6 Şubat 2023’teki depremlerden büyük zarar gören Türkoğlu, toparlanma sürecinde zorluklarla mücadele ediyor. Bu zorlukların başında, Cuma Pazarı'nda tezgah açan esnafların yaşadığı sıkıntılar geliyor. Esnaf, hem ekonomik olarak zor günler geçirdiklerini hem de pazar yerinin fiziki koşullarının yetersizliğinden dolayı işlerinin sekteye uğradığını dile getiriyor. Depremin ardından ilçede yeniden ayağa kalkmak için çaba sarf eden pazarcılar, vatandaşların ekonomik durumlarının kötü olması nedeniyle satışlarının azaldığını belirtti. Esnaflar, aldıkları malları ellerinde kaldığını ve gün geçtikçe daha büyük zarara uğradıklarını ifade ediyorlar. Bir pazarcı, "Durum içler acısı. Mallar elimizde kalıyor, satış yapamıyoruz," diyerek yaşadıkları sıkıntıları özetledi. Ancak pazarcıların tek sorunu ekonomik sıkıntılar değil. Pazar yerinin fiziki koşulları da büyük bir sorun teşkil ediyor. Mevcut pazar yerinin düzensiz ve yetersiz olduğunu belirten esnaflar, kapalı ve düzenli bir pazar yeri talep ediyor. Pazarcılar, düzensiz ve yolları bozuk pazar yerinin hem sağlık açısından riskler taşıdığını hem de işlerini olumsuz etkilediğini dile getiriyorlar. Hem ekonomik hem de altyapısal sorunların çözülmesi, ilçe halkı ve pazar esnafı için bir umut ışığı olabilir. Pazarcılar, bir an önce düzensizliğin giderilmesi ve kendilerine daha iyi çalışma koşulları sağlanması için yetkililere çağrıda bulunuyorlar.

Whatsapp Image 2024 06 28 At 17.22.02

PAZARIMIZIN BİR DÜZENİ YOK

Pazar yerinin düzensiz olduğunu vurgulayan bir esnaf; “Satışların düşüklüğü bir yana dursun Pazar yerimiz toz duman içinde, yollarımız harap halde. Motosikletler pazarımızın içinde cirit atıyor, vatandaşlar gezemiyor, rahat alışveriş yapamıyor” dedi. Bu doğrultuda konuşan diğer Pazar esnafı ise; “Pazarımızın bir düzeni yok, toz toprak almış başını gidiyor. İşlerimiz zaten durgun, mal besliyorlar tezek döküyorlar yanımıza. Bu şartlar altında satış yapmak çok mümkün olmuyor” diye konuştu.

S3280001

ESNAFLARIN HEPSİ BİR ARAYA TOPLANACAKTI

15 yıldır ayakkabı satıcılığı yapan ve şu an Pazar yerinde konteyner iş yerinde faaliyet gösteren bir kadın esnaf; “Esnafların hepsi bir araya toplanacaktı, şu an öyle bir şey yok burada esnaf rezil durumda. Pazarcılar haftada bir gün duruyor, gidiyorlar. Ben buradayım konteyner iş yerimdeyim. Her birimiz değişik yerlerdeyiz bu Pazar yerinde duran konteynerleri da diğer merkezdekilerle birleştirsin istiyoruz. Biz burada gerçekten perişan durumdayız. Her gün toz yiyoruz burada, yerler toprak ve çakıl dolu” ifadelerini kullandı.

Başkan Karaca, toplu sünnet törenine katıldı Başkan Karaca, toplu sünnet törenine katıldı

KAPALI BİR ALAN OLSUN İSTERDİK

Kapalı Pazar yeri yapılırsa yüklerinin hafifleyeceğine vurgu yapan bir esnaf ise“Pazar yerimizde gerçekten toz duman, yerlerde bir su gideri yok. Depremden sonra yeni bir alt yapı hala oturtulamadı. Bütün toz ve duman bizim sattığımız mallara geliyor ve biz soluyoruz bu tozları. Kışın çamurdan geçemiyoruz yazın toz topraktan. Sattığımız mallar zarar görüyor. Kapalı bir alan olsun isterdik. Diğer yerlerin Pazar yerleri böyle değil ama bizimki böyle bu şekilde. Eğer kapalı Pazar yerimiz olsa buradaki çamur çirkef ve tozdan kurtuluruz. Çok güzel bir hamle olur bize ve vatandaşlara. Bunların yanı sıra yol olduğu için motosiklet ve bisikletler geçiyor hızlı ve her yer toz dumanla kaplanıyor. Vatandaşlar da biz esnaflar da bu durumdan memnun değiliz” dedi.

YOLLARIN TOZU TOPRAĞINDAN DOLAYI RAHATSIZIZ

Bir diğer esnaf da konu kapsamında şunları söyledi; “Tezgahımızın yanına gübre ve çöp dökülüyor. Rahatsız oluyoruz hem yolların tozu toprağından dolayı hem de düzensiz tezgahlarımızdan dolayı. Ben mesela 40 yıllık esnafım ama artık çadırlarımı bile kuramaz hale geldim tek başıma. Bizim kapalı bir Pazar yerimiz olsa bu çadırlarla ve düzensizlikle uğraşmayarak, toz dumanın içinde olmayarak işlerimizi daha temiz yapabileceğiz.”

Kaynak: Ayşegül Dokuyucu