Doğal güzelliklerinin yanı sıra geniş ve zengin su havzalarıyla da dikkatleri üzerine çeken Kahramanmaraş, kültür balıkçılığı sayesinde balık ihracatında denize kıyısı olan şehirlere adeta meydan okuyor. Türkiye'nin en büyük balık işleme ve paketleme tesisiyle 55 ülkeye yılda 20 milyon dolarlık 6 bin ton alabalık ihraç eden Kahramanmaraş, bu alanda ülke ekonomisine önemli ölçüde katkı sağlıyor. Bu kapsamda tatlı su balığı ihracatında Türkiye’ de 2. sırada yer alan Kahramanmaraş, dondurma, biber ve tarhananın dışında adını dünyaya şimdi de Balık Festivali ile duyurdu. Türkoğlu Belediyesi, Onikişubat Belediyesi, Dulkadiroğlu Belediyesi ve Kahramanmaraş Valiliğinin desteğiyle Kahramanmaraş Balıkçılar Derneği tarafından düzenlenen festivalde Kahramanmaraş’ın plaka numarasına ithafen 46 metre uzunluğunda mangal kurularak, 5 bin kişiye ekmek arası balık ikram edildi. Katılımın yoğun olduğu festivale; Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri Ahmet Özdemir, İmran Kılıç, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Ali Çam, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Türkoğlu Belediye Başkanı Osman Okumuş, Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Ahmet Kuybu, Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Bozkurt, Kahramanmaraş Balıkçılar Derneği Başkanı İbrahim Sarı, balıkçı esnafları ve vatandaşlar katıldı.

 

“Bu etkinliğe kim katkı sağlıyorsa hepsine minnettarız”
Festivalde konuşan AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir, “Güzel bir organizasyondayız, bu şehrin güzel evlatları var. Şehrinin kalkınması için kendi çaplarında hepsi bir alanda uğraş verirler. Balıkçılarımızda kendi aralarında geçmişten bu yana bunu yapıyorlardı ama birkaç yıldır daha profesyonel hale getirmişlerdi. Bu yıl onun da zirvesi olmuş. Onun için İbrahim Sarı başkanlığında bu sektörde çalışan bütün kardeşlerimize teşekkür ediyoruz. Onlar da bu şehrin bir evladı olarak bu şehri kıymetli hale getirmek daha da iyi tanıtmak için ellerinden geldiğince çalışıyorlar. KMTSO çalışıyor, esnaf odalarımız çalışıyor, Bibercilerimiz bir yandan çalışıyor, tarhanacılarımız bir yandan çalışıyor. Biz de siyasetçiler olarak tabii ki onların bu güzel gayretlerinin içerisinde olmak istiyoruz. Onlara omuz vermek istiyoruz. Bu güzel işlerin tanıtılmasında bizim de bir katkımız olsun istiyoruz açıkçası. Bu etkinliğe kim katkı sağlıyorsa hepsine minnettarız. Benim eşim Karadenizli, evlendiğimizden beri 11 yıldır balık evde eksik olmuyor ama o günden beri kafam daha iyi çalışıyor. Ona göre yiyin balıklarınızı, hepinize afiyet olsun” diye konuştu.

Öğretmenler Günü Voleybol Turnuvası coşkusu yaşandı Öğretmenler Günü Voleybol Turnuvası coşkusu yaşandı

 

“Kahramanmaraş’ta 20 bin hektar su yüzeyi alanımız var”
Kentin önemli bir su havzasına sahip olduğunu belirten Kahramanmaraş Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Bozkurt, “Yerküremizin 4’te 3’ü sularla kaplı, ülkemizin 3 tarafı sularla çevrili yani ülkemiz bir yarımada. Ülkemizdeki ırmaklarımızın uzunluğu 177 bin kilometre, kıyı şeridimizin uzunluğu 8 bin 333 kilometre. Deniz sahamız ve iç sahadaki su yüzey alanımız 26 milyon hektar alan. Bu güzellik su ürünlerinin yetiştirilmesinde, su ürünlerinin ekonomiye katma değer olmasında eğer biz üzerimize düşeni yaparsak büyük bir ikramıdır Rabbimizin. Kahramanmaraş’ta 20 bin hektar su yüzeyi alanımız var. Balıkçılık sektöründe hakikaten Kahramanmaraş’ın önemli bir tecrübesi var. Bugüne gelmek hakikaten hiç de kolay olmadı. Balık tüketiminin Türkiye’deki geçmişine baktığımızda istenilen seviyede balık tüketimimiz yok. Araştırmalar onu gösteriyor ki Türkiye’de kişi başına tüketilen balık miktarı 8 kilogram. İnsanımızın fiziksel ve beyinsel aktivitesini artırma noktasında bir sürü bilimsel çalışma var. Özellikle 6 yaşına kadar genç çocuklarımızın gelişmesinde balığın önemi çok fazla. Bu manada ilimiz genelinde 48 tane işletmemiz var. 48 işletmemizin toplam kapasitesi yaklaşık 8 bin ton. En az bin kişi bu sektörde istihdam ediliyor. Bu sayının artması için elimizden gelen gayreti göstermek mecburiyetindeyiz. Festivalimizin hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.


“İlk defa Kahramanmaraş'ta böyle bir organizasyon düzenleniyor”
Kahramanmaraş’ın tatlı su balığı üretiminde Türkiye’de 2. sırada olduğuna dikkat çeken, Balıkçılar Derneği Başkanı İbrahim Sarı ise, “Tarihi, tabiat güzellikleri, gastronomisi, 18 adet tescilli ürünümüzle Akdeniz’in incisi kadim şehrimiz Kahramanmaraş, Balıkçılık alanında da isminden söz ettiriyor. İşte bizde 1 yıl önce Kurduğumuz Balıkçılar Derneği olarak Türkiye'de bir ilke imza atmak istedik. Tatlı su balıkçılığında ilk defa Kahramanmaraş'ta böyle bir organizasyon düzenleniyor. Organizasyonumuzda 5 bin kişiye Kahramanmaraş'ımızın simgesi olan 46 ile özdeş 46 metre mangalda pişirdiğimizi balıklarımızı ikram edeceğiz. Organizasyonumuza destek veren herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim