Dar gelirli kadınların kendi kendilerine gelir getirici faaliyette bulunmalarına imkân sağlayan teminat ve kefalet istenmeden verilen küçük bir sermaye desteği olan mikrokredi, Türkoğlulu kadınlarının hizmet sektörüne yönelmesine sebep oldu. Aldıkları kredi desteği ile üreten kadınlar, hem aile bütçesine katkı sağlamaya hem de ihtiyaçlarını karşılamaya başladı. İlk etapta aldıkları bin TL’lik kredi ile ham madde alıp yıldan yıla artan krediler sayesinde de işlerini büyüten Türkoğlu İlçesi’ndeki girişimci kadınlar; hayvancılık, el işi, bağcılık, tarım, kuaför, terzi ve lokanta gibi mesleki alanlarda faaliyet gösteriyor. Mikrokredi desteğine ilişkin gazetemize açıklamalarda bulunan Türkoğlu Mikrofinans Şube Müdürü Özlem Serin, Mikrofinans Programı'nda para nasıl alınır, Mikrokredinin miktarı ne kadardır, Mikrofinans Programı'na para nasıl geri verilir, Mikrofinans Programı'nda taksitler nasıl ödenir? sorularına yanıt verdi.

 

KADINLAR MİKROKREDİYLE AİLE BÜTÇESİNE KATKI SAĞLIYOR!

Serin, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Hesap kapatanlarla birlikte ortalama 3000 kişi şu an aktif 300 mikrogirişimcimiz var. Kadınları hizmet sektörüne yönelmesine sebep olmuş ekonomik nedenlerden ve hane içinde azalan hane gelirlerinden dolayı çalışmak zorunda kalan kadınlar hane içinde çalışarak aile bütçesine katkı sağlamaya ihtiyaçlarını karşılamaya başladı. Eve erkek tarafından gelen gelirin ev masrafları bile karşılamayınca ek bir kaynağa ihtiyaç duyan kadınlar mikrokrediyle aile bütçesine katkı sağlıyor.

“DAHA FAZLA HAYVANCILIK VE TARIM ALANINDA GİRİŞİMCİLİK OLUYOR”

Birçok kadın girişimci ya kurumlar ya da daha önce mikrokrediyle iş yapan komşu akraba veya arkadaşlarının önerisiyle mikrokrediyle tanıştı. İlk etapta aldıkları bin TL kredi ile ham madde alıp yıldan yıla artan krediler sayesinde de işlerini büyüttü. Mikrokredi alan mikrogirisimcilerimiz genel itibariyle Türkoğlu’nda daha fazla hayvancılık ve tarım alanında girişimcilik oluyor.

MİKROFİNANS PROGRAMI'NDA PARA NASIL ALINIR?

Teminatsız ve kefaletsiz kredi almak için aynı mahallede oturan, birinci derecede akraba olmayan, benzer ekonomik ve sosyal şartlarda yaşayan ve bir iş yapma fikri olan beş kadının bir araya gelmesi sonucu oluşturulan grup üyelerinin her birisine ayrı ayrı kredi verilir.

MİKROKREDİNİN MİKTARI NE KADARDIR?

İlk yıl için öngörülen kredi tutan 100 TL ile bin TL arasındadır. Ancak, kredi alan kadının girişimcilik ruhu ve potansiyeli dikkate alınarak, Mikrokredi her yıl bin liraya kadar artırılabilir.

Türkoğlu’nda dev katılımlarla Karaca’nın zaferi ilan edildi Türkoğlu’nda dev katılımlarla Karaca’nın zaferi ilan edildi

MİKROFİNANS PROGRAMI'NA PARA NASIL GERİ VERİLİR?

Türkiye Grameen Mikrofinans Programı'ndan alınan kredi, alındığı hafta içinde mutlaka yapılması düşünülen gelir getirici faaliyet için kullanılmalıdır. Paranın bu şekilde kullanılmasından bir hafta sonra alınan kredi hizmet maliyeti ile birlikte 46 haftada ve haftalık olarak geri ödenir. Taksitlerin tahsil edilmesi için, Mikrofinans çalışanı belirlenen mahalle veya köye gelerek tahsilatı yapar.

MİKROFİNANS PROGRAMI'NDA TAKSİTLER NASIL ÖDENİR?

Türkiye Grameen Mikrofinans Programı'ndan alınan kredi miktarlarına haftalık taksit ödemeleri şöyledir: 100 TL Mikrokredi için haftalık taksit, hizmet maliyeti ile birlikte 2,5 lira.

200 TL Mikrokredi için haftalık taksit, hizmet maliyeti ile birlikte 5 lira.

300 TL Mikrokredi için haftalık taksit, hizmet maliyeti ile birlikte 7,5 lira.

400 TL Mikrokredi için haftalık taksit, hizmet maliyeti ile birlikte 10 lira.

500 TL Mikrokredi için haftalık taksit, hizmet maliyeti ile birlikte 12,5 lira.

600 TL Mikrokredi için haftalık taksit, hizmet maliyeti ile birlikte 15 lira.

700 TL Mikrokredi için haftalık taksit, hizmet maliyeti ile birlikte 17,5 lira.

1000TL Mikrokredi için haftalık taksit, hizmet maliyeti ile birlikte 25 lira.

Editör: TE Bilisim