Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) anlaşmalı boşanan çiftlerin peşine düştü. Kahramanmaraş'ta 2015 yılında, ölen anne ve babasının emekli maaşını alabilmek için boşanan 64 çift tespit edilerek cezai işlem gerçekleştirildi.
Kahramanmaraş Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü (SGK), ölen anne ve babasının emekli maaşını alabilmek için anlaşmalı boşanan çiftleri tespit ederek cezai işlem uyguluyor. Bu kapsamda Kahramanmaraş SGK İl Müdürlüğü'ne 2015 yılında 84 ihbar geldi. Gelen ibharlar doğrultusunda denetim yapan ekipler 64 çiftin anlaşmalı boşandığını tepsit ederek cezai işlem uyguladı.
Bilindiği üzere dul kadınlara, mağdur olmamaları için vefat eden anne ve babasının maaşını alabilme hakkı tanınıyor. Ancak bu hak, sosyal güvenlikteki istismarların başında geliyor. Ölen ebeveyninin maaşını almak isteyen kız çocukları, eşlerinden anlaşmalı boşanıp yetim aylığı alıyor. Resmî olarak boşanırken imam nikâhıyla birlikte yaşamaya devam ediyorlar. Eşiyle birlikte yaşadığı halde kendini dul gösterip babasından yetim maaşı alan on binlerce insanın bulunduğu bir gerçek. Ancak son yıllarda Tüm Türkiye'de olduğu gibi Kahramanmaraş'ta da ölen babasının yada annesinin emekli maaşını alabilmek için eşinden anlaşmalı boşanan çiftlere ağır cezalar geliyor.
BOŞANIP MAAŞ ALIYORLAR
Bu kapsamda Gazetemize özel açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş Sosyal Güvenlik İl Müdürü İsmail Balakan, “Kahramanmaraş'ın insanları bu konuda biraz devletten yana oluyor ama başka illerde bu imkanı devletin verdiği imkandan ziyade kendilerin verdiği bir hak olarak görüyor'' dedi.
Maaş alabilmek için eşinden anlaşmalı olarak boşananlar bu durumun kendilerine verilmiş bir hak zannettiğini düşünerek yola çıktığını ifade eden Balakan, Kanunun kız çocuklarına pozitif ayrımcılık olarak çıktığı bir kanun olduğunu söyledi. Uygulamada kadınların geride kalan ailelerini daha iyi geçindirebilmeleri için yapılan bir pozitif ayrımcılık olduğunu dile getiren Balakan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kadınların sokakta daha rahat gezebilmeleri ve geride kalan ailelerini daha iyi geçindirenbilmeleri adına devlet böyle bir uygulama yaptı. Bunu bazı vatandaşlar yanlış anlıyor, yanlış kullanıyor. Tüm bunlar için yapılan bir çalışma olan ihbar ve şikayetler olunduğu süre içerisinde bu muazzalı boşanan çiftleri Sosyal güvenlik kurumu denetmenleri tarafından denetime gidiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu Denetmenleri bu konuda çok hassas çalışıyor ama Kahramanmaraş'ta bu sayı sanıldığı kadar çok değil. Denetimleri sadece ihbar ve şikayetler doğrultusunda yapıyoruz. İnsanlar bazen gerçekten anlaşamadıkları için boşanıyor ve boşadıktan belli bir süre sonra babasının maaşını alıyor. Babasının maaşını alıken tekrar kocasıyla beraber olup tekrar evlenenler var'' diye konuştu.
ANLAŞMALI BOŞANIYORLAR
Anlaşmalı boşanan çiftlere ağır cezalar verildiğinin altını çizen İl Müdürü Balakan, “Bu kişiler yakalandığı takdirde 2008 yılında çıkan muazzalı kanununa göre bizden ne kadar para aldıysa faiziyle birlikte geri alıyoruz. Aynı zamanda maaş aldığı sırada devletten aldığı ilaçların parasını bile tekrar almaya hakkımız var. Sağlık alanında devlet hastanelerinden yararlandıysa onun parasını alıyoruz. Sigorta adına ne kullandıysa faziziyle birlikte tekrar alınıyor'' dedi. Balakan Kahramanmaraş'ta anlaşmalı boşanma sayısının günden güne düştüğünü, bu konuda vatandaşların bilinçlendiğini söyledi.
“ASPİRİNİ DAHİ GERİ ALINIYOR''
Yaptırımların ağır olduğunu dile getiren Balakan şöyle dedi: “İnsanlar anlaşmalı boşanma yapmasın yakalandıkları zaman devletin kendisine verdiği aspirini dahi geri alabiliyoruz. Kahramanmaraş'ta mahalle baskısı, devlete olan bağlılık münasebetiyle insanlarımız artık buna çok fazla meyil etmiyor. Sadece bazı kesimler buna meyil ediyor. Aynı şekilde bilinçsiz insanlarda buna başvurarak babasının parasını kendilerine hak görüyorlar'' ifadesini kullandı.
HAK İLE PARA KAZANABİLMEK İÇİN EMEK LAZIM
Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş İl Müftüsü Muhammet Gevher ise anlaşmalı boşanan çiftlerin aldıkları paranın gayrimeşru yollardan elde eldiğinini ve haram olduğunu söyledi. Hak ile para kazanabilmek için emek olması gerektiğinin altını çizen Mütfü Gevher şöyle dedi: “Ülkemizde devletin vatandaşlara verdiği bazı sosyal haklar vardır. Bu sosyal haklar boşanan ve vefat halinde dul ve yetim maaşı almaya hakları vardır. İnsanlar ise bu yönetmelikler doğrultusunda biz resmi olarak boşanalım fakat dinen evli olalım ve o haktan yararlanalım mantığıyla para alıyor. İslamda asla ikilem yoktur, isterse bu müslim ve gayrimüslim olsun kimden olursa olsun doğruluk esastır. Dolayısıyla gerçekten boşanmayıpta resmi olarak boşanmış gibi göstermek meşru değildir'' diye konuştu.
Haber: Mücahit Dalkara