Gündem

''Damlaya damlaya göl olur damlacıktan sel olur’

0

Kahramanmaraş’ta 3 yıl önce aldığı mikro kredi ile kendi hayatına yön veren 33 yaşındaki Rahime Söğüt, yaptığı çok çeşitli işlerle kadın istihdamına katkı sağlıyor.

Ev hanımıyken ablası sayesinde mikrofinans programıyla tanışan Rahime Söğüt, aldığı bin 500 TL kredi ile çeşitli işlerde başarıyı yakaladı. 3 çocuk annesi olan Söğüt, çocuklarına daha iyi hayat sunabilmek için işlerini genişleterek kendine özel iş ağı oluştururken yaptığı her işe yenilik katarak kendi imzasını atıyor. Kendi çizgisinden ödün vermeden iş ağını genişleten Söğüt, kendisiyle birlikte ev hanımlarına da çalışabilme imkanı sunuyor. Mikrofinans programından önceki ve sonrasında ki hayatına dair gazetemizin sorularını yanıtlayan Rahime Söğüt, bayanları mücadeleci olmaya davet etti.

İşte Girişimci Bayan Rahime Söğüt ile yaptığımız röportajımızın ayrıntıları: 

Mikrokredi ile nasıl tanıştınız?

Mikrokredi ile ablam sayesinde tanıştım. 3’üncü yılımı doldurdum. İlk etapta bin 500 TL destek aldım. Daha sonra işlerimi genişlettikçe aldığım miktarda değişti.

İlk olarak hangi işle başladınız?

İlk olarak ev ekmeği yaparak iş hayatına atıldım. 15 bayanla anlaştım ve onların evlerine ev ekmeği yaptım. İşimi beğendiler daha sonra bu sayıyı daha da arttırdım. Şu anda ise 200’den fazla eve ekmek yapıyorum.

Daha sonra hangi işlerle devam ettiniz?

Ekmekten sonra yine ona yakın olarak evimde mantı, su böreği yapmaya başladım. İnşattan temizlik işleri almaya başladım. Herhangi bir firmam yok ama tavsiye üzerine belirli şirketlerle anlaşmalı çalışıyorum ve ihtiyacı olan bayanlarla, inşaat sonrası evini temizletmek isteyenler arasında aracılık yapıyorum. İki tane buzağı aldım onları besleyip büyüttüm ve daha sonra satarak kendime sermaye yaptım.

MÜŞTERİSİNİN AYAĞINA GİTTİ

İşinizde ne gibi yenilikler yaptınız?

İşlerimi yaparken zorluk çektiğim için kendime araba aldım. Ulaşımım daha da kolaylaştı. Müşterimin ayağına gittim yaptığım ekmekleri arabayla müşterimin evine bıraktım. Bu avantajları sağladığım içinde müşteri sayım arttı.

Evinize maddi olarak ne kazandırdınız?

Evimin bir hissesini üzerime aldım. Evimi yeniledim. Eşime maddi anlamda destek çıktım.

İstihdama katkı sağlıyor musunuz?

Yanımda devamlı olarak 3 bayan çalıştırıyorum ve bu kişi sayısı iş yoğunluğuna göre artıyor.

Eşinizden destek alıyor musunuz?

Eşim bana sadece manevi anlamda katkı sunuyor.

Mikrokredi size neler kazandırdı?

''Damlaya damlaya göl olur damlacıktan sel olur’ mantığıyla yola çıktım ve çalıştım başardım. Kendimi her alanda yeniledim. Hem maddi hem de manevi olarak faydasını gördüm herkese de tavsiye ediyorum.  

Çevrenize ne tür katkı sağlıyorsunuz?

Yardıma muhtaç olan insanların yardımlarına yetişiyorum. Yardımseverlerden aldıklarımı ihtiyaç sahiplerine iletiyorum.

Hedefleriniz nelerdir?

Hamur işlerinden çok iyi anladığım için böreklik yufka üretimi yapmak istiyorum. Şeker hastalarına özel katkısız ürünler çıkarmak istiyorum. Tavuk çiftliği kurmayı hedefliyorum. Bu işleri gerçekleştirdiğim zaman ise yanımda çok sayıda bayan çalıştıracağım. Özellikle çocuklu bayanları yanımda istihdam ettireceğim. İş yerimin ise devlet taktikli kreş açacağım içerisine de okul annesi koyacağım. Bu sayede bayanlar hem çalışabilecek hem de çocuklarının yanında olabilecek.

Mikrokrediyi diğer bayanlara öneriyor musunuz?        

Evime nasıl katkı sunarım diye düşünen ev hanımlarının mikrokrediye başvurması gerektiğini düşünüyorum.

Bayanlar eşine muhtaç mıdır?

Çalışan hiçbir bayan eşine muhtaç değildir. Bütçesini genişletmek isteyen kadın çalışan kadındır. Çalışan kadın faydalı kadındır. Faydalı kadın ise mücadeleci kadındır.

Kendinizde ki değişimi nasıl tarif edersiniz?

İnsanlar tarafından tanınan birisi oldum. Çevrem genişledi. Sosyal olarak aktifleştim.

Haber: Kübra Dilbirliği