Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Fırıncılar Odası Başkanı Erol Güneş, Unlu mamul iş yeri sahiplerinin sadece unlu mamulü değil ekmek çıkarttıklarını ve bunun için ruhsat gerekli olduğunu söyledi.

Hedef Kısa Sürede Şehir Ekonomisini Canlandırmak Hedef Kısa Sürede Şehir Ekonomisini Canlandırmak

Fırıncılar Odası Başkanı Erol Güneş, Son dönemde sadece Kahramanmaraş’ta değil, tüm Türkiye genelinde bir sorun haline gelen unlu mamul satan işyerlerinin aynı zamanda herhangi bir ruhsat almadan ekmek çıkartmasıyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu. Unlu mamulü iş yeri sahiplerinin ekmek çıkarmaması gerektiğini ve bunun için ruhsat alması gerektiğinin altını çizen Güneş, herkesin mesleği ne ise o meslek üzerinde üretim yapması gerektiğini söyledi. Bu konuda gazetemize açıklamalarda bulunan Güneş, konuşmasında şunları kaydetti: “Unlu Mamuller ekmeğin haricinde sadece kendi bünyesinde simit,  poğaça, çörek fırıncı dilinde ince mamul dediklerimizi çıkarabilir. Ekmek ve ekmek türevlerinin hiç birini çıkaramazlar.  Ekmek dediğimiz zaman sadece ekmek geliyor ama bunun türevleri var. Bunlara da ayrı bir izin alınması gerekiyor. Unlu mamuller ise bunların hiç birini çıkaramaz ama bizim fırıncı olaraktan işletme ruhsatı alan herkes ekmeğini ve ekmek çeşitlerini çıkartabilir. Zabıta memurları hiçbir şey yapmıyor. Belediye bu konuda çok yetersiz kalıyor. Unlu mamul sahipleri, unlu mamul yapmak için değil ekmek yapmak için açıyor. Açtığı iş yeri ekmek ruhsatına elverişli olmadığı için unlu mamul adı altında açıyor. Bu ad altında her yere kolaylıkla ruhsat alınabiliyor. Ekmek fırını için ruhsat alımı bu kadar kolay olmuyor. Bu sayede iş yeri sahibi unlu mamulleri adı altında ekmeğin her türlüsünü çıkartıp vatandaşlara satıyor.''

 

''HİÇBİR SONUÇ ELDE EDEMİYORUZ’

İki yıl içerisinde ilgili makama en az 50 tane dilekçe verdiğini söyleyen Güneş, hiçbir sonuç alamadıklarını belirtti. Güneş, ''Biz belediyelere gidip gelmekten personeli olduk. Gidip gelmemize rağmen şikayetleri dile getirmemize rağmen bunun önüne bir türlü geçilmiyor, geçmiyorlar. Bırakın ekmek çıkaranları ruhsatsız bile satış yapan birçok unlu mamul iş yerleri var. Bu konuda hiçbir sonuç elde edemiyoruz. Bu B Sınıfı olan bir vatandaşın otomobil, tır, kamyon, motosiklet sürmesine benziyor. Ama B sınıfı ehliyetinde bunları sürmek bana yasak ve trafik polisi göz yumuyor. Burada ise zabıta ve ruhsat müdürlüğü göz yumuyor. Herkesin mesleği neyse o meslek üzerinde üretim yapmalıdır. Herkes ekmek üretemez. Herkes ekmek üretirse ekmek çığırından çıkar. Rekabet oluşur, ucuzluk olur, kalitesizlik oluşur her türlü problem olur'' şeklinde konuştu.

 

''HEM ESNAF HEM DE BELEDİYE GÖREVİNİ YAPSIN’

Birçok kez şikayetin ardından denetlemelerin olduğunu ve ruhsatsız olan iş yerlerine ceza yaptırımı uygulamadıklarını dile getiren Güneş, şunları ifade etti: “Bizim her şikâyetimizde bir ekip çıkartıyorlar. Ekip gidiyor ve oraları geziyor. Ama ruhsatımı kontrol etmeye gidiyor? Yoksa çay içmeye mi gidiyor? Orasını bilmiyorum. Bir kez gidiyorlar ama devamı gelmiyor, herhangi bir tutanak yok. Dulkadiroğlu’nda en az 10 tane ruhsatsız fırın var. Bu tür yerler hem Dulkadiroğlu’nda hem de Onikişubat ’ta mevcut durumda. Bina altlarına fırın ruhsatı verilmiyor.  Örneği adamın bir bina altında bir iş yeri kiralıyor ve oraya unlu mamul ruhsatı alınabiliyor. Ama adamın maksadı ekmek üretmek. Hem esnaf hem de belediye herkes görevini yapsın. Biz bu durumu belediyeye şikâyet ettiğimiz zaman belediye o iş yerine gidiyor ve orada ki yetkililer “Biz buraya gelmeyecektik ama sizin oda başkanınız şikâyet etti ve dilekçe verdi biz o yüzden geliyoruz'' diyor. Bu kez esnafla odayı karşı karşıya getiriyorlar. Normalde ruhsatsız olan yerlerin cezası işyeri kapatmaktır. Bu sorun maalesef Türkiye genelinde var. Ben Federasyonun Genel Başkan Yardımcısı olduğum için tüm Türkiye’yi dolaşıyorum ve orda da Kahramanmaraş’a benzeyen manzaralarla karşılaşıyorum.“

Haber: Meliha Şeyda AKÇAKALE

Editör: TE Bilisim