İşsizlikte Türkiye ortalamasının altında olan Kahramanmaraş’ta İşverenler ''İşçisizlikten’, işçiler ise ''işsizlikten’ dolayı yakınıyor.

 

Leif Lindner ile IFA Berlin 2024'e İnovasyon ve Büyüme Hamlesi Leif Lindner ile IFA Berlin 2024'e İnovasyon ve Büyüme Hamlesi

2 bine yakın tekstil fabrikasıyla Türkiye’nin ve yurt dışının büyük ölçüde tekstil ihtiyacını karşılayan Kahramanmaraş’ta fabrikaların sağladığı istihdam, kentteki iş gücünü artırırken işsizlik oranını ise alt seviyelere düşürüyor.  Ülkeye sağladığı iş gücü ile önemli bir sanayi şehri olan Kahramanmaraş’ta işverenler ile işçiler arasında bir kopukluk oluşuyor. Kahramanmaraş’ta iş arayan ve işverenlerin birbirleriyle çelişen’ işsizlik’ yorumlarını yerinde araştırmak için Manşet Gazetesi olarak sokağa inerek işverenlerin görüşlerini aldık.

 

''KALİFİYE ELEMAN YETİŞMİYOR’

İlk olarak Bilgisayar ve yazılım üzerine işletmesi olan Ramazan Kara ile görüştük. Kalifiye elemanın yetişmediğini ifade eden Kara, “Kalifiye eleman yetişmiyor maalesef. En büyük sıkıntımız bu, kalifiye eleman bulamıyoruz. Fakat biz herhangi bir kriter belirtmeden, nitelikli niteliksiz her gelenin başvurusunu kabul ediyoruz. Çok fazla başvuru olur diye bekliyorduk fakat umduğumuz gibi olmadı. Çalışma saatlerimiz standartlara uygundur. Primleriyle birlikte ortalama aylık bin 500 liraya yakın ücret veriyoruz. Yol ve yemek ücretlerini karşılıyoruz, yani çalışanların bütün kanuni haklarını veriyoruz. Buna rağmen müracaat alamıyoruz'' ifadelerini kullandı.

 

''İŞSİZLİĞİN OLDUĞUNA İNANMIYORUM’

Beyaz eşya ürünleri satan işletmeci Arif Kutlucan, kendisinin sanayi sitesinde de bir işyerinin olduğunu ancak çalıştıracak eleman bulamadığını kaydetti. Üreten Türkiye’de bu işi yapabilecek çırakların alttan yetişmediğini dile getiren Kutlucan, sözlerinin devamında şunları söyledi: “Eleman alım ilanı verdik, başvuranlar oluyor fakat işi beğenmiyor, hafta sonu çalışamam diyor. Biz elimizden gelen bütün imkânları sağlıyoruz. Ben burada işsizliğin olduğuna inanmıyorum'' şeklinde konuştu.

''SEKTÖR İHTİYACI OLAN ELEMAN BULAMIYOR, ELEMAN İHTİYACI OLAN İŞİ BULAMIYOR’

Turizm ve acentecilik işletmesi olan Veysel Güzelbulut ise, şunları dedi: “Sektör ihtiyacı olan eleman bulamıyor, eleman ihtiyacı olan işi bulamıyor. İŞKUR’da bunları bir araya getirmekte pek yeterli olmuyor. İŞKUR’un son yıllarda düzenlediği iş kursları, meslek edindirme kursları elbette faydalı ama eleman kendi niteliklerine uygun iş bulamıyor, sektör ise kendi isteğine uygun eleman bulamıyor. Tabii burada iş beğenmeme, kolay iş arama gibi faktörler çok ön planda.  Dünyadan habersiz, diplomalı cahil bir gençliğimiz var. Kahramanmaraş sanayi şehri bir sürü fabrikalar var. Orada bile hayatın temel kavramlarından eğitimden uzak olan insanlar orada da başarılı olamaz. Kahramanmaraş işsizlik oranının en düşük olması gereken illerden bir tanesidir. Çünkü özel sektörün çok yatırımı var. Üniversitelerimizde de eksiklik var. Bizim mesleğimiz turizm ve acentecilik. Turizm mezunu bir arkadaşımız geliyor buraya ve hiçbir programı bilmediğini söylüyor. Dolayısıyla bu da üniversite ile sektör arasında ne kadar derecede bir kopukluk olduğunu gösteriyor.''

 

Haber: Emre Akkış

Editör: TE Bilisim