Türkoğlu’nda hafriyat kaldırma çalışmaları aralıksız sürüyor Türkoğlu’nda hafriyat kaldırma çalışmaları aralıksız sürüyor

Kent merkezine 23 kilometre uzaklıkta bulunan Türkoğlu fazla yüksek olmayan dağlar ve yaylalar ile çevrili. İlçe genelinde bulunan höyüklerden ve Domuztepe Höyüğünde yapılan kazılardan anlaşıldığına göre ilçenin yaklaşık yedi bin yıllık köklü bir tarihi vardır. İlçenin bugünkü merkezi yerine yerleşimi, Osmanlı'nın son döneminde 180 yıl önce başlamıştır. Günümüzde 78 bin 569 nüfusa sahip Türkoğlu ilçesi dünyanın en büyük kuş göç yolları üzerinde bulunan Gâvur Gölü’nü de sınırları içerisinde bulunduruyor. Türkoğlu Kalesi, Domuztepe höyüğü, birden çok yaylaları ve mesire alanlarını da bünyesinde barındıran ilçe, misafirlerini doğa ve tarihle baş başa bırakıyor. Türkoğlu, özellikle Adana, Adıyaman, Gaziantep, Hatay, Kilis gibi çevre illerde yaşayan, tarihe ve doğaya merakı olan insanların turizm açısından ziyaret etmesi gereken yerler arasında bulunuyor.

YEŞİLİN HER TONUNU GÖREBİLİRLER

Türkoğlu Belediye Başkanı Osman Okumuş, ilçenin her noktasında farklı tarihi ve doğal güzelliğin bulunduğunu belirterek, ziyaretçilerine eşsiz güzellikler sunduklarını ifade etti. Şehir hayatının stresinden uzaklaşmak isteyen ve ailesiyle beraber tarih ve doğanın iç içe olduğu bölgeleri tercih edenlerin ilçeyi ziyaret ettiğini bildiren Okumuş, "İlçemiz, temiz havası, yaylaları, buz gibi suyu ve her köşesinde bulunan tarihi değerleriyle misafirlerimizin ilgisini çekmeye devam ediyor. Buraya gelen misafirlerimiz yeşilin her tonunu görebiliyor" dedi.

DOMUZTEPE HÖYÜĞÜ KAZILARI DEVAM EDİYOR

Bölgenin gelişimi adına onlarca projeyi hayata geçirdiklerini ancak bir yerleşim yerinin gelişmesi için dışarıdan göç alması gerektiğine inandığını anlatan Okumuş, "Bir şehir sadece orada oturan yerli insanlarıyla gelişmez göç de almamız gerekiyor. Bu göçlerden birisi de turizm. Milyonlarca yıllardan beri dünyanın en büyük kuş göç yolları üzerinde olan Gâvur Gölü, ilçemiz sınırları içerisinde. Burada onlarca kuş ve balık çeşidi var. Hemen devamında geçmişi MÖ önce 7 bin yıllara dayanan Domuztepe höyüğü kazıları devam ediyor. Domuztepe kazılarını çok önemsiyoruz. Burası turizm potansiyeli barındırıyor, tarihi MÖ 7 ila 8 bin yıllarına kadar gidiyor. İnşallah ödeneklerini arttırıp yanı başında bulunan on dönümlük alana arkeopark yapacağız” ifadelerini kullandı.Ekran görüntüsü 2023-06-01 140914

ELOĞLU

İlçenin eski adı ‘Eloğlu’dur. Bu ismin konulmasında çeşitli rivayetler vardır. Bunlar; buraya sonradan geldikleri için çevre sakinleri yabancı anlamında ”Eloğlu” demiştir; El kelimesinin devlet anlamı da vardır. Devlet zoruyla yerleştirildiklerinden dolayı “Eloğlu'nu Devletoğlu anlamı ile kullanmış olabilirler; Maraş yöresinden bir genç bu bölgeye kız kaçırır bugünkü ilçe merkezinin alt kısmına saklanırlar. Burası bataklık olduğundan sivrisinekler çok fazladır, bir süre sonra azıkları biter. Genç, Maraş’a yiyecek almaya gider. Bu gidiş ve dönüş uzun sürer. Bu kıza sivrisinekler çok zarar verirler, kızın ağlayarak “Eloğlu'na güven olmaz mı?” diyerek haykırmasından dolayı, bu olayın geçmiş olduğu yere ”Eloğlu” denilmiştir. 11 Şubat 1960 tarihinde dönemin başbakanı Adnan Menderes burayı ziyaret eder, buranın ilçe, adının da Türkoğlu olmasına karar verir.

Haber: Ayşegül Dokuyucu

Editör: Didem Kayabaşı