Gündem

Dizi dekorasyonları Kahramanmaraş’tan

0

El emeği göz nuru eserlerin merkezi olan Kahramanmaraş Tarihi Kapalı Çarşı’da yıllardır kalaycılıkla uğraşan Kalaycı Ustası Mustafa Tepebaşı, Fetih 1453, Diriliş Ertuğrul ve 7 Güzel Adam gibi birçok dizi ve filmlere dekoratif eşya gönderdiklerini söyledi.

Unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarından biri olan bakırcılık işlemeciliğine son yıllarda ilgi azalsa da yaptığı el emeği göz nuru eşyalarla ayakta duran, sabahın erken saatlerinde iş yerini açıp akşamın geç saatlerine kadar rızkının peşinde olan esnaflar var. Bunlardan bir tanesi de Bakırcılar Çarşısı’nda Kalaycı Ustası Mustafa Tepebaşı. Bakır, çelik ve alüminyumdan yapılmış ve dünya çapında kendini kanıtlamış dizi ve filmlere hediyelik eşya gönderdiğini söyleyen Tepebaşı, yıllardır bu işle uğraştığını belirterek, “Bakırcılık denilince akla mutfak eşyası, süsleme ve el sanatları geliyor. Her hangi bakır bir madeni alıp işleme yapıyoruz. Kullanım olarak bitti bu sanat sadece süsleme olarak yapılıyor. Sanatımı severek yapıyorum. Zaten bir işi sevmesen muvaffak olamazsın'' dedi.

 

''BİRÇOK FİLME EŞYA GÖNDERİYORUZ’

Bu işe Yamak Ahmet filmiyle ile başladığını ve Fetih 1453 sinema filmi çekimlerinde malzeme gönderdiklerini söyleyen Tepebaşı, birçok yurtiçi ve yurtdışı filmlerini çalıştıklarını kaydetti. Tepebaşı, “MED Yapım ile çalışmalar yaptım. Fetih 1453’ün hediyeliklerini, aydınlatmalarını, Alâeddin Lambalarını, büyük tencerelerini bizim firmamız yaptı. Ondan daha öncede Yamak Ahmet Filmi’nin malzemelerini bizim firmamız yapmıştı. Daha önceden de Show TV ve TRT’deki bazı dizilerin malzemelerini yaptık. Televizyondaki yemek programlarına mamul veriyorum'' dedi.

 

ULUSAL KANALLARDA YAYIMLANAN YEMEK PROGRAMLARINA EŞYA VERİYORUZ

Üretilen eşyaların birinci sınıf eşya olduğunu ve görenlerin hayran kaldığını ifade eden Tepebaşı, “Yemek programlarında bizdeki ürünler ile sunum yapıyorlar'' dedi. Birçok ulusal kanallar ile çalıştıklarını kaydeden Tepebaşı,  “Bu kanallarda ürünlerimiz ile sunumlar yapılıyor. Ben aynı zamanda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sanatkârıyım. Daha öncesinden Topkapı Sarayı’nda İlber Ortaylı Hoca ile çalışmalar yaptık. 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün bazı işlerini biz yaptık. Abdullah Gül ile buraya geldiklerinde diyalog kurmuştuk, daha öncesinde onun bakırda resmini yapmıştım. Abdullah Gül ile baya uzun yıllar çalıştık. Kahramanmaraş’ta bu iş ile uğraşan tek esnaf benim. Şuanda Kahramanmaraş’ın Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden çok az bir destek var'' şeklinde konuştu.

 

''7 GÜZEL ADAM’A SINIRSIZ MALZEME VERDİK’

7 Güzel Adam setinde de kendi ürettikleri eşyaların kullanıldığını söyleyen Tepebaşı, “Kendi ürünlerimizi kendimiz üretiyoruz. Üretemediklerimizi işçilik verip üretiyoruz. Bazı bizim yapmadıklarımızı alıp satıyoruz. En son 7 Güzel Adam’ın setinden gelip, bakır istediler. Bizde onlara ücretsiz ve sınırsızca alabileceklerini söyledik. Yeter ki Kahramanmaraş tanıtılsın. 7 Güzel Adam dizisinin oyuncuları da mekânımıza gelip, ürünlerimizi gördüler ve çok beğendiklerini söylediler'' ifadelerini kullandı.

 

''KAHRAMANMARAŞ REKLAMDA ZAYIF’

Kahramanmaraş Kültür ve Turizminin çok geride olduğunu savunan Kalaycı Ustası Tepebaşı, “Bugün Gaziantep bizden kat kat önden gidiyor. Fatma Şahin çok aktif bir şekilde çalışıyor. Kahramanmaraş’ın bakırına sahip çıktılar, biberine sahip çıktılar, az kaldı dondurmamıza da sahip çıkacaklar. Gaziantep işini bize yaptırıp, ürünün altına Gaziantep hatırası yazdırıyor. Yaptığımız işin en iyisini biz yapıyoruz ve zirveye çıkıyoruz. Kahramanmaraş Mutfak Eşyasında bir numaradır. Gerçekten Kahramanmaraş imalat olarak birçok alanda Türkiye’de bir numaradır. Çokta kaliteli mal çıkarıyoruz ama reklamımız çok zayıf. Biz Devlet Büyüklerimizden bize yön göstermesini istiyoruz. Böylelikle Kahramanmaraş’ı hep birlikte kalkındırabileceğiz. Kahramanmaraş’ımız gerçekten güzel bir yer. Gerçekten aktif bir yer. Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz, Valiliğimiz ve Belediyelerimiz birlik ve beraberlik içinde olup dirlik ve düzenli bir şekilde ne yapabiliriz, nasıl başarabiliriz hesabını yapmalılar. Ukalalık, kabadayılık bizim işimiz değil. Ekmek davasında şah olmaz, istikrar olur. Biz yüzyıllardır bu coğrafyada yaşayıp, at koşturduk. Biz başarıyı yakalamıştık. Bizimle problemleri olanlar eksilere götürdü. Bizim eksiyi artıya çevirmemiz lazım'' şeklinde konuştu.

 

OTANTİK EŞYA İSTEYENLERE CEVAP

İşyerini ziyarete gelenler arasında ünlü simalarında olduğunu kaydeden Tepebaşı,Buraya ziyarete gelenler arasında Cumhurbaşkanı’mız Recep Tayyip Erdoğan, Kim 500 Milyar İster yarışmacısının sunucusu Kenan Işık, Kurtlar Vadisi Dizisinin bazı sanatçıları, TRT’nin bazı sanatçıları, Kahramanmaraş Milletvekillerimiz de sıklıkla ziyaret ediyor'' dedi.

Kahramanmaraş’tan çok diğer şehirlerle hatta uluslararası çalıştıklarını söyleyen Tepebaşı, “Biz genel olarak diğer şehirlere ürün satıyoruz. Kahramanmaraş’a fazla ürün satmıyoruz. Eski şark Köşelerini diziyoruz. Lokantalara, otellere çalışıyoruz. Otantik eşya isteyenlerin bütününe cevap veriyoruz. Bize fotoğrafı göndermesi yeterli oluyor'' ifadelerini kullandı.

Kahramanmaraş’ın çok güzel bir kültürü olduğunu vurgulayan Tepebaşı, “Bakırımızla, biberimizle, dondurmamızla birçok ürünümüz var. Birçok amaçlı kültürümüz var ama bunu teşhir edip malımızı satamıyoruz. Reklamımız çok zayıf. İnsanlar Kahramanmaraş’ın nerede olduğunu bile bilmiyorlar. Bizim bunu aşmamız gerekiyor, İl Kültür Müdürümüz, yetkili kurumlarla diyalog içine girmesi gerekiyor. Kahramanmaraş’ın gelişiminde bizde üzerimize düşeni yapalım. Bu durumdan en azından işçilerimiz faydalansın. Başka işçileri de işe alalım, onları da çalıştıralım'' açıklamasını yaptı.

Haber: Meliha Şeyda Akçakale