Türkoğlu

Türkoğlu’nda pamuk üretiminin kalbi “Çiğit”

Pamuk yetiştiriciliğinde önemli bir yere sahip olan Türkoğlu’nda pamuk çekirdeğinin son hali olan çiğit, çeşitli endüstriyel alanlarda kullanılıyor.

Türkoğlu’nun pamuk yetiştiriciliğinde Türkiye’de ilk sıralarda yer alması pamuk bitkisinin önemini bir kez daha gözler önüne seriyor. Pamuk bitkisinin ilçede her kısmı kullanılarak birçok sektörde değerlendiriliyor. Pamuğun meyve kapsülünde bulunan pamuk çekirdekleri, pamuk liflerinden ayrılmak için çırçırlama işlemi yapılıyor. Çırçırlama işlemi sonucunda pamuk lifleri pamuk çekirdeklerinden ayrılıyor ve “Çiğit” adı verilen yağlı tohumlar elde ediliyor. Liflerinden ayrılan ve pamuk çekirdeğinin son haline dönüştürülen “Çiğit”, çeşitli endüstriyel kullanım alanlarında; margarin, deterjan, sabun gibi ürünlerin yanı sıra çeşitli kozmetik ve ilaç ürünlerinde de kullanılıyor.

HAYVANLAR İÇİN ENERJİ DEPOSU

Çiğit, yüksek protein içeriğine sahip olmasıyla birlikte hayvan beslenmesinde önemli bir yer ediniyor. Hayvan yemi olarak kullanılan çiğit, özellikle sığır ve koyun beslenmesinde yaygın olarak tercih ediliyor. Sindirilebilir lif bakımından zengin olan çiğit, hayvanlara enerji sağlıyor ve sindirim sistemlerinin düzenli çalışmasına katkıda bulunuyor.

HAYVAN BESLENMESİNDEKİ RÖLÜ

Çiğit, yağ üretiminde önemli bir hammadde olup, Türkoğlu’nun önemli geçim kaynakları arasında yer alıyor. Yüksek yağ içeriği nedeniyle hayvanlar için iyi bir enerji kaynağı olan çiğit, hayvanların süt verimine ve geviş getirme sürecine olumlu etkiler sağlıyor. Bölge halkının geçim kaynaklarından hayvancılık sektörüne önemli ölçüde katkı sağlayan Çiğit, halkın hem geçim kaynağı olarak yer ediniyor hem de dolaylı yoldan hayvanların beslenmesi için kullanılan hayvan yemine tasarruf sağlıyor.