Kahramanmaraş

Anadolu'da yaşamış en büyük canlılardan biri: Maraş Fili

Kahramanmaraş İli Türkoğlu İlçesi Gâvur Gölü Bataklığı’ndan çıkarılan ve 3500 yıl öncesine ait olan Maraş Fili, Anadolu'da yaşamış en büyük canlılardan biri olarak biliniyor.

Milattan Önce 1400’lü yıllara tarihlenen iki antik fil iskeleti, Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor. Bu antik fillerden küçük olanı, kazıda bulunduğu şekliyle vitrin içinde sergilenirken, büyük olanı uzman restoratörler tarafından ayağa kaldırılarak sergileniyor. Türkoğlu ilçesindeki Gavur Gölü'nde yaşayan ve insanların yaşam alanlarının genişlemesi sonucu nesilleri tükenen bu fillerin fosilleri, göl kurutulduktan sonra ortaya çıktı. Müzede sergilenen fosiller, görsel ve ses efektleri kullanılarak doğa yaşantısı canlandırılıyor ve ziyaretçilere Milattan Önce 1400’lü yıllarda antik fillerle zaman geçirme deneyimi sunuluyor. Latince adı “Elephas Maximus Asurus” olan büyük Asya fili, 15 kişilik uzman bir ekip tarafından 10 aylık bir çalışma sonucunda 2010 yılında restore edilerek özel bir konstrüksiyon sistemiyle ayağa kaldırıldı.

6 ŞUBAT’TA ZARAR GÖRMEDİ

6 Şubat'taki depremlerde, Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen 3500 yıllık Maraş Fili zarar görmeden kurtuldu. Deprem sonrası, müzede sergilenen eserler, Maraş Fili de dahil olmak üzere, güvenli bir alana taşındı.