Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile dondurma çalıştayı düzenlendi.
Ramada Otel de düzenlenen dondurma çalıştayında sektörün önemli paydaşları bir araya geldi. Çalıştaya, Dondurma sektöründe ülkemizde ve Dünya’da söz sahibi akademisyenler, firma temsilcileri ve üreticilerin sunumları katkı sağladı. Programda Maraş dondurması, makineleşme ve Yeni Üretim Teknikleri, Ambalaj ve Yan Sanayi, Gıda Güvenliği, Tanıtım ve Pazarlama konuları ele alındı. Çalıştay ile Üniversite, Kamu, Özel Sektör işbirliği ün üst seviyeye çıkartılarak dondurma sektörünün mevcut sorunlarının giderilmesi ve yeni teknolojilerin transferiyle sektörün daha ileri seviyeye getirilmesi amaçlandı. Programda, Vali Yardımcısı Ömer Adar, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Muharrem Erantepli ve DOĞAKA İl Koordinatörü Ertuğrul Kazancı, birer konuşma yaparak dondurmanın önemine vurgu yaptı. Çalıştaya, Kahramanmaraş Vali Yardımcısı Ömer Adar, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Muharrem Erantepli, Dulkadiroğlu Kaymakamı Mehmet Türköz, Onikişubat Belediye Başkan Vekili Ali Ünsal, KSÜ Rektörü Durmuş Deveci, İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydihan Küçükdağlı, DOĞAKA İL Koordinatörü Ertuğrul Kazancı, İl Müftüsü Muhammet Gevher, çok sayıda akademisyen ve firma temsilcileri katıldı.
''DONDURMAYLA SÜT TÜKETİMİNİ ARTTIRABİLİRİZ’
Kahramanmaraş Vali Yardımcısı Ömer Adar, “Dondurmayı biz sadece yaz aylarında serinlemek için tüketiyoruz, ama bugün dondurmaya serinletici değil besleyici bir gıda olarak bakılmalıdır'' dedi. Komşu ilimiz Kayseri’nin pastırma üretimlerine imalathane olmadan evlerinde başladığını ve aynı şekilde bizimde dondurma sayesinde iyi bir şansımız var ve bunu en iyi şekilde kullanmamız gerektiğini ifade eden Ömer Adar, şunları kaydetti: “Yıllar öncesinde insanlarımız ilkel usullerle evlerinde dondurma yapıyordu ve sokak başlarında satıyordu. Ama bugün çok şükür 10 bin tona kadar dondurma üretiliyor. Fakat tabi ki bu rakamlar Kahramanmaraş’ın hak ettiği rakamlar değildir. Kahramanmaraş’ın hak ettiği dondurma üretimi 100 bin tondur. Çünkü ülkemizde ve dünyada dondurma üretimi, dondurma tüketimi hızlı şekilde artıyor. Biz sadece yaz aylarında serinlemek için tüketiyoruz ama bugün dondurmaya serinletici değil besleyici bir gıda olarak bakılmalıdır. Toplum olarak süt tüketim alışkanlığımız pek yok. Ama dondurmayla süt tüketimini arttırabiliriz. Kahramanmaraş dondurmasını başka firmaların gelip yok etme ihtimalini görmüyoruz çünkü Kahramanmaraş dondurması öyle bir güçlü yere sahip ki dondurmam kaymakta ki gidişatın tersini yaratacak bir firma sahibidir. Ülkemizin birçok yerinde başka dondurmaların marka yerine öncelikle satışı tüketimi olacak bir dondurmadır. Kıymetimizi ve değerimizi çok iyi korumalıyız. Önce doğru yöntemlerle dondurmayı üretmeliyiz. Projeleri doğru kullanmalı ve ambalajlanmasını doğru yapmalıyız. En önemlisi de pazarlanması ve tanıtımını doğru yapmalıyız. Çalıştayın şehir ekonomisine katkı sağlamasını ve daha çok istihdam yaratmasını diliyorum. Daha çok üretim daha doğru daha hijyen ve kaliteli üretim yapmalarını diliyorum.''
''KAHRAMANMARAŞ DONDURMALAR DİYARI’
Düzenlenen dondurma çalıştayı ve daha sonra düzenlenecek olan dondurma festivali Kahramanmaraş’ın marka bir şehre dönüşmesi ve turist çekilmesi için sürdürülen çok önemli çalışmaların bir parçası olduğunu söyleyen Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Muharrem Erantepli’de şunları kaydetti: “Kadim medeniyetimizin bir şehri olan Kahramanmaraş’ımız doğasıyla, kültürüyle ekonomisiyle yazarları ve şairleriyle geleceğin en önemli marka şehirlerinden birisi olamaya aday bir dünya kentidir. Bu muhteşem şehrin vazgeçilmez lezzeti ise dondurmadır. Dondurma dünyada en çok tüketilen ve çeşidi en fazla olan tatlıdır. Fakat bu tatlar arasında Maraş dondurmasının özel bir yeri vardır. Kendine has aromasıyla Kahramanmaraş dondurması şehrimizin adıyla özdeşleşerek zamanla yerelden evrensele uzanmış bu günde adı ülke sınırları dışında bir sembol haline gelmiş kahramanlar diyarı şairler ve yazarlar şehri olan Kahramanmaraş’ımız dondurma diyarı olarak da anılmaya başlanmıştır. Öyle ki, Dünyada ismi Dondurma ile anılan iki şehir var, biri Roma diğeri de Kahramanmaraş’ımız. Kendine has bu farklı tadın ününü, ülkemizin sınırlarını aşarak birçok ülkeye ihraç ettikleri için huzurlarınızda Kahramanmaraşlı Dondurmacılarımıza teşekkür ediyor, bu büyük başarılarından dolayı onları kutluyorum.''
''YERLİ VE YABANCILAR TARAFINDAN TÜKETİLMEKTEDİR’
Son olarak konuşan DOĞAKA Kahramanmaraş İl Koordinatörü Ertuğrul Kazancı ise, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı kaynakların yerinde kullanılmasını sağlamak ve yerel potansiyeli harekete geçirmek suretiyle bölgesel değişmeyi hızlandırmayı amaçladıklarını kaydetti. Kazancı, “Ajansımız 2010 yılından bu yana ilimizde 500 civarı başarılı proje uygulamış ve yaklaşık 45 milyon lira kaynak aktarımı gerçekleştirmiştir. Ajansımız birçok sektör ve alana yönelik fizibilite ve araştırma rapor çalışmaları yürütmektedir. Bölgenin yerel katılımı ve sahiplenmeyi arttırmak, ortak çalışma kültürünü geliştirmek, yeni girişim alanları tespit etmek yerel yerel ve ulusal gelirleri arttırmak amacıyla sektörel toplantı, panel ve çalıştay düzenlemektedir. Bugün düzenlediğimiz çalıştay da Kahramanmaraş için hayati sektörlerden biri olan dondurma üzerine konuşacağız. Kahramanmaraş dondurması yöresel bir mamül olduğu kadar kendine özgü lezzet farklılığı sebebiyle farklı kültürlerdeki yerli ve yabancılar tarafından büyük beğeniyle tüketilmektedir. İlimiz gıda üretiminde sürekli artan bir ivme göstermektedir. Ajansımız gerek teknik gerek mali anlamda dondurma sektörüne destek vermektedir ve vermeye devam edecektir'' şeklinde konuştu.
Konuşmalardan sonra, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Yetişemeyen, Gıda ve Tarım Hayvancılık Bakanlığı Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanı Selman Ayaz, Aşçılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Özdemir ve MADO Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Kambur, dondurma hakkında söyleşi gerçekleştirdi.
Haber: Meliha Şeyda Akçakale