Elbistan İlçesi Karaelbistan Osmangazi Ortaokulu’nda Değerler Eğitimiyle ilgili seminer düzenlendi. Osmangazi Ortaokulunda bu ayki değer “Meslek'' oldu. Okula gelen avukatlar ile gazeteciler öğrencilere meslekleri hakkında bilgi verdi.
Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün “Değerler Eğitimi'' Projesi kapsamında farklı okullardaki öğrencilere her ay farklı değerlerin işlendiği projenin bugünkü durağı Karaelbistan Osmangazi Ortaokulu oldu. Osmangazi Ortaokulu 8. Sınıf öğrencilerine bu ay değer olarak seçilen meslek grupları hakkında bilgi verildi. Karaelbistan Osmangazi Ortaokulu 8. Sınıf öğrencilerini avukat ve gazeteciler meslekleri hakkında bilgilendirildi. Proje kapsamında okula davet edilen Avukat Onur Gürbüz, Avukat Aydın Akçadağ ile Gazeteci Hasan Gürbüz meslekleri hakkında öğrencileri bilgilendirdi. İlk olarak Karaelbistan Osmangazi Ortaokulu 8. Sınıf öğrencilerine avukatlık mesleğinin tam olarak ne olduğunu anlatan Avukat Onur Gürbüz’ü öğrenciler dikkatle dinledi. Gürbüz, hukukun temel kavramları konusunda çeşitli bilgiler verdi. Hak, adalet, masumiyet karinesi ve savunma hakkı gibi konularda açıklamalar yapan Gürbüz, Avukatlık mesleğini de öğrencilere tanıttı. Soru cevap kısmında da öğrencilerin adalet sistemine ilişkin sorularını cevapladı. Öğrencilerin ilgisinden memnun olduğunu belirten Avukatlar, “Değerler Eğitimi'' Projesi kapsamında öğrencilerimize Adalet, Hukuk ve Savunmayı temsilen Avukatlık mesleği hakkında sunum yapmamızı talep ettiler. Biz de hukukun temel kavramları, adalet, savunma hakkı, demokratik kültür ve avukatlık mesleği hakkında bildiklerimizi öğrencilerimiz ile paylaştık. Öğrencilerimizin bu yaşta hukuka bu kadar ilgi duyması bizleri mutlu etti. Adalet bilinci erken yaşta alınırsa ileride az sorun ile karşılaşırız diye düşünüyorum. Demokratik kültür, ifade özgürlüğü, dayanışma ve adalet duygusunun bu yaşlarda verilmesi faydalı olur diye temenni ediyorum. Öğrencilerimiz yavaş yavaş meslek seçmek için de hazırlanıyorlar. Bu vesile ile savunmayı temsil eden Avukatlık mesleğini de tanıtmaya gayret ettik. Güzel bir çalışma olduğunu umuyorum dedi.
ÖĞRENCİLERE, AVUKATLIK İLE GAZETECİLİK MESLEKLERİ HAKKINDA BİLGİ VERİLDİ
Gazetecilik mesleği ile öğrencileri bilgilendiren Hasan Gürbüz’de Yerel Basın ve Yaygın Basın ile ilgili bilgiler vererek haberin hazırlanmasından yayımlanmasına kadar birçok konuda açıklamalarda bulunarak şunları kaydetti: "Gazeteci, basın meslek ve ilkelerine uymak zorundadır. Haber, yeni özellikle yeni ortaya çıkan bir olayın, gelişmenin, uzman ellerden kamuoyuna yansıtılmasıdır. Haberin özelliği; süreğen bir olayın, olgunun ortaya çıkan yeni bir unsuru da olabilir. Kamuoyuna doğru ve gerçek biçimde yansıtılması gereken haber, toplumsal bir işleve sahiptir. Bu özelliğinden ötürü haberin doğru ve gerçek bilgiye dayanmasının önemi ortaya çıkmaktadır. Biz gazeteciler, bunları kavrayarak yazdığımız haberin, genelini ilgilendirmesini ya da geneli ilgilendirecek bir özel durumun öne çıkarılmasını, toplumda merak uyandırmasını da göz önünde bulundururuz" "Haber metni, ilk paragraftan itibaren okuyanı etkilemeli ve bu ilk paragraf haberin içeriğini yansıtmalıdır" diyen Gürbüz, "Bunun da sağlanabilmesinin tek yolu da haberlerde artık son derece iyi bilinmesi gereken 5N-1K kuralıdır. Bunlarda; ne, nerede, ne zaman, neden, nasıl 5-N'dir. 1 K de, "kim" soruları kuralına uymaktır. Bu kurala uyulan haberlerin, temel unsurlar gözetilerek, mümkün olduğunca kısa ve öz yazılması da göz önünde bulundurulmalıdır. Haberde ki ikinci paragrafta özne ile başladığında haberin daha kolay yazıldığı görülecektir" şeklinde konuştu. Sıcak bir sohbet havasında geçen derste, öğrencilere gazetecilik hakkında çeşitli bilgiler veren Gürbüz, gazeteciliğin yasama, yürütme ve yargı sistemini denetleyen, halkın taleplerini kamuoyuna duyuran ve yaşanan olayları topluma bildiren bir meslek olduğunu ifade etti. Gürbüz, konuşmasının ardından öğrencilerin sorularını da cevaplandırdı. Gazetecilik mesleği hakkında bilgi veren Gürbüz’e, Kahramanmaraş Manşet Gazeteci Elbistan Temsilcisi Erdi İşbilir’de eşlik etti. Yapılan sunumların ardından Okul Müdürü Hamit Akdağ ise yaptığı konuşmada, “Öğrencinin ileriki dönemlerde kişiliğini, bakış açısını, davranışlarının yönünü belirleyecek, onun tanınmasında temel ölçütler olarak işlev görecek değerleri yaşarken kazandığını, bu yüzden öğrencinin belirli değerlerin farkına varması, yeni değerler üretmesi, benimsemesi ve kişiliğine mal ederek davranışları ile sergilemesi başlı başına bir eğitim ve eğitici sorumluluğudur dedi. Akdağ, sözlerinin sonunda düzenlenen programa katılan avukat ve gazetecilere ilgilerinden dolayı teşekkür etti.
Erdi İşbilir/Elbistan