Kahramanmaraş'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 96. yıldönümü, Valilik ve Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı programlarla kutlandı. Törene, hükümeti temsil etmek adına Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal ve Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu katıldı.

 

Müftülük Meydanı'nda yapılan bayram töreni, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Vali Mustafa Hakan Güvençer, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, İlçe Belediye Başkanları, ile vatandaşlar izledi.

Anadolu'da milli mücadele ateşini yakan ve 12 Şubat 1920'de kendi kendini kurtaran şehir olarak tarihe geçen Kahramanmaraş, Fransız işgalinden kurtuluşunun 95. yıldönümünü coşkuyla kutladı. 12 Şubat etkinliklerinde her geçen yıl daha geniş kapsamlı programlar düzenleyen Büyükşehir Belediyesi ve valilik çok sayıda kültürel, sanatsal faaliyetlere imza attı. Tören alanı girişinde Kahramanmaraş halkı tarafından coşkulu sevgi ile karşılanan Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Vali Mustafa Hakan Güvençer, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, halkın bayramını kutladı.

 

KURTULUŞ ZAFERİ KUTLANDI

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından kürsüye gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, kurtuluş zaferini kutladı. Erkoç, “Bugün kurtuluşumuzun 96. yılını hep birlikte kutlayabildiğimiz için rabbimize hamd olsun. Bayrağımızın dalgalanmadığı yerde cuma namazı kıldırmayan Rıdvan Hocayı, vatanımız tek kişi kalana kadar düşmana teslim olunmayacaktır, gayret bizden yardım Allah'tandır diye şahlanan Aslan Beyi, şehit olan kocasının silahını alarak sıra bizde diyen Senem Ayşe'yi, Maraş bize mezar olmadan düşmana Gülzar olmaz diyerek varlıklarını inanç ve özgürlüklerine adayan Mıllış Nuri, Yörükselim, Çakmakçı Sait gibi bayrak uğruna şehadet şerbeti içen yiğitleri namusuna uzanan elleri kırmak için ilk kurşunu atan ve kurtuluşla simgeleşen Sütçüimam'ı, süt kadar ak yürekleriyle Maraş'ı sokak sokak, ev ev savunarak bir devleti tek başına yenen kahraman ecdadımızı minnetle, rahmetle yad ediyorum'' dedi.

Türkoğlu’na 7 bin 250 konut yapılacak Türkoğlu’na 7 bin 250 konut yapılacak



'GÖNÜL COĞRAFYAMIZI PARAMPARCA ETMEK İSTEYEN İŞGALCİLERE KARŞI'

1919 yılı şubat ayında büyük bir mateme büründüğünü kaydeden Başkan Erkoç, “Kadim medeniyetimizin önemli merkezleri olan bu güzel şehrimiz 1919 yılı şubat ayında büyük bir mateme büründü. Yüzlerce yıldır ay yıldızlı bayrağın gölgesinde özgürce yaşadığı vatanı işgal edilmiş ve o gün gönüller susmuş yüreklere kor düşmüş, kuşlar ötmez olmuş, şehre düşman dolmuştu. Şehir taşıyla toprağıyla insanıyla kan ağlıyor. Ağızları bıcak açmıyor, herkes vatanın işgal edilmiş olmasının acısının içinde kıvranıp duruyordu. Bütün bu olumsuz şartlara rağmen 'ben ezelden beri hür yaşadım, hür yaşarım hangi çılgın bana zincir vuracakmış şaşarım' şuuruyla istiklal sembolü ayyıldızlı bayrağına özgürlüklerine sahip çıkan kahraman ecdadımız aziz vatan toprağını paylaşıp, gönül coğrafyamızı paramparca etmek isteyen işgalcilere karşı, iman dolu göğsünü dünyanın en güçlü toprağına siper ederek 22 gün 22 gece süren kadın erkek genç çocuk topyekün mücadelesiyle yeni bir destan yazarak Çanakkale, ruhunun bitmediğini tüm dünyaya haykırmıştır'' ifadesini kullandı.





'ALLAH'IM YÜREĞİMİZDE Kİ KURTULUŞ MEŞALAESİNİ HİÇ SÖNDÜRMESİN'

'Girmeden tefrika bir millete, düşman giremez' diyerek Mehmet Akif Ersoy'un dizelerine yer veren Erkoç, “Bugünde bu şehrin asil ve güzel insanları 96 yıl önce kahramanlık destanı veren ecdadın torunları olarak yanıbaşımızda, Halep'te, Şam'da, Türkmen Dağı'nda özgürlük mücadelesi veren aynı medeniyetin dünyasında olduğumuz aynı maneviyeti paylaştığımız aynı dili konuştuğumuz kardeşleri bağrına basarak onları çok iyi anlayan ensar bir şehir olmuştur. Kahramanmaraş sadece istiklal mücadelesinde ki görünümüyle değil istikbal mücadelesinde de istiklal uğruna yetiştirdiği birbirinden değerli fikir ve dava adamlarıyla yeni filizlenmeleri karşılamıştır. Necip Fazıllar, Nuri Pakdiller yani 7 güzel adamlar Türkiye'nin mimarlarının fikir sahibi olmalarına katkısı olmuştur. Bize bugünleri gösteren Rabbimize hamd olsun. Bugün bize emanet edilen bu kutsal vatan toprağını bu şehri en bağımlı hale getirmek için gecemizi gündüzümüze katarak azim ve kararlılıkla çalışıyoruz. Omuzlarımızda ki sorumluluğumuzun bilincindeyiz. Bugün Kahramanmaraşlılar ülkemiz ve gönül coğrafyamızda oynanan oyunların farkında olarak birlik ve beraberlik içerisinde Mehmet Akif Ersoy'unda dizelerinde belirttiği gibi 'Girmeden tefrika bir millete, düşman giremez'; Toplu vurdukca yürekler, onu top sindiremez' bilinciyle birliğimizi bozmaya çalışanlara karşı kararlı bir şekilde yürümektedirler. Allah'ım yüreğimizde ki kurtuluş meşalaesini hiç söndürmesin'' diye konuştu.

'BİR KAHRAMANMARAŞLI OLARAK BU RUHU KALBİMDE HİSSEDİYORUM'

 

Başkan Erkoç’un konuşmasından sonra kürsüye gelen Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, şunları kaydetti, “Bir ruhu bir duyguyu kalplerine muska gibi işlemiş onu tevarüs etmiş ve bugün o ruhu evlatlarına aktarmak için burada toplanarak bunun törenini yapan güzel insanlar. Toplumların adeta bir miras gibi nesilden nesile aktardığı kalbindeki duyguyu anlattım. Bu duygu bize nereden miras kaldı diyecek olursak bu Ukranja Hz ve Ejder Bin Malik'in ruhudur. Bu ruh o günden bu güne nesilden nesile aktarılarak bir özgürlük, bir bağımsızlık, bir namus ve bir sevdaya dönüşmüştür. Bugün bu meydanda toplananlar bu ruhu kalplerinde en deruni şekilde hissetmekteler.

Bir Kahramanmaraşlı olarak bu ruhu kalbimde hissediyorum bu ruhu bize hissettiren bunu burada bizi toplayarak bize yaşatan Allah'a hamd olsun. Bugün bu özgürlüğümüzü bu bağımsızlığımızı burada rahatça yaşamamızı sağlayan şehitlerimize buradan selam olsun.''

 

'SÜTÇÜ İMAM GİBİ BİR ASLAN KESİLİRİZ'

 

Bugün kutladığımız 12 Şubat geçen yıl 100. yılını kutladığımız Çanakkale'de ki ruhla aynıdır diyen Ünal, şunları söyledi: "Türkiye,genç cumhuriyet Osmanlı'nın yıkılmasıyla birlikte büyük bir savaşla büyük bir kurtuluş mücadelesi ile ortaya çıktı. Kurtuluş mücadelesi bu sözünü ettiğim ruhun tekessüm etmiş şeklidir. Bugün kutladığımız 12 Şubat geçen yıl 100. yılını kutladığımız Çanakkale'de ki ruhla aynıdır. Bu ruh bizi biz yapan bizim karakterimizi bizim kimliğimizi, bizim dünyada ki duruşumuzu belirleyen ve bizim çocuklarımızla paylaştığımız duygudur. O küçücük çetelerimize aktarmamız gereken ruhtur. Hepimiz bunun mücadelesini veriyoruz. İnsanımız daha iyi yetişsin çocuklarımız daha eğitim görsün. İnsanlarımızın temel sorunları kalmasın refah tabana yayılsın ve bu üke dünya milletleri arasında hak ettiği yeri alsın Biz her zaman bütün bunları yaparken barış, kardeşlik, insan onurundan yana olduk. Biz bugün bölgemizde yaşanan bu olaylar karşısında Türkiye bir insanlık adası gibi dimdik ayakta durdu. Biz bugün insanlığın üzerinde yükseldiği değerleri yaşatıyorsa işte bu ruh sayesindedir. Biz kendi mabedimizin eline namahrem eli değmesin diye gerekirse savaşırız ve savaştık ama barışta her zaman bir kalbimiz olduğunu hatırlarız. Yaradılanı yaradandan ötürü severiz. Biz devletimize ve milletimize Allah zeval vermesin diye dua edenleriz. Barıştan yanayızdır, insandan ve insanın yaşatılmasından yanayızdır. Bizim insanlığımıza, bayrağımıza, özgürlüğümüze ve kadınımıza bir el uzandımı işte orada Sütçüimam gibi bir aslan kesiliriz. Bu ruh bizi yaşatan bu ruh bir kültürel miras olan bizleri yarına taşıyan bir ruhtur'' ifadesine yer verdi.



FİKİRDE, EDEBİYATTA, TARİHTE HER ALANDA KAHRAMANMARAŞ ADETA BİR MODERN ŞEHİR

Kahramanmaraş'a büyük bir kültür ve kongre merkezi kazandıracanığı vurgulayan Ünal, şunları kaydetti: “Kahramanmaraş Türkiye'nin kültür ocaklarından bir tanesidir. Fikirde, edebiyatta, tarihte her alanda Kahramanmaraş adeta bir modern şehir niteliğindedir. Özellikle Türkiye'ye mal olmuş 7 Güzel Adamı ile şiirin başkenti ünvanı ile Kahramanmaraş bu ruhun kelimelerde tecessüm etmiş şeklidir.

Biz Kahramanmaraş'ın kültür hayatını daha da genişletmek daha da geliştirmek, nitelikli hale getirmek ve nesillerimizin bu kültürü yenileyerek koruması için neler yapılabilir konusuyla ilgili milletvekilleri ve belediye başkanlarımızla çalışmalar yapıyoruz. İnşallah önümüzdeki günlerde Kahramanmaraş'a büyük bir kültür ve kongre merkezi kazandıracağız. Çocuklarımızın kültürel etkinliklerini, sosyal etkinliklerini yapabilmelerini ve kendilerini geliştirebilmeleri için dünyaya entegre olabilmeleri için kültür faaliyetlerini yapabilmeleri için yaşayan kütüphane ve müzeler kazandıracağız.

Kültürümüzün dünya ile buluşması için ulaşımı, ulaştırmayı daha da geliştirmemiz gerekiyor. Kahramanmaraş'a yeni yapılacak olan havaalanı ile ilgili çalışmalar başladı.

Hızlı tren konusunda proje aşaması tamamlandı inşallah 2019-2020'ye kadar Kahramanmaraş'ı hızlı tren ilede buluşturacağız. İnşallah önümüzde ki nisan mayıs ayı gibi Kahramanmaraş yeni tünellere kavuşacak. Çünkü biz bir taraftan Kayseri ile diğer taraftan Malatya, bir taraftan Adana ile diğer taraftan Mersin ile oraların üzerinden de dünya ile iletişimi ve ulaşımı güçlendirmemiz gerekiyor.

Yapılması gereken bütün çalıştaylar toplantılara yapılarak Kahramanmaraş'ı en iyi konuma getirmek için çalışacağız.'' Konuşmaların ardından 'Sütçü İmam', 'Abdal Halil Ağa' ve 'Bayrak' olayları gibi kentin kurtuluşu anlatan sahneler canlandırıldı. Program, halk oyunları gösterisi, mehter konseri ve geçit töreniyle son buldu. (MÜCAHİT DALKARA)



Editör: TE Bilisim