Özellikle Türk edebiyatına damga vuran bir neslin yetişmesini sağlayan ‘Yedi Güzel Adam’ın şehri Kahramanmaraş’ın her bir ferdi edebiyat ve şiire olan düşkünlüğünü her alanda gösteriyor. Şairler ve düşünce adamlarının çıkış noktasını oluşturan Kahramanmaraş’ta, 1949 yılında dünyaya gelen 71 yaşındaki Saadet Demirci, eşinden ayrılmasının ardından büyük zorluklar içerisinde dört çocuğunu yaşama hazırlarken, 30’lu yaşlarında yaşadığı zorlukları şiire dökmeye başladı. Sonrasında çeşitli sebeplerle şiir yazmaya ara veren Saadet teyze, çocuklarını büyütmesinin ardından Suzan ve Abdulhakim Bilgili Halk Eğitim Merkezi’nin kapılarını adeta aşındırdı. Halk Eğitim Merkezi’nde gidilmedik kurs bırakmayan Saadet teyze, bu arada tekrar şiir yazmaya başladı. Eski ilhamından hiçbir şey kaybetmeyen Saadet Demirci, yazdığı 33 şiirden oluşan ilk kitabını haberimiz sonrası Yazar ve Şair Vedat Ali Kızıltepe’nin destekleriyle bastırmıştı. Hayatta yaşadığı zorlukları şiire dökmeye devam eden Saadet teyze, 147 şiirden oluşan ‘Ömür Biter Yazı Kalır’ isimli ikinci şiir kitabını bastırabilmek için sponsor arıyor.
“TAKVİM YAPRAKLARI OKUYARAK OKUMA YAZMAYI BAŞARDIM”
Ailesinin okula göndermediğini, takvim yapraklarını okuyarak okuma-yazmayı öğrendiğini anlatan Saadet Demirci, “Kahramanmaraş Göksun ilçesinde 1949 yılında dünyaya gelmişim. 8 çocuklu bir erkek kuaförü ailesinin ilk eşinden olan iki çocuktan biri ilk kızıyım. Öyle bir kader ki tahsilim devam etmedi ne mutlu ki çocuk yaşta azmimle geceleri gizli gizli gaz lambası ışığın da takvim yaprakları okuyarak okuma yazmayı başardım. Şimdiyse mevlamın tecellisiyle vermiş olduğu ilhamla şair oldum. İlhama iten yarayla hemen kendimi aradım. Tahsil görmeden alayla, Kkitapta yerimi aldım. Çok sabırlı bir çocuktum, emsallerim oynar, ben yoktum. Zordu çileleri yuttum. Şimdi bakın şair oldum. Demek ki sabrın ve azmin elinden hiç kurtuluş yoktur. Aşk insanın içini yakar, aşk olmasa ilham gelmez. Aşk iki canlının sevgisinden ibaret değildir” dedi.
“YENİ KİTABIM İÇİN DESTEK BEKLİYORUM”
Birinci kitabının çok beğenildiğini dile getiren Saadet teyze, yaşadıklarını yeniden şiire döktüğünü ve ikinci kitabı için de 157 şiir kaleme aldığını belirterek, kitabının basılması noktasında sponsor aradığını söyledi. Demirci, “Aşk çeşit çeşittir başta Allah, hak, halk, doğa, mevsimler, aile, torunlar ve daha çok çeşitleri var. Aşkın isteği güven, öz veri, saygı, dürüstlük onunda daha çok çeşitleri var, saymayı yazmayı çok sayfalar alır. İşte bende kardeş, aile, akraba hasretlik aşkıyla ani gelen bir ilhamla başlamıştım yazmaya. Kader bizi gurbetlere aşırdı, çocuklarımın arkasında onlara hem anne oldum hem baba oldum. Onlarda yetişip büyüdüler teker teker yuvadan uçtular. Yalnız kalınca bende Kahramanmaraş'a döndüm. Ara verdiğim şiirleri yazmaya başladım. Yaşanmışları döktüm kalemle sayfalara. İlhama iten yara adlı şiir kitabımı 2019’un Nisan ayında sundum. Sizlere bu çalışmalarımda amatör bir ruhla içimden gelen aynı yıl içinde ikinci kitabım Ömür Biter Yazı Kalır’ı 2020'de şiir sevenlerime sunmak istiyorum” ifadelerini kullandı.
“ŞİİRLERİMİ OKUYANLAR BENİM NASIL GEÇİNDİĞİMİ ANLAR”
Yazdığı şiirlerin gerçekten kendisinin hayatını anlattığına dikkat çeken Demirci, sözlerine şu şekilde devam etti, “Kitap Fuarı açılmıştı, orada nasıl kitap bastırabilirim diye dolanırken, birçok yazar ve şairle tanıştım. 9-10 tane bana kitap hediye ettiler. Ben geldim onların şiirlerini okudum, benimkilerle karşılaştırdım. Benim şiirlerim onların şiirlerine hiç benzemiyordu. Onlar aşktan, sevdadan, doğadan, böcekten bahsediyor. Benim şiirlerim ise tamamen yaşanmış olaylar. Aslında ömrüm yeterse yazmaya devam edeceğim. Yazdığım şiirlerin hikâyelerini yazmayı düşünüyorum. Şuan da 33 önceki kitabımdan 147 de yeni kitabımda 170’den fazla şiirim var. Şiirlerimi kitaplaştırmaya devam etmek istiyorum ama maalesef maddiyatım sıfır, hiçbir gelirim yok. Bazıları soruyor, nasıl geçiniyorsunuz diyor, şiirlerimi okuyanlar benim nasıl geçindiğimi anlarlar zaten. Gittiğim birçok kursta bile arkadaşlarım benim nasıl geçindiğimi bilmezler. Bilgisayar kursundayken bir kez arkadaşlar konuşurken adımın geçtiğini duydum, ben çok gururlu bir insanım. Kimsenin yardım etmesini istemem, durumumdan da yakınmam çünkü yazılanı çekiyorum ben. Adım geçtiğinde sordum, seni Halk Eğitim’e üye yapıyoruz, yaptığın ürünleri satabilmen için dediler. Bazen arkadaşlara yardım ediyorum, emeğim karşılığı para teklif ediyorlar. Kurslarda yaptığım ürünleri satarak geçimimi sağlıyorum. Bir de ben para harcamıyorum elimden geldiği kadar. Şuan da dolabımın fişini çekmişim örneğin, çünkü hiçbir gelirim yok.”
“SOSYAL HAYATI ÇOK SEVİYORUM, KURSLARA GİDİYORUM”
Sosyal hayatı çok sevdiğinin belirten Saadet teyze, “Sosyal hayat bana daha cazip geldi, onun için sabah çıkıyorum, akşam geliyorum evime. Nereye gidiyorsun diyorlar. Halk Eğitim Merkezi’ne gidiyorum, öğlene kadar ahşap boyama, öğleden sonra da bilgisayar kursuna gidiyorum. Akşamları da yine Halk Eğitim Merkezi’nin Özel İdare’deki diksiyon kursuna geliyorum. Artı boş zaman bulduğumda kıraathaneye gidiyorum, orada kitaplar okunuyor, açıklamalar yapılıyor, eleştiriler yapılıyor. Tiyatroyu, konsere gitmeyi çok seviyorum. Ben hayatı seviyorum, benim bütün arkadaşlarım genç. Gençler beni seviyor, Halk Eğitim Merkezi’nde hocalarım beni severler, tanırlar. Birçok benim tanımadığım insanlar da çarşıda pazarda beni gördüğü zaman sahip çıkıyor” dedi.
Saadet Demirci’nin yeni kitabına adını da veren şiiri;
ÖMÜR BİTER YAZI KALIR
Bahçesinde unutulmuş,
Gül dalında kurutulmuş,
Can kafeste unutulmuş,
Ömür biter yazı kalır.
Ekilen tohum toprak olur,
Suyu verirsen can bulur,
Her canlıyı Allah korur,
Ömür biter düzü kalır.
Adını çok duyacağız,
Rahmetle anacağız,
Kime sahip çıkacağız,
Ömür biter sözü kalır.
Rızkını hep topluyorsun,
Misafirsin gidiyorsun,
Dönmem dünya sizin olsun,
Ömür biter sizi kalır.
(Haber: Ahmet Güneçıkan)