Balkanlardan gelip Çanakkale'de şehit ya da gazi olanların torunlarını 101 yıl sonra dedelerinin can verdiği topraklarla buluşturan '1. Uluslararası Çanakkale Buluşması', Hacı Bayram-ı Veli Cami Konferans Salonu'nda düzenlendi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Başbakanlık Tanıtma Fonu tarafından desteklenen etkinlikte daha fazla kahraman torunun ağırlanacağı şekilde, bu buluşmaların devam etmesine katkı sunacaklarına vurgu yapan Bakan Mahir Ünal, Balkan Savaşı'nda yaşanan hezimetin, buradaki halk için Çanakkale'de yeniden zafer duygusuna dönüştüğünü, bu nedenle hiç düşünmeden canlarını feda ettiklerini söyledi.
BUGÜNKÜ CUMHURİYET KUTÜL AMARE VE ÇANAKKALE’NİN MORALİ ÜZERİNE KURULMUŞTUR
“Türk, Orta Asya'dan adeta bir ok gibi dünyaya atılan ve adaleti, kardeşliği, merhameti adeta elif gibi dürüst ve dimdik olmayı anlatan büyük bir vizyonun, dünyayı aşan bir hayalin, ufkun ve tasavvurun adıdır. O yüzden, Türklük bir etnik kimliğin ismi değildir. Türklük bir tarihin, bir kültürün ve aynı inancın, duygunun, tahayyülün, tasavvurun etrafında birleşmiş büyük bir vizyonun adıdır. Türklüğü biz sadece bir siyasi, hukuki etnik bir kavramla açıklayamayız. Türklük aynı zamanda, tarihsel ve sosyolojik kavramdır. Tarihin içinden akıp gelen Müslüman Türk şuurunun, Çanakkale'de ve Kutül Amare'de bileği bükülmedi. Eğer Çanakkale'de ve Kutül Amare'de o şuurun bileği bükülseydi, biz bugün Cumhuriyet'imizi de kaybederdik. Bugünkü genç Cumhuriyet, Çanakkale'de kazanılan savaşın yüksek morali ve Kutül Amare'de kazanılan savaşın yüksek morali üzerine kurulmuştur.'' Etkinliğin sonunda Kültür ve Turizm Bakanı Ünal ve projeye katkı sunanlara teşekkür plaketi takdim edildi.
Haber Merkezi