Türkoğlu

Okumuş, Türkoğlu’na yapılan yatırımları anlattı

Türkoğlu Belediye Başkanı Osman Okumuş, Büyükşehir Belediyesi Başkanlığına Aday Adayı olma sürecini ve Türkoğlu’na yapılan yatırımları anlattı.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı ve Türkoğlu Belediye Başkanı Osman Okumuş, Aksu TV ekranlarında yayınlanan Artı Eksi programına konuk oldu. Serdar Erdoğanyılmaz ile Ekonomi Gazetesi İl Temsilcisi Ali Eskalen’in sunduğu programda Başkan Okumuş ilçedeki son durumu izleyicilerle paylaştı. İlçedeki tarım, turizm, spor ve sanayi alanlarında yapılan yatırımları aktaran Başkan Osman Okumuş, Türkiye'de devlet yatırımlarının, belediye yatırımlarının, özel yatırımların ancak belediye başkanının marifetiyle ilçeye getirilebileceğini ifade etti.

FARKINDALIK YARATAN PROJELER ÜZERİNDE HEP DURDUK

Başkan Osman Okumuş, “Benim sanayine olan ilgim rahmetli Mehmet Balduk'un 2005’te Beyoğlu Belediyesini ziyaretiyle başladı. Sanayicilerle ilk tanışmamız öyle oldu. Ben insanın doğduğu yerde doymasını slogan haline getiren bir insan olmak istedim. Rutin belediyeciliğin dışında aslında insana dokunan, 20 yaşına gelen bir gencin evlenebilmesi, anne babasından ekonomisini bağımsız hale getirebilmesi iş adamları, istihdamla ve yatırımla olacağını düşünerek sanayicilerle böyle bir diyalog kurduk. AK Parti belediyeciliğiyle beraber hikâye yazan bir belediye başkanı olma gerekliği her zaman vardı. Bir belediye başkanının kaldırımı, suyu, kanalizasyonu, parkları elbette ki yapması gerekiyor. Artık yeni nesile de bunları anlatmak zor, bu projeleri dinlemek istemiyorlar. Farkındalık yaratan projeler üzerinde hep durduk. Mesela dünyanın en büyük kuş göç yolu ve kuş cenneti olan Gavur Gölü’nün mikro havza kuş cenneti yapabilir miyiz diye bir çabamız oldu. Bir şehirde insanların ulaşabileceği sosyal yaşam alanlarını butik bir şehircilik anlayışı göstererek nasıl yapabiliriz? Son 4-5 yılda pandemiyle ve refah seviyesinin artmasıyla da beraber insanın kırsala gitme yönü daha da arttı. Belde belediyeciliği işin bence mutfağı, çıraklığıdır. Çünkü belde belediyeciliği insana dokunmadan kesinlikle yapılmaz. Ama insanı ön planda tutan insan memnuniyetini ön planda tutan eve ve aileye değer verilmediği zaman bir belediye başkanının oy alması mümkün değil. Ben hep şunu söylerim. Belediyenin kurumsal yapısı çok önemlidir. Onun için bina da önemlidir. Ana yolun kenarına güzel bir belediye binası yapıldı. Logomuz vaşak ve mısırdı. Artık tarım toplumundan sanayi toplumuna ve katma değer toplumuna geçmemiz gerekiyor. 2014 yılına gelindiğinde büyükşehir yasasıyla beraber beldeler mahalleye dönüştü. Türkoğlu'yla ilgili aslında belediye başkanlığıyla ilgili hayalim yoktu. Çünkü biz belde belediye başkanıyız. Ama bu yaptığımız başarılı çalışmalar bizi Türkoğlu'ndaki vatandaşlarımızın nazarında ve kamuoyunda öne çıkmamızı sağladı. 2014’te Türkoğlu'na belediye başkan adayı oldum. İnanın bu sevgiyle, muhabbetle halkı arkamıza aldığımız güçle olduk. Türkoğlu’ndaki vatandaşların Beyoğlu'na gelip o mesire alanlarında, yüzme havuzlarında, spor tesislerinde, piknik mesire alanlarında vakit geçirmeleri aslında bizim projelerimizi görme fırsatı oldu.

BİZ İŞSİZLİĞİ MİNİMİZE EDECEĞİZ

Beyoğlu Belde Belediye Başkanıyken de aslında Türkoğlu'nun eksiklerini ve sorunlarını biliyordum. 2014’te oturduk koltuğa. Dedik ki burada biz işsizliği minimize edeceğiz. Sanayicilerle olan ilişkimiz çok iyi. Diyoruz ki istihdam yaratın, gerekirse ruhsatsız bile yapabilirsiniz. Ama sanayicilerimiz zaten ruhsat almadan fabrika yapmaları mümkün değil. Bu 10 yılın sonucunda sizlerin de malumu Kahramanmaraş'ta bir yatırım yapacak sanayicimiz olduğunda bir Osman Başkana gidin, konuşun, denir hale getirdik. Zenginin oraya gelmesi, oranın zenginleşmesini sağladı. Belediye bütçesiyle yapamayacağımız birçok işi, iş adamları marifetiyle yaptık. Depremden önce 12 bin kişi çalışan iş gücüne ulaşmış olduk. 65 tane fabrika, 12 bin tane çalışan, Türkiye'de 3 tane organize sanayisi olan ender ilçelerden de bir tanesiyiz. Bu durup dururken olan bir şey değil. Türkiye'de devlet yatırımlarını da, belediye yatırımlarını da, özel yatırımları da belediye başkanının marifetiyle ancak ilçene getirebilirsin. İş adamlarımıza dedik ki gelin yatırım yapın. Hiçbir bürokratik engel çıkarmayacağız. Fen işlerine ve imar müdürlüklerimize söyledik. Yatırım varsa, bir kişi bile istihdam edecekse ne zaman ruhsatını istiyorsa o zaman verelim. Önünü açın dedik. Türkoğlu’nda 3 tane organize sanayi bölgesi var. Bunlardan bir tanesi de Gıda İhtisas Organize Sanayi bölgesidir. Bugüne kadar tekstil fabrikaları, çelik tencere, kâğıt fabrikaları, sektörel yatırımlar vardı. Kahramanmaraş’ın gıda sektöründe söz sahibi olabilmesi için sadece gıdacıların olduğu, dondurma fabrikalarının süt fabrikalarının, tarhana fabrikalarının bulgur ile makarna fabrikalarının, çikolata fabrikalarının olduğu bir gıda organize sanayisinin yapılması için işe başladık. İmar planı ve uygulaması bitti. Şu anda yatırımcılarımıza verme aşamasına geldi. Bittiğinde 3 bin 500 kişi çalışacak. Orası daha büyüyebilecek bir potansiyele sahip. Burası bölge şehirlerinin de gelip yatırım yapabileceği bir organize sanayi haline geliyor.

ÇİLEK YETİŞTİRİCİLİĞİ YAPAN ÇİFTÇİLERİMİZİN ÖNÜNÜ AÇTIK

İş adamının gelmesi paranın Türkoğlu'na gelmesini sağladı. Bakın 39 tane taziye evi, 6 tane spor kompleksi, yüzme havuzlu, büyük futbol sahalarıyla beraber bin 500 dönüm parklar, cami, okulların ve Kılılı Türkoğlu üniversite kampüsünün yapılmasında iş adamlarımızın büyük emeği var. Belediyeler öğrenciler burs veremiyor. Biz de iş adamları aracılığıyla istediğimiz kadar bursu öğrencilerimize verebiliyoruz. Bunların dışında Salatalık, Sera, Çilek, Hayvan Kooperatifleri, Kadın Eli Kooperatifleri, Kadın Akademisi Kooperatifleri gibi kooperatifler kuruldu. Bu kooperatifler gıdada şehre ve Türkoğlu'na özel markaların katma değerini arttıracak. Bir domatesi hale 10 liraya verirsin, kurutup verirsen 60 liraya verirsin. Sadece sanayiyle ve tekstille değil, Kahramanmaraş’tan başlayıp Hatay'a kadar giden, dünyanın en verimli ovalarından biri olan ve Türkoğlu sınırlarında da 350 bin dönüm alanı kaplayan verimli ovasında üreticilik yapan çiftçilerimizin katma değerini nasıl arttırabiliriz? Buna da kafa yoran bir belediyeyiz. Bugün Çilek, 50 ülkeye ihracat yapılıyor. Belki çok para harcamıyoruz ama sanayi ticaret odamız başkanımız, iş adamlarımız geliyor. Türkiye'nin ulusal kanallarında yayınlanıyor. 3 bin dönüme yakın çileğin ziraatı yapılıyor. Çilek yetiştiriciliği yapan çiftçilerimizin biz önünü açtık. Bizim amacımız Türkoğlu'nda doğan insanların Türkoğlu'nda doymasını sağlamak. Mutlu şehirlerin mutlu belediyeyle, mutlu belediyenin de mutlu belediye başkanının insanlara verdiği pozitif enerjiyle olacağını düşünen bir belediye başkanıyım. Bunun için mücadele veriyoruz” şeklinde konuştu.

Haber: Ayşegül Dokuyucu