulaşım süresini 3 buçuk dakikaya kadar indirdiklerini belirten Küçükönder, ayrıca, Türkiye’de acil çağrı merkezilerinin tek bir numarada birleştiğini bilgisini paylaştı. Küçükönder, “Ama trafik kazaları eğer merkezdeyse kısa sürede ulaşıyoruz ve ambulansta bizimle beraber geliyor. Bu arada şunu da söyleyelim. Ülkemizde acil çağrı merkezleri tek çatı altında birleşti. Ben yaklaşık 30 yıldır belediyeciyim. Eskiden itfaiyeci dediğin zaman işe yaramayan biri olarak görülürdü. Ama gelişmiş ülkelerde itfaiyecinin yeri ayrıdır. İtfaiyecilik profesyonel bir meslektir. Bir itfaiyeci gerektiğinde kamyon da kullanabilecek, botta kullanabilecek gerektiğinde uçak helikopter kullanabilecek, gerektiğinde bir doktor gibi ilk yardım bilebilecek. Dolayısıyla itfaiyecinin her türlü donanıma sahip bir insan olması gerekiyor'' ifadelerini kullandı.

''YIL BOYUNCA BİR EĞİTİM PROGRAMIMIZ VAR’

Yıl boyunca eğitim programlarının devam ettiğini söyleyen Küçükönder, bütün personellere minimum 250 saat çeşitli alanlarda eğitim verdiklerini dile getirdi. Küçükönder, “Bu eğitimde başta yangın güvenliği, yangına müdahale, tehlikeli kimyasallar, patlamalar, kentsel arama-kurtarma, ileri düzey kurtarma, ilk yardım, dağcılık gibi, ileri sürüş teknikleri gibi hatta dalgıçlık gibi her türlü su altı, su üstü arama-kurtarma faaliyetleri yapıyoruz. Biz de Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi olarak her yıl minimum 250 saat bütün personellerimize 3 aylık ve yıllık eğitim programlarımız var. Bu programlar aksatılmadan yürütülür ve bu eğitimin her yıl tekrarı yapılır. Eğitimlerde sadece teorik eğitimler olmaz, uygulaması, pratiği olur. Dolayısıyla sürekli bir eğitim döngüsü içerisinde oluruz. Bu eğitimler dışında kalan boş vakitlerimizi de biz sporla, eğitimle hep dolduruyoruz. İtfaiyeci 24 saat çalışır, 48 saat istirahat eder.  Biz bir taraftan itfaiyecilerimize hizmet içi eğitimler verirken diğer taraftan da kamu kurum ve kuruluşlarımızda hastanelerde, fabrikalarda, yurtlarda, üniversitelerimizde hatta sitelerde yangın farkındalığı, yangına müdahale, yangın anında tahliye gibi minimum 2 saatlik eğitimler veriyoruz. Bu eğitimlerle vatandaşlarımızın yangın öncesi alması gereken tedbirleri anlatıyoruz'' diye konuştu.

''ASLA SANDIĞIN, DOLABIN ARKASINA SAKLANMAYIN’

Yangın esnasında sandığın, dolabın arkasına saklanılmaması gerektiğini söyleyen Küçükönder, sözlerinin devamında şunları kaydetti: “Bir yangına kalmamak için evimizde önemlerimizi aldık. Buna rağmen yangına maruz kaldıysak hızla söndürme türü var ise söndürmeye çalışacağız. Mesela bir yağ tavasındaki yangın ise asla su sıkmayacağız. Kuru kimyevi sıkabiliriz. Kuru kimyevimiz yoksa yapılacak şey altındaki gazı kesmek veya üzerini bir kapakla kapatarak tavadaki yangını söndürebiliriz. Oksijeni kesmek için kuru kimyevi toz en ideali olandır. Sıktığınız yere yapışıyor. Tepkimeye giren yangını tetikleyen maddeler var. Boş yere onu döküp yangını çoğaltmış olabiliriz. Evimizin bir köşesinde 6 kilogramlık yangın söndürücüsü bulunmalıdır. Allah gerek etmesin bir gün lazım olabilir. Buna rağmen ilk müdahaleyi yapıp yangını söndüremediysek oranın kapısını camını kesinlikle kapatmamız lazım. Bu dairemizde çıkan yangının büyümesini en az 10 dakika geciktirir. İtfaiye araçlarımız 3 buçuk dakika içeresinde geliyor ama o zaman süresinde ki yangında çok uzun bir süredir. Eğer ki o kapı açıksa battaniye sünger gibi yanıcı maddeler var ise oradan yan odalara yayılabilir. O zaman odanın kapısını kapacağız. Suratla dairemizi tahliye edeceğiz. Varsa komşunun zillerine basarak onları da uyaracağız. Çünkü yangın büyür ise aşağıdan yukarıya doğru çıkabilir. İtfaiyemizin 112 Acil çağrı merkezini arayacağız. 112 aradığımız da asla panik yapmayacağız. Evimizin yakınında belirgin yerler var ise 112 ye bildireceğiz ki olay yerine daha çabuk ulaşılsın. Çocuklarımıza bunu anlatacağız. Asla sandığın, dolabın arkasına saklanmayın. Yanan yerin kapısını kapatın ve evinizden dışarı çıkın. Böyle yaparsak biz yangını minimum zararla atlatmış oluruz.''

''YAZ AYLARINDA SERİNLEMEK İÇİN AKARSU VE GÖLETLERİ KULLANMAYIN!’

Yaz aylarında serinlemek için akarsu ve göletlerin kullanılmaması konusunda vatandaşları uyaran Küçükönder, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Yaz sezonu bitmek üzere ama hala balığa gitmekte olan vatandaşlarımız var. Bu vatandaşlarımıza biz şu öneride bulunuyoruz. Eğer yüzme bilmiyorlar ise tehlikeli yerlerde balık tutmamaları gerektiğini, oltası, ağı suya takılırsa asla onu almak için suya girmemelerini öneriyoruz.  Bir kere balık tutarken ayağı kayıp düşebilir ve mutlaka can yeleği takmalarını öneriyoruz. Yaz aylarında serinlemek için akarsu ve göletleri asla kullanmamaları tavsiye ediyoruz. Çünkü akarsu ve göletler yönünden Kahramanmaraş ilimiz Türkiye’nin hatta Dünya’nın en zengin havzalardan bir tanesidir. Her yıl onlarca boğulma vakası oluyor. Bizim şuan 9 kişilik dalgıç ekibimiz var. 3 vardiya her vardiyada 2-3 dalgıcımız 24 saat nöbet tutuyorlar. Ama dalgıç ekiplerimiz olay yerine varıncaya kadar zaten boğulan vatandaş ex olmuş oluyor. Boğulma vakalarında en çok yüzme bilenler boğuluyor. Bu bir realite. Kendine fazla güvenip açılıyor suya. Bu yüzden bu tür vatandaşlar daha çok boğulma yaşıyor.''

HABER: EMRE AKKIŞ