Gündem

Polisim Diyerek Dolandırmaya Çalıştılar Ama Bu Sefer Olmadı

0

Son zamanlarda yurt genelinde artan dolandırıcılık yöntemlerinde telefonda kendilerini polis, savcı hatta hâkim olarak tanıtarak aradıkları vatandaşlara ''Hesabınız terör örgütlerince ele geçirildi, sizin adınıza sahte işlemler yapılıyor’ gibi birçok taktik ile vatandaşların kimlik bilgileri, kart bilgilerini istiyorlar. Dolandırıcılar geçtiğimiz günlerde de Elbistan İlçesindeki bir esnafı aradı yine aynı taktikleri kullanarak vatandaşı dolandırmaya çalıştı.

Her gün farklı kimliklerde, çeşitli sahte evraklar ile telefonla vatandaşları arayan dolandırıcılar kendilerini polis, hâkim, savcı diye tanıtıyor.  Elbistan İlçesinde mağazacılık yapan Derviş Bal isimli esnafı arayan dolandırıcılar kendilerini polis diye tanıtarak adliye yakınlarına gelmesini istediler Bal kendisine gelen telefon ile kısa süreli şaşkınlık yaşasa da dolandırıcıların oyununa gelmedi. Mağaza sahibi Derviş Bal başından geçenleri gazetemize şu şekilde anlattı:'' İşyerinde otururken bilmediğim farklı bir numaran çağrı geldi, telefonu açtığımda bana kiminle görüşüyoruz sorusunu sordular daha sonra adımı söyleyip kimlik bilgilerimi herhangi bir yere verip vermediğimi öğrenmek istediklerinde bende onlara kim olduğunu, kendisini tanıtmasını istediğimde bana Komiser yardımcısı olduğunu hızlı bir şekilde söyleyip geçiştirdi ve kimliğimi herhangi bir yere verip vermediğimi tekrar sordu bende onlara hayır resmi kurumlar dışında herhangi bir yere vermediğimi söyledim.

BİLİNÇLİ ESNAF DOLANDIRICILARIN TAKTİĞİNE KANMADI

Bunun üzerine telefondaki dolandırıcı Bingöl’de yakaladıkları iki teröristin üzerlerinden benim kimlik bilgilerim ile sahte evraklar düzenleyip, kara para ticareti yaptıklarını söyledi. Her ne kadar telefon dolandırıcıları olduklarını tahmin etsem de karşıdaki konuşan dolandırıcının ses tonu ve ikna kabiliyetine bir anlıkta olsa yenik düşüp inandım söylediklerine ve emniyete gidip bilgi alacağımı, herhangi bir suça karışmadığımı söyledim telefonun karşısındaki dolandırıcıya. Dolandırıcılar bana kesinlikle böyle bir şey yapmamam gerektiğini kendilerinin bu işi çözeceklerini söylediler ve benden Elbistan Adliyesinin yakınına gitmemi, ailemden en çok görüştüğüm kişinin numarasını kendilerine vermemi istediler. Bunun üzerine işyerime ziyarete gelen arkadaşlarım bu konuşmalara şahit oldu ve 155 Polis’i aramamı söylediler. Bal, Telefonun karşısındaki dolandırıcılar 155 Polis’i duydukları anda hemen telefonu kapattılar beni aradıkları numarayı tekrar aradım dolandırıcıları Polis’e yakalatmak için ancak telefonumu açan olmadı ve beni bir daha aramadılar dedi. Derviş Bal, sözlerinin sonunda vatandaşların bu konuda daha duyarlı olmaları ve bu tür şeylere inanmamaları gerektiğini söylerken kendisini arayan numarayı sosyal medya hesabından herkese duyurduğunu ve vatandaşların bu numaradan gelen çağrılara cevap vermeme konusunda uyardığını söyledi.

SAKIN İNANMAYIN

Telefon dolandırıcılığı olayları bir takım gerçek dışı vaatler veya kurgu olaylar üzerine inşa edilirken vatandaşların iyi niyetleri ve yardımseverlik duyguları istismar edilmeye başlandı. Telefon dolandırıcıları, suç yöntemini değiştirip bilişim sistemlerine ihtiyaç duymadan vatandaşları doğrudan telefonla arayıp, değişik unvanlar kullanarak dolandırmaya başladı. Telefon dolandırıcıları, savcıyım, hâkimim, MİT'te çalışıyorum, polisim gibi unvanlar kullanarak insanları kandırıyor. Şüpheliler, telefonla arayarak kurguladığı olayı anlatıp ikna ederek hesaplarına para havalesi yaptırmakta ya da evde bulunan ziynet eşyaları ve paraları poşete koydurarak güvenlik kameralarının olmadığı kapı önleri, araç altları veya park içerisinde bulunan çöp kutusu kenarlarına bıraktırarak dolandırıcılık olaylarını gerçekleştiriyor.

HER GÜN FARKLI BİR YÖNTEM

Emniyet yetkilileri, şüpheli şahısların vatandaşları ikna etmede gündemi yakından takip ettikleri ve gündemdeki konular üzerinden kurgulamalar yaptıklarını belirtti. Şüphelilerin telefon dolandırıcılığında kullandığı yöntemlerin ise şunlar olduğu belirtildi; ?Dolandırıcı şahısların sabit numaraları sırasıyla aradıkları ve aldattıkları vatandaştan cep telefon numarası alarak, dolandırıcılığa cep telefonundan görüşerek devam ettikleri, dolandırıcı şahısların vatandaşları korkuttukları ve telefonlarını kapattırmadıkları görüldü. Dolandırıcı şahısların aradıkları vatandaşlara kimlik bilgileri hakkında bilgi verdikleri ve şahısların MERNİS (Merkezi Nüfus İdare Sistemi) programından faydalanmış olabilecekleri tespit edildi. Dolandırıcı şahısların bir vatandaşı aradığında aranan numaranın bazen +155, bazen +444'lü banka numarası ve bazen de müştekinin ikamet ettiği yer Emniyet Müdürlüğü numarası olması dolandırıcı şahısların X-LİTE denilen bir bilgisayar programdan faydalandıklarını ve burada bulunan 'Numaram karşıya nasıl görünsün' programını kullandıkları belirlendi. Şüphelilerin sabit numarayı arayarak görüştükleri kişiden evde bulunmayan diğer aile bireyinin cep telefon numarasını alarak aramakta ve evdeki yakını ile konferans görüşme yaptırarak her ikisini birden aldatmaya ve dolandırmaya çalıştıkları sık sık görüldüğü tespit edildi.

POLİSİ ARAYIN

Emniyet yetkilileri, polisin kesinlikle hiçbir vatandaştan para istemeyeceğinin bilinmesi isterken vatandaşın dolandırıldığını anladığı anda kendisini arayan dolandırıcı şahsa belli etmeden telefon açıkken Asayiş Şube Müdürlüğü Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliğine ya da en yakın Polis Merkezi'ne gitmesi, dolandırıldıktan ve banka üzerinden para havalesi yapıldıktan sonra dolandırıldığını anladığında hemen bankaya giderek paraya bloke koydurulması gerektiğini belirtti.

Erdi İşbilir/Elbistan