Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), 2018'in ilk 6 ayında 355 bin 792 erkek ve 181 bin 322 kadının istihdamına aracı oldu. İstihdamın korunması ve artırılması, işsizlerin mesleki niteliklerinin geliştirilmesi, işsizliğin azaltılması ve özel politika gerektiren grupların iş gücü piyasasına kazandırılmasını amaçlayan İŞKUR, istihdama aracılık etmeyi sürdürüyor. Kurum, bu yılın ocak-haziran döneminde 355 bin 792'i erkek, 181 bin 322'si kadın olmak üzere 537 bin 114 kişiyi işe yerleştirdi. Bunlar arasında 6 bin 726 engelli, 82 de eski hükümlü yer aldı. Kahramanmaraş’ta ise bu payın 7 bin 352’sine aracılık ederek, istihdam da büyük bir artış yaşadı.
TÜRKOĞLU’NDA IŞSIZLIK TEK HANEYE DÜŞTÜ, KAHRAMANMARAŞ HEDEFİ İKİYE KATLADI
İstihdam seferberliği kapsamında her geçen yıl işsizlik rakamını büyük bir ölçüde düşüren Kahramanmaraş, 2018 yılının ilk 6 ayında da büyük bir başarı elde etti. 2018 yılı kapsamında 1 yıllık sürede 7 bin istihdam sağlama hedefi olan İŞKUR Kahramanmaraş İl Müdürlüğü, bu sayıyı 2018’in ilk 6 ayında gerçekleştirdi. Kurumun şimdiki hedefi ise 2018 yılının sonunda Kahramanmaraş’ta 15 kişiye istihdam sağlama olacak.
TÜRKİYE YOL KAT ETMEYE DEVAM EDİYOR
Son 10 yılda 7,5 milyon kişinin istihdamını sağlayıp işsizlikle mücadelede etkin bir görev üstlenen İŞKUR, bu yıl 1 milyon 250 bin kişinin istihdamına aracılık etmeyi hedefliyor. Ülke genelinde yaptırdığı işgücü piyasası ihtiyaç analizleri ile illerde ihtiyaç duyulan meslekleri tespit eden İŞKUR, bunlarla ilgili kurs ve program düzenledi. Kurum, geçen yıl 116 bin 624 işbaşı ile girişimcilik eğitim programı ve mesleki eğitim kursu düzenledi. Söz konusu dönemde eğitimlerden 508 bin 851 kişi faydalandı. Programlardan faydalananların sayısı geçen yıl 2016'ya göre yüzde 21 artış gösterdi.
Kahramanmaraş’ta, özellikle de Türkoğlu’nda işsizliğin düşmesinde ve istihdamın artmasına yönelik yapılan programlar ise şu şekilde;
Bir Senden Bir Benden İstihdam Teşviki
4447 sayılı Kanunun Geçici 20 ve 21 nci maddeleri kapsamında uygulanmaktadır. İmalat sektöründe faaliyet gösteren, ilgili sektörde ustalık belgesine sahip ve 2017 yılındaki ortalama çalışan sayısı 1-3 arasında olan özel sektör işverenlerin; 01.01.2018-31.12.2018 tarihleri arasında 2017 yılı ortalama çalışan sayısına ilave olarak istihdam edecekleri 18-25 yaş arası gençler (azami 2 kişi) için asgari ücret üzerinden hesaplanan tutar prim, ücret ve vergi desteği sağlanmaktadır.
Kadın, Genç Ve Mesleki Yeterlilik Belgesi Olanların Teşviki
4447 sayılı kanunun geçici 10 uncu maddesi kapsamında uygulanmaktadır. 31.12.2020’ye kadar, kuruma kayıtlı işsizlerden 18 yaş ve üzeri kadınları istihdam eden işverenlere 24 ila 54 ay, 18-29yaş arası erkekleri istihdam eden işverenlere 12 ila 54 ay arasında değişen sürelerde sosyal güvenlik primi işveren payı desteği sağlanmaktadır. Destek süresi; istihdam eden kişinin yaşına, mezuniyet durumuna, mesleki eğitim belgesi niteliğine göre değişiklik arz etmektedir.
İşbaşı Eğitim Programı Teşviki
4447 sayılı Kanunun geçici 15 nci maddesi kapsamında uygulanmaktadır. Özel sektör işverenlerinin; 31.12.2018 tarihine kadar başlayacak olan İşbaşı Eğitim Programlarını tamamlayan 18-29 yaş arası kişileri, ilgili meslekte, programı tamamladıkları tarihten itibaren 3 ay içerisinde, önceki takvim yılının ortalama sigortalı çalışan sayısına ilave olarak istihdam etmeleri durumunda, işverenin imalat ve sanayi sektöründe faaliyet göstermesi halinde 42 ay, diğer sektörlerde ise 30 ay süre ile sosyal güvenlik primi işveren payı desteği sağlanmaktadır.
İşsizlik Ödeneği Alanlara Yönelik Teşvik
4447 sayılı Kanunun 50. Maddesi kapsamında uygulanmaktadır. İşsizlik ödeneği alanların; işe alındığı tarihten önceki son altı aylık dönemde, prim ve hizmet belgelerinde bildirilen ortalama sigortalı sayısına ilave olarak işe alınması durumunda kişinin kalan işsizlik ödeneği sürecinde asgari ücret üzerinden hesaplanan sosyal güvenlik primlerinin %1’lik kısmı (kısa vadeli sigorta kollarının 1 puanlık kısmı) hariç olmak üzere tamamı (679,88 TL)işsizlik sigortası fonundan karşılanmaktadır.
Mesleki Eğitim Kursları(MEK)
İşgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu tüm mesleklerde işsizlerin niteliklerini geliştirerek istihdam edilebirliklerini artırmak amacıyla, istihdam garantili veya garantisiz olarak düzenlenen meslek edindirme ve gelişme kurslarıdır. Kursiyerlerin durumuna göre değişen miktarlarda her gün için kursiyer zaruri gideri ödemesi yapılmakta ve GSS+İKMH sigorta prim giderleri karşılanmaktadır.
Girişimcilik Eğitim Programları(GEP)
Kuruma kayıtlı kişilere yönelik kendi işlerini kurmalarını ve geliştirmelerini yardımcı olmak amacıyla uygulanan programlardır. Program kapsamında; işsiz olan katılımcılara günlük 20 TL tutarında katılımcı zaruri gideri ödemesi yapılmakta ve GSS+İKMH sigorta prim giderleri karşılanmaktadır.
İşbaşı Eğitim Programları
Kurum kayıtlı işsizlerin mesleki deneyim edinmeleri ve teorik eğitimi aldıkları mesleklerde uygulamayı görmesi, çalışması ortamın uyumun sağlanması amacıyla en az 2 çalışanı olan özel sektör işyerleri ile düzenlenen programlardır. İmalat ve Bilişim sektörlerinde 6 ay, diğer sektörlerde 3 ay süre ile uygulanmakta olan İEP’lerde katılımcının durumuna göre değişen miktarlarda he gün katılımcı zaruri gideri ödemesi yapılmakta(Katılımcı 61.65 TL öğrenci katılımcı 46.23 TL, İÖ Alan Katılımcı 30.82 TL ) ve GSS+İKMH sigorta prim giderleri karşılanmaktadır.
Toplum Yararına Programlar (TYP)
İşsizliğin yoğun olduğu dönemlerde veya yerlerde, toplum yararına bir iş veya hizmetin gerçekleştirilmesi yoluyla özelikle istihdamında zorluk çekilen işsizlerin çalışma alışkanlık ve disiplininden uzaklaşmasını engelleyerek iş gücü piyasasın uyumlarını gerçekleştirmek ve bunlara geçici gelir desteği sağlamak amacıyla uygulanan programlardır. Program kapsamında katılımcılara asgari ücret tutarı üzerinden maaş ödemekte olup, sigorta primleri de karşılanmaktadır.
İlave İstihdam Teşviki
4447 sayılıKanunun geçici 19 ve 12 nci maddeleri kapsamında uygulanmaktadır. 2020 Aralık ayı aşılmamak kaydıyla, 01.01.2018 ile 21.12.2020 tarihleri arasında önceki yılın ortalama çalışan sayısına ilave olarak istihdam edilen her bir sigortalı için destek süresi 12 azydır. Ancak istihdam edilen sigortalının, 18 yaşından büyük 25 yaşından küçük erkek, 18 yaşından büyük kadın veya Kuruma kayıtlı engelli olması durumunda destek 18 ay süreyle uygulanmaktadır.
Haber: Kahraman Kar