Kahramanmaraş’ın tek kadın muhtarı olan Meral Kazancı, mahallesine yaptığı hizmetler ile 7'den 70'e herkesin sevgisini kazanıyor.
Muhtarlık seçimlerinde Dulkadiroğlu ilçesi Pınarbaşı Mahalle Muhtar adayı olan Meral Kazancı, 3 erkek aday rakibi olmasına rağmen mahallenin verdiği destekle muhtar seçilerek Kahramanmaraş’ın tarihteki ilk ve tek kadın muhtarı oldu. Muhtar olmasında özellikle halkın yaşadığı sıkıntıların sebep olduğunu belirten Kazancı, “Çocukluğumdan bu yana kaldığım mahallenin sıkıntılarını biliyordum. Bunun yanında mahalleye bir kadın elinin değmesi gerektiğinin ve kadınların önünü açma amacıyla muhtar adayı oldum ve 3 erkek rakibime fark atarak Kahramanmaraş’ın ilk ve tek kadın unvanını aldım'' dedi.
''BAYANLARIN DESTEĞİ BANA KATKI SAĞLADI’
Mahalle muhtarı olmadan önce tuhafiye işletmeciliği yaptığını söyleyen Kazancı, muhtarlığa amcasının isteği üzerine aday olduğunu kaydetti. Kazancı, “Muhtar olmaya ben karar vermemiştim. Amcam gelip bana Muhtar olur musun talebinde bulundu, bende olurum dedim ama şaka niyetinde dile getirmiştim. Benimle birlikte 4 tane muhtar adayı vardı. Aralarında tek bayan olarak ben vardım. Eski muhtar da aday idi ama buna rağmen ben oldum. Bayanların desteği çok katkı sağladı. Bu mahallede doğup büyüdüm, eskiye dayalı olduğumuzdan dolayı mahalleli desteklerini hiç esirgemediler'' şeklinde konuştu.
''KADIN BAŞINA MUHTARLIKTA İŞİN NE?’ DEDİLER’
Bir bayan olarak bu tür mesleklerin çok zor olduğunu dile getiren Kazancı, şunları kaydetti: “Bir bayan olarak bu tür mesleklerin zorlukları çok fazladır. İlk başta bir bayan olarak beni kabul etmeleri çok zor oldu. Kadın başınla muhtarlıkla ne işin var diyenler bile oldu. Hala beni kabul edemeyenler bile var. Sen muhtarın eşi misin, sekreteri misin diyen insan çok oluyor. Ben muhtar olduğumu söyleyince inanmıyorlar. Çok büyük hayal kırıklıklarına uğradım. Muhtarlığın 1 ay anahtarını bekledim. Her şey zimmetli sanıyordum. Eski muhtar bir ay anahtarı vermedi. Ben bir bayan olarak dik bir duruş sergilediğim için çoğu insan sahiplenemedi. İlk başlarda çok bocaladım. Muhtarlık benim bildiğim bir şey değildi. Kahramanmaraş’ta tek bayan muhtarı ben oldum. Destekleyince olunca mahalle insanı seni sevince çok güzel bir duygu oluyor. İnsanların beni benimsemesi çok mutlu ediyor. Bir daha ki seçimlerde yine adaylığımı koyacağım bu bana özgüven sağlıyor. Muhtarlıkta en sevdiğim yanı mahallenin mülkü amiri olmam. Benim hassas olduğum konu fakir insanlara yardım etmektir. Elimden geldiğince bu konuda yardım etmeye çalışıyorum. Mahallede ki bayanların eşiyle, aşıyla sıkıntısı oldu mu direk benim yanıma gelebiliyorlar. Bütün sıkıntıları beraber göğüsleyebiliyoruz. Bir erkek muhtara anlatamadıklarını dile getirebiliyorlar. Mahallenin menfaati için elimden geleni yapmaya çalışıyorum. Halkıma hizmeti bir ibadet olarak görüyorum. Hizmet ettikçe çok mutlu oluyorum. 7-24 kapım herkese açık. Kim ve ne olursa olsun yardımcı olmaya çalışıyorum. Mahallenin istediği sadece gülen bir yüz ve bir tebessümdür.''
''4 MAHALLE DE TAZİYE EVİ YOK’
Mahalle için elinden geleni yaptığı fakat birçok eksiklerin hala olduğunu ifade eden Kazancı, belediyenin birçok konuda destek vermediğinin altını çizdi. Kazancı, “İlk muhtar olduğumda mahallemizde parkelerimizi, yollarımı, tamamlanmamış yerleri tamamladık. Fazlası elimizden gelmiyor. Çünkü hepsi Dulkadiroğlu belediyesinden dönüyor. Bir taziye evi, Pazar yeri istiyoruz hala alamadık. Bence bu konuda Dulkadiroğlu belediyemiz yetersiz kalıyor. Birbirine yakın 4 mahalle de taziye evi yok. Bayanlar en çok bu konuda talepte bulunuyor. Bana bir bayan olarak halimizden anlamanız gerekiyor diyorlar ama benim elimden bir şey gelmiyor. İki asfalt, iki parkeyle bitmiyor her şey. Kentsel dönüşüm istiyoruz. Mahalle olarak kentsel dönüşüm alamadık. Onikişubat bölgesi kentsel dönüşüme girdi ama burada hala bir faaliyet yok. Esas ihtiyacı olan yer Dulkadiroğlu’dur diye düşünüyorum. Hepsi eski, yıllanmış binalar. Dönüşüme ihtiyacı olan yerler burasıdır'' ifadelerini kullandı.
Haber: Meliha Şeyda Akçakale