Gündem

Evlilik azaldı boşanma arttı

0

Avukat Ahmet Babaoğlu, Toplumlarda evliliklere oranla boşanmaların hızlı bir şekilde arttığına dikkat çekerek, bunun en büyük nedenlerinden birisinin kişilerin birbirlerine uyum sağlayamamak olduğunu belirtti.

Kahramanmaraşlı Avukat Ahmet Babaoğlu, Son zamanlarda artan boşanmalarla alakalı Manşet Gazetesine bilgilendirmelerde bulundu. İstatistiklere bakıldığında artık evliliklerin değil, boşanmaların arttığını söyleyen Babaoğlu, bu konuda ciddi bir sorunun olduğunu dile getirdi. Babaoğlu, “İnsanlar neden boşanıyor? Çok mutlu olarak evlenmelerine rağmen insanlar ayrılabiliyorlar. Ayrılığın en fazla olduğu yaşam kesimi ilk 5 yıl ile son 20 yıl arasındadır. Bu konuda da uzmanlar, “ ilk 5 yıl alışma devresidir. Çiftler birbirlerine alışamıyorlar. 20 yıldan sonra ise ekonomik ve sosyal seviyelerin değişmiş olması bu insanların yeni bir hayat arayışına dönüşüyor'' diyorlar. Bu boşanmalar düne oranla daha önemli bir hale geldi. Bu yüzden boşanmalara özel aile mahkemelerini kurduk. Artık aile ile ilgili problemler Aile Mahkemelerinde devam ediyor'' dedi.

''KAHRAMANMARAŞ’TA BOŞANMA ORANI DÜŞÜK’

Kahramanmaraş’ın diğer illere bakıldığı zaman boşanma oranının daha düşük olduğunu belirten Babaoğlu, Kahramanmaraş’ta ilçelerle beraber yaklaşık 5 bin boşanma dava dosyasının olduğunu kaydetti. Babaoğlu, “En çok ilgi çeken toplumsal konulardan biri boşanma ve evlenmedir. Hem insanları mutlu eden hem de önemli sorunlar getiren bir kurumdur. Ama üstünde de sürekli tartışmaların, anlaşmazlıkların olduğu bir konudur. Dünya kuruldu kurulalı evlilik, eşlilik durumu vardır. Ama benim Anadolu’da bildiğim 6 bin, 6 bin 500 yıllık resmi kayırlara geçen evlilikler var. Ama boşanma ile ilgili ne gibi bir prosedür uygulanmış ona ait tabletlerde görebildiğim bir şey yok. Dünya büyük ama küreselleşme dünyayı küçülttü diyebiliriz. Önceden kentimizin dışında evlenmek bile bir sorun iken bugün her milletten insanlar birbirleri ile evlenebiliyor. En son ki istatistik rakamlara göre 18 bin civarında yabancı evlilik var. Yine en son verilere göre, 2013’te evlenmelerde bir miktar azalma, boşanmalarda ise bir miktar artma görülüyor. Kahramanmaraş boşanmanın çok sık görüldüğü yerlerden birisi değil. Ama bu sorunu da kökten halletmek mümkün değildir. Şu anda bu tarihe yakın olarak Kahramanmaraş merkezde ki aile mahkemelerinde ki dava sayısı 2 bine yakındır. Tabii bu her gün düzenli olarak 20-30 tane artıyor. Ancak bu rakama diğer geri kalan 11 ilçemiz dâhil değildir. Diğer ilçeleri de hesaba katarsak zannediyorum 5 bine yakın dosyayla karşılaşma imkânımız olabilir'' şeklinde konuştu.

''TARAFLAR ARASINDA MUTLAK EŞİTLİK VAR’

Boşanma sonrasında tarafların mutlak eşitlik ilkesi doğrultusunda birbirilerinden hak iddia edebileceklerini ifade eden Babaoğlu, sözlerinin devamında şunları söyledi: “Boşanmanın da tabii ki sorunları var. Mal mülk sorunu çıkıyor, ayrı yaşama sorunu çıkıyor, Tazminat sorunu çıkıyor, çocuk sorunu çıkıyor. Ancak çocuk vekâleti konusu taraflarda anlaşmazlıklara neden oluyor. Oysaki uzlaşma denen bir şey var. Bu röportajı okuyan vatandaşlarımız bundan bir parçada olsa sonuç çıkartmalıdır. Biz mutlak eşitliği getirdik. Karı-Koca, Bay-Bayan her iki tarafında birbirleri üzerinde talepleri eşittir. Her iki tarafta birbirlerinden tazminat isteyebilir. Ömür boyu nafaka isteyebilir ve bir de mal isteme durumu var. Malı boşanma kesinleştikten sonra bir yıl içerisinde birlikte kazandıkları mallarda hak iddia edebilirler.''

Haber: Emre Akkış