Birbirinden değerli konukları misafir eden FRESH Gündem yayınları ile gündemde yankı uyandırmaya devam ediyor. Kent siyasetinin kilit isimlerini programlarına konuk ederek, kaynağından vatandaşları bilgilendirmeyi amaçlayan Radyo FRESH, bu hafta da ilçesinde gerçekleştirdiği başarılı projelerle adından sıkça söz ettiren Türkoğlu Belediye Başkanı Osman Okumuş’u ağırladı. Radyo FRESH Genel Müdürü Serdar Salma moderatörlüğünde gerçekleşen programda Türkoğlu Belediye Başkan Osman Okumuş, Türkoğlu ilçesindeki son durum ve bugün başlayacak olan 2. Uluslararası Türkoğlu Avasım Türk Oyunları Festivali hakkında bilgiler verdi. Birbirinden samimi açıklamalarda bulunan Başkan Okumuş, Türkoğlu’na bir kimlik kazandırmak için yoğun çaba harcadıklarını söyledi. Uluslararası Türkoğlu Avasım Türk Oyunları Festivali ile birlikte tarihi sevdirmek istediklerini belirten Başkan Okumuş, geçmiş ile kopukluk yaşanmamasını amaçladıkladını belirtti.
“TÜRKOĞLU’NDA GÜZEL İŞLERE İMZA ATTIK''
Türkoğlu Belediyesi olarak son yıllarda güzel işlere imza attıklarını belirten Başkan Okumuş, ilçede yaşayan 71 bin vatandaşın huzurla bir arada yaşayabileceği mekanlar oluşturduklarını belirterek, “ Gerek teknik belediyecilik alanında, gerekse sosyal belediyecilik alanında. Türkoğlu İlçesinde yaşayan 71 bin insanımızın huzurla bir arada yaşayabileceği gençlerimizin ve çocuklarımızın spor tesisleriyle bir arada uyumlu çalışabileceği mekân oluşturma gayreti içerisindeyiz. Tabi Türkoğlu Kahramanmaraş Adana karayolu üzerinde kurulu Islah Organizesiyle ve Organize sanayisiyle hem sanayi kenti olma yolunda emin adımlarla ilerliyor, hem de tarımsal olarak Amik ovasının devamı olan Türkoğlu ovası inşallah Kılavuzlu sulama suyuyla da yılda 3 ürün alarak çiftçilerimizin de burada zenginleşmesine katkı sağlayacak. Yeni belediye binamızla başladık. Aslan yattığı yerden belli olur. Daha önceki binamız eskiydi Türkoğlu’na da çok iyi bir vitrin oluşturmuyordu. Ama şuan Selçuklu mimarisinde, modern mimari de içiyle dışıyla önümüzdeki 50, 100 yıla hitap edebilecek kaliteli ve sağlamlıkta güzel bir bina yaptık. 1 yıl önce Başbakan Yardımcısı burayı açtı. Tabi belediye binasıyla beraber içini de doldurmak önemli çünkü bu bir ekip işi. Ekibimizi geçtiğimiz yıllar içerisinde oluşturduk ve birçok projeye imza atıyoruz. Daha evvelinde Beyoğlu Belediye Başkanıyken Türkoğlu ile ilgili Kahramanmaraş’a çok yakın olması ve 1960’da ilçe olmasına rağmen gidiyoruz, geliyoruz hiçbir değişiklik yoktu. Belediye başkanları açısından dezavantaj diye savunmuşlar ama bir büyükşehir belediyesine veya bir şehre yakınlık avantaj. Ama bu yıllarca yutturulmuş. Çünkü ben İstanbul yada Ankara’ya daha yakın olmak isterim. Onların hurdalıklarından bile sanat eseri oluşturabilir, nimetlerinden faydalanırız. Bizim çok uzakta ilçelerimiz var, uzaktaki ilçeler Türkoğlu’ndan çok daha uzakta oldukları için daha çok gelişmiş veya gelişmeye yakın. Büyükşehir’den asfalt aldığında bile kısa sürede yerine ulaşıyor. Bu işlerde ikili ilişkiler çok önemli. Büyükşehir Belediyesi’ne yakın olduğumdan dolayı devamlı gidip geliyoruz. Yakınlığı savunan arkadaşlar memurlar açısından bunu savunuyorlar. Memurlar Türkoğlu’nda kalmıyor, Kahramanmaraş’ta kalıyor diyorlar. Memur ile bir şehir zenginleşmez. Sadece zenginleşmeye katkı sağlar. Tabi bunları Kahramanmaraş’a iten nedenleri biz araştırdık'' dedi.
“BİRBİRİNDEN ÖNEMLİ PROJELERİ HAYATA GEÇİRİYORUZ''
Türkoğlu’ndan Kahramanmaraş’a olan göçlerin nedenlerini araştırdıklarını belirten Başkan Okumuş, geçen üç yıllık süre zarfında ilçede önemli projeleri hayata geçirdiklerini söyledi. Başkan Okumuş, “Burada yaşayan insanlarımız neden Kahramanmaraş’a gidiyor diye kafa yorduk. Tabi bende olsam bir yaşam alanına, piknik, park ve spor alanlar gibi güzel, doğalgazlı mekanlarda oturmak isterim. Tabi bu şartların olmasının yanında uygun fiyatlarda da olması önemli. Bir futbol sahası yada piknik alanı yoktu. İnsanlar Beyoğlu’na geliyorlardı. Ama geçtiğimiz üç yıllık süre içerisinde önemli çalışmalar yaptık. Yaşam alanlarımızı hızlı bir şekilde Büyükşehir Belediyemizin de katkılarıyla artırdık. Artık Kahramanmaraş’takiler Türkoğlu’na geliyor. Bu önceliği biz yaptığımız için hemen 120 dönüm içerisinde spor alanları da olan piknik alanları yaptık. Yine 35 dönüm alana 23 Nisan Parkı’nı baştan aşağı yeniledik. Sadece kadınların girdiği Kadın Akademisi Parkı yaptık, kadınlarımızın rahatça vakit geçirebilmeleri için. İmalı Çayı Rekreasyon projemiz şuan bir kısmı bitti, bir kısmı devam ediyor. Doğumdan sonra hoş geldin bebek projemiz var. Hoşgeldin bebek seti hediye ederek, çocuğumuz büyüdüğü zaman Türkoğlu’nu sevsin diye bununla karşılıyoruz. Biraz daha büyüyen çocuklarımız için sünnet şölenleri düzenliyoruz. Evlenirken Türkoğlu ilçesi için bin kişilik modern bir Nikah Sarayı yaptık. Evlenen çiftlerimize evlilik cüzdanıyla beraber Mutluluk Ormanı’nda ağaç dikiyoruz. Tiyatro, sinema etkinlikleri, bir arada olmamızı sağlayan yemek programları yani aklınıza gelebilecek bütün sosyal aktiviteler var. Mesela yeni 4, 5 gün önce başladığımız 3’üncü resim Çalıştayımız var. Türkoğlu’muzu resmediyorlar. İnşallah belediyemizde ve makam katında bunları sergileyeceğiz. İnsanlarımız geldiği zaman Türkoğlu’nu yağlı boya resim olarak görecek. Yani Türkoğlu vatandaşlarının orada kalması için orayı sevmesi lazım'' şeklinde konuştu.
“TÜRKOĞLU ADETA UÇUŞA GEÇTİ''
Son yıllarda Türkoğlu’nun uçuşa geçtiğinin altını çizen Başkan Okumuş, metropol ilçe olma yolunda hızla ilerlediklerini söyledi. Okumuş, “Türkoğlu bilincini oluşturmaya çalışıyoruz. Bilinçaltında aşağılık kompleksinden ziyade Türkoğlu işe yaramaz, gelişmedi bu zaman kadar gelişmez bunu ilk geldiğimizden günden beri insanımızla paylaşıyoruz. Bizim nasıl çocuklarımız büyüyorsa Türkoğlu da şuanda büyüyor. En son 3, 4 yıldan beri Türkoğlu adeta uçuşa geçti. Biz ilk geldiğimizde Onikişubat ve Dulkadiroğlu ilçesinin yanında üçüncü metropol ilçe olacağız diye iddiamız vardı. Şu günlerde bir bakın pırıl pırıl caddeler, yolları yapılıyor. Türkoğlu şantiyeye döndü. Hükümet, büyükşehir, bizim ilçe belediye yatırımları şuanda her alanda istediği kadar eskiden gelen memur torpile ev bulurdu. Şuan yüzlerce binlerce konut yapılıyor. Gerek TOKİ’yle gerekse özel sektör aracılığıyla. Kılılı’dan Türkoğlu’na giriş caddeden yeni belediyeden Ceceli’ye kadar 6 kat yaptık. Tabi bu gelişen Türkoğlu’na konut ihtiyacı içinde. Müteahhitleri davet ettik. Ben geldiğimde 3 tane müteahhit varken şimdi 23 tane müteahhit var. Konut sektörü alanında hem rekabet hem kalite şartları oluşuyor. Burada ki bir dönüm arazisi olan vatandaşımız 6 katlı bir müteahhite verdiği zaman 7-8 tane daire 1-2 tane dükkân düşüyor. 1, 1 buçuk liralık vatandaşımızın cebine 6 kilometrelik hat üzerinde para girişi oluyor. Sonuçta bu para Türkoğlu’na harcanacak. Belediyecilikte kalite yönetimi büyük profesyonel belediyecilik yapmak için halkında gelir seviyesinin yüksek olması lazım. Su parasını, emlak parasını yatıramazsa, ev yaptırırken ruhsat harcını yatıramazsa belediyecilikte sonuçta bu gerilerden oluşuyor. Gaziosmanpaşa gaziler cumhuriyet mahallemizde yamaçta imar konusunda çalışmalarımız var. Orayı da inşallah güzel bir imar bütünlüğüne kavuşturduğumuz zaman Türkoğlu’nun silueti değişecek. Aynı zamanda bin tane sosyal sorumluluk projesi de diyebiliriz buna çok belediyemize maliyeti olmadan yamaçta ki köhne olan bütün binaları boyuyoruz. Sıvası olmayanın bile sıvasına yardım ediyoruz. Müteahhitlerden alıyoruz boyları ve işçiliğini de biz yapıyoruz. Şuanda 400 civarında ev boyadık. Hiç görmeyenler geldiği zaman binaları bile yeni mi yaptın diyorlar'' ifadelerini kullandı.
“ÇALIŞMALAR HIZLA DEVAM EDİYOR''
İlçede yapılan çalışmalar hakkında bilgiler veren Başkan Osman Okumuş, “Tabi bunun yanında 3 kilometrelik imalı çayı rekreasyon alanı hızla devam ediyor. Bir tarafına asfalt döküldü. Evlerin içine kadar kilit parke alanları yapıyoruz. Çünkü evin içi temiz olursa sokakta temiz oluyor. Elektrikleri yer altına aldık. Buraları dekoratif lambalarla süsledik. Binlerce lamba var akşamları Las Vegas ışıkları gibi. Türkoğlu güzelleşiyor. Şimdi estetik komisyonu oluşturduk. Belki birçok ilçe de yoktur. Diğer mahallelerde de beyaz dışındaki renklerle çalışmalar yapacağız. Burada yeni müteahhitlerimiz yeni konutlar yapıyorlar. Yeni belediye binasında ki şehirleşme şuan bizim Trabzon caddesindeki eski hali gibi müthiş bir konut yapımı var. Aynı zamanda da biz TOKİ’ye 4,5,6 kat şeklinde konut yaptırıyoruz. Dar gelirli emekliler için 2+1 ve 3+1. Büyük kaba inşaatı bitti. Emekliler için 75 tane planlamıştık. Kaba inşaatı bitti 450 kişi başvurdu. 125 kişi için de Eylül’de yapacağız. Türkoğlu vatandaşlarımız takip etsin. Bizim amacımız kırsaldaki, mahalledeki vatandaşlara bu fırsatı kaçırmayın diyoruz. Kılılı, Beyoğlu ve Türkoğlu Merkezde olmak üzere 3 tane havuzumuz var. Birini geçen ramazan bayramında açtık. Aqua parklı. Türkoğlu 50 derece. Denizi getiremiyoruz ama havuzu getiriyoruz. Vatandaşlarımız giriyor. Burada bunları boş bırakmıyoruz. 7 tane can kurtaranımızla birlikte hocamız var. Yüzlerce çocuğumuzda yaz eğitimini alıyor. Futbol, yüzme, basketbol, voleybol gibi etkinliklerle sahalarımızı dolduruyoruz. Adeta su gözükmüyor sıcaktan. Talep patlaması da var. bu yatırımlarla beraber inşallah daha büyük yatırımlarımız da var. Saymakla bitmeyecek. Yaklaşık 60 kilometrelik doğalgaz yaptık. Türkoğlu’nun yüzde 90’ı doğalgaz. Hızlı bir şekilde elektrikleri yer altına alıyoruz. Doğalgaz yatırımlarımız son sürat devam ediyor. %10’luk bir kısım kaldı''açıklamalarında bulundu.
“CEHENNEM GELECEK OLSA ONU BİLE TÜRKOĞLU’NA GETİRİRİM''
Türkoğlu halkının zenginleşmesi için çalışmalar sürdürdüklerini belirten Başkan Okumuş, ilçeye yapılan Cezaevi’nin Türkoğlu’nu büyük katma değer saylayacağını söyledi. Cehennem bile olsa Türkoğlu’na getiririm diyen Başkan Okumuş, “Bu yatırımlarımızın yanında bizim Türkoğlu’nda şu anda söylediğim zaman insanlar inanmıyor ama Büyükşehir yatırımları ve hükümet yatırımlarıyla beraber 1 milyar liraya yakın yatırım oldu. Türkiye’nin en büyük Lojistik Merkezi 800 dönüm alana şuan bitti. İnşallah en kısa zamanda tefrişatıyla beraber de açılacak. Yani denizsiz liman burası. Hızlı tren de buraya gelecek. Karayolu ile otobana veya İskenderun-Mersin limanlarına bağlanıyor. Bütün ithalat ihracat gümrükleme buradan yapılacak. Türkiye’nin 4. Büyük cezaevi kompleksi 300 dönüm alan üzerine 6-7 bin mahkumun kalacağı içerisinde atölyelerin olduğu Jandarma binası gibi birçok şeyin olduğu kompleks burası. Tabi bunu Başbakan Yardımcımızın katkılarıyla aldık, 236 trilyonluk yatırım. Bundan sonra bize sağlayacağı katma değeri bizim için daha önemli. Tam faaliyete geçtiğinde yıl sonu yaklaşık ayda 10 bin civarında mahkum yakını gelecek Türkoğlu’na. Bize müthiş bir katma değer sağlayacak. Türkoğlu halkını zenginleşmesi lazım, mutlu olmak ve belediyeciliğin güzel olması için. Kahramanmaraş’a gelen turist sayısından çok Türkiye’den mahkumlar gelecek buraya. Mahkum yakınları gelecek. Cehennem bile yapılacak olsa ben Türkoğlu’na getiririm. Duvarcısı kazanır, oduncusu kazanır, ne varsa gelsin istiyorum. Zamanında Türkoğlu’na yatırım çok gelmemiş, bu yatırımlarla beraber para gelecek, istihdam gelecek'' dedi.
“DAHA YAŞANABİLİR TÜRKOĞLU OLACAK''
Türkoğlu’nda büyük bir yaşam alanı oluşturduklarına dikket çeken Başkan Okumuş, birçok şehirde olamayan meydan projesinin yakında tamamlanacağını söyledi. Başkan Okumuş, “Meydan projemiz üç yıldan beri hukuki süreçler, yıkım süreçleriyle beraber bitti. Yani burada belki de birçok şehirde olmayan şekilde meydan düzenlememiz var. Burada 90 tane iş yerini şuanda yıktık. Adliye lojmanlarını, hakim ve savcılarımıza yeni yerler yaparak taşıdık. Kaymakamlık lojmanı yaparak, kaymakamımızı yeni binasına taşıdık. Belediye binamızı yıktık, İnşallah Hükümet Konağı da aynı meydan içerisinde ihalesini yaparak yeni Belediye binamızın oraya yaptığımız takdirde çok devasa bir meydana kavuşacağız. İhalelerini yaptık, yürüyüş alanlarını birkaç ay içerisinde bitireceğiz. En geç kış ayına kadar da meydanımız hazır olacak. Kahramanmaraş’ın en büyük ikinci camisini yaptık Fatih Sultan Mehmet Han Camiini, Selçuklu mimarisi tarzıyla. Geçenlerde Diyanet İşleri Başkanımız gelerek açılışı yaptı. Şimdi Fatih Sultan Mehmet Han Camii ile beraber o bölgeyi bir külliye haline getirmeyi düşünüyoruz. Caminin çevresinde bulunan 10 evin 6’sını aldık diğer 4 evi de aldığımız takdirde bu arsayı da caminin alanı içerisine katacağız. Hemen o alanın yanında 30 dönüm alanda futbol sahası yaptık. Agua parklı yüzme havuzu, tenis kortu, basketbol, voleybol ve en son da Gençlik Merkezi’ni oraya getireceğiz. Hemen doğusunda taziye evimiz var, yanında ki alanı da Abdülhamit Han Kültür Merkezi yapacağız. Yakında ihaleye çıkacağız. Bu saydıklarımın hepsi bir arada olacak, burayı bir yaşam alanı olacak. Türkoğlu’na güzel bir mekan kazandırıyoruz. Aynı zamanda öğrenci kenti olmak istiyoruz bunun için rektörlük ile çok iyi ilişkiler kurduk. 6 tane bölümü olan Meslek Yüksekokulu şu anda eski belediye binasında eğitimlerine devam ediyorlar. Biz burası için 100 dönüm alan tahsis ettik. Bu 100 dönümlük alanda Meslek Yüksekokulu’nu yaparak inşaatını bitirdik. Yeni dönemde öğrencilerimizin hepsi burada eğitime başlayacak. Benim çıraklık, kalfalık bu da ustalık dönemim olduğu için Osman Okumuş olarak üç yılda sihirli değnek gibi inanın Türkoğlu’nda büyük bir dönüşüm içerisine girdik. Bu yatırımları yapmak için iyi ilişkiler kurmak lazım. Büyükşehir yasasıyla birlikte ağamız Fatih Mehmet Erkoç bunu kabullenmek lazım. İlçe belediyeleri ile büyükşehir belediye başkanımızın projeleri birlikte yürütmesi lazım. İkinci etken çok güçlü milletvekillerimiz var. Başbakan Yardımcımız Veysi Kaynak var, en son Genel Başkan Yardımcımız Mahir Ünal var, İçişleri Komisyon Başkanımız Celalettin Güvenç var, diğer vekillerimizde hepsi bir komisyon üyesi ve canhıraş çalışıyorlar. İl başkanımızla, siyasilerle iyi ilişkiler içerisinde olmak lazım. 25 milyon liralık bu hayır işini tamamen iş adamlarımızla beraber yapıyoruz. Başkanlarımız gelir getirici çalışmalar yaptıkları takdirde iyi şeyler çıkacağını düşünüyorum. Türkoğlu bunun örneğini yaşıyor. Biz Türkoğlu’nu Maraş’a metropol yapalım dedik. Bunun için yolların iyi olması lazım. Şu anki başbakanımız o zamanki ulaştırma bakanımız valiliğe geldiğinde Nurdağı Maraş arasındaki duble yolun sıcak asfalt olmasında benim büyük emeğim var. Ben orada bakanımla bizzat görüştüm. Nurdağı otobanlarından Aksu köprüsüne kadar ortaya refüj aldık. Burası sanayi kenti dedik. Şehrin yoğun olduğu yerleri 3 gidiş 3 geliş yapalım. Kılılı Sanayi camisinden Türkoğlu’nun çıkışındaki Ömer Halisdemir Caddesine kadar 3 gidiş 3 geliş aldık'' şeklinde konuştu.
“AVASIM FESTİVALİ İLE ADIMIZI DÜNYAYA DUYURUYORUZ''
Bu yıl ikincisi düzenlenecek olan Uluslararası Türkoğlu Avasım Türk Oyunları Festivali’nin Türkoğlu’na bir kimlik kazandıracağını belirten Başkan Okumuş, tarihi sevdirmenin büyük öneminin olduğunu söyledi. “Tarihi ile kopukluk yaşayan milletlerin yaşaması mümkün değildir'' diyen Okumuş, “Avasım Festivali’nin ilkini 2015 yılında yaptık. 2016’da programladık, parasını hazırladık ancak darbe oldu. Bu yıl 2’ncisini düzenliyoruz. İnşallah festivalimizi 7-8 ve 9 Temmuz tarihlerinde gerçekleştireceğiz. Önümüzdeki yıllarda da bu festivalin 3’üncü, 4’üncüsünü düzenleyeceğiz. Bu Türkiye’de çok yapılan bir etkinlik değil. En son Etnospor vardı. Ama bizim birincisini yaptığımız profesyonel çalışmadan sonra talepler çoğaldı. 2015’de yapılan festivalde buraya 750 civarında sporcu gelmişti şimdi ise bin 500 başvuru oldu. Bu festivalde Türkoğlu Kaymakamımız Serdar Kartal’ın çok büyük emeği var. Bir de Avasım Derneği kurduk. 20 ülkeden ve Türkiye’den gelen bin sporcu için bütün Türkoğlu seferber olmuş durumda. Şu anda hiçbir eksiğimiz yok. Başbakanlık Tanıtım Fonundan genel başkan yardımcımızın katkılarıyla 750 bin TL civarında katkı aldık. Bunun üzerine bizde ilave yaptık. Şu anda festival, konser alanlarımız hazır. Otellerimiz hazır. Buradaki amacımız Türkoğlu’na bir kimlik kazandırmaktır. Çünkü tarihi ile kopukluk yaşayan milletlerin yaşaması mümkün değildir. Önce tarihi sevmemiz lazım. 25 dönüm alana At ve Okçuluk eğitim merkezi yaptık. Pazar günü saat 2’de açılışımız var. Burada at ahırlarını yaptık, ok atabilecek pistler yaptık. Buraya gelenler at ve oktan ziyade restoranlar yaptık. Amacımız Kahramanmaraş’tan da Türkoğlu’na gelip ata binmeleridir. Birinci yaptığımız Avasım festivalinde insanlar genelde tamamına yakını dışarıdan gelmişti. Avasım festivali Türkoğlu’muzu Kahramanmaraş’ımızı dünyanın değişik yerlerimize tanıtıyor. Bu festivalde Türkoğlu ve Kahramanmaraş tanıtılıyor. Yurt dışına buraya insanlar geliyor. Bugün sabah saat 09.45’de Ziraat Bankasının önünde bütün vatandaşlarımızı bin kişilik sporcu camiasıyla korteje davet ediyorum. Akşamında 23 Nisan Parkında İrfan Gürdal’ın konseri var. Cumartesi akşam Mustafa Yıldızdoğan’ın konseri var. Pazar günü ise Başbakan Yardımcımız Veysi Kaynak, Genel Başkan Yardımcımız Mahir Ünal, İç İşleri Komisyon Başkanımız Celalettin Güvenç ve diğer milletvekillerimiz gelecek. Büyük bir aksilik olmaz ise de Bilal Erdoğan bize katılacak'' ifadelerini kullandı.
Haber: Ahmet GÜNEÇIKAN
Editör: TE Bilisim