Tüm dünyayı kasıp kavuran yeni tip koronavirüs salgını, insanlığa temizliğin önemini hatırlattı. Aslında günlük yaşantımızda zaten dikkat etmemiz gereken hijyen kurallarını, koronavirüs salgını ile çok daha iyi anladık. Elleri yıkamak, bulunduğumuz ortamı havalandırmak, alışveriş merkezi, hastane ve okul gibi toplu kullanım alanlarında sanitasyon ve hijyen uygulamaları yapmak, zaten her durumda olması gerekeni ifade ediyorken biz, bunları bugün koronavirüs ile önemser olduk. Koronavirüs endişesiyle ev temizliği, kişisel hijyen konularına daha fazla önem veriyoruz. Bu noktada ise geçmişten günümüze özellikle Türklerin yoğun olarak kullandığı kolonya, hayatımızda eski önemini yeniden kazandı. Koronavirüse karşı özellikle el temizliğinin önemine dikkat çekilmesiyle birlikte vatandaşların dezenfektan maddelerin yanı sıra kolonyaya olan talebi de arttı. Uzun yıllardır kolonya imal eden Kahramanmaraşlı Yunus Gözler, kent halkını Tarihi Kapalı Çarşı’daki iş yerinde kolonyayla buluşturuyor. Şu riskli günlerde hangi tür kolonyaların kullanılması gerektiğini, kolonyanın önemini ve en uygunlu kolonyanın nasıl olacağını anlatan Gözler, “Kolonya en ekonomik ve ulaşılabilir bir hijyen ürünü. Salgın nedeniyle bir farkındalık oluştuğu doğru. Ancak bizi bu noktada diğer ülkelerden ayıran bazı özelliklerimiz var. Kolonyanın Türk insanı nezdinde geçmişten gelen çok güçlü bir geleneği var. Bu geleneği koronavirüs gibi kötü bir olayla yeniden hatırladık” dedi.

“KOLONYA KORONAVİRÜSE KARŞI ETKİLEYİCİDİR”

Uzun yıllardır Kahramanmaraş’ta kolonya imal ettiklerini belirten Yunus Gözler, “Baba mesleğimiz olarak düşünürsek 1972 yılında babam bu işe başlamıştı, ben de 1977 yıllarında 16-17 yaşlarındayken burada çalışmaya başladım. Esas işimiz kolonyacılıktı, sonrasında ise kaset ve plak işine devam ettik ama hala bırakmadık. Kaset ve plak işleri öldü, kolonya imalatımız devam ediyor. Yıllardan beri kolonya üreterek insanlarımıza hizmet ediyoruz. Vatandaşlarımızın metil alkol değil de etil alkolden yapılmış kolonyaları almasını istiyoruz. Ucuz kolonya kullanılmamasını öneriyoruz. Kolonyanın kaliteli olması büyük önem taşıyor ve ayrıca kutulu olarak alınan yaklaşık 400 miligramlık bir o 15-20 TL arasında olurken, doldurtma kolonyaları 10 TL gibi rakama dolduruyoruz. İnsanlarımız bu şekilde yarı fiyatına kolonya doldurturdu, açıkta ve zevkine göre kolonya doldururdu eskiden. Örneğin antivirüsler için koku salacak zambak, çimen, limon, menekşe, tütün gibi 60 derece yukarısında olduğu için hepsi koronavirüse karşı etkileyicidir. Artı olarak koku özellikleri vardır. Limon 80 derece olduğu için biraz daha etkili olabilir ama diğer 60 derece olan kolonyalarda kendini ispatlamıştır. Kolonyanın ham maddesi de zaten alkoldur” dedi.

“KORONAVİRÜS DOLAYISIYLA İNSANLAR KOLONYAYA YÖNELDİ”

Koronavirüs salgını nedeniyle vatandaşların kolonyaya yoğun ilgi gösterdiğini belirten Gözler, “Bizim gençliğimizde bütün insanlar misafirliğe gittiklerinde ya da misafir geldiğinde kapıda kolonya dökerdi, şeker ikram ederdi. Böylelikle bir dostluk ve beraberlik ortamı oluşurdu. Ama bu durum git gide değişti, insanlarda komşuluk ilişkileri kalmadı, aile ilişkileri azaldı. Böylelikle kolonya, şeker gibi kültürlerimizden de uzaklaştık. Şimdi ise koronavirüs dolayısıyla insanlar kolonya almaya yöneldi. Çünkü kolonya temizleyici, ferahlatan bir üründür, tamamen hijyeniktir. Koronavirüsle birlikte kolonya sektörü uyandı gibi gözüküyor ama Allah korusun da insanlar bu bilinci kazansa. Kolonya olmazsa olmazdır, bir evde ekmek gibi kolonyanın da olması gerekiyor. Sadece bugün değil, her zaman kolonya kullanılmalıdır. Tıraş olduktan sonra kolonya kullanılması gerekir, lavabodan sonra kolonya kullanılmalı. Etil alkolden yapılan kolonya insana ferahlık verir. Gribin varsa gider, burnun akıyorsa kolonyayı çek genzine anında durdurur. Genizden akan sıvı şey durur” ifadelerini kullandı.

 

“KALİTELİ OLMAZSA SAĞLIĞI DA BOZABİLİR”

Kolonyaya yoğun ilgi olmasından dolayı kötü niyetli insanların ortaya çıktığını anlatan Gözler, vatandaşlara uyarılarda bulunarak, “Biz bu tür insanlarla mücadele ettik, biz dürüst esnafız. O şekilde çalışan insanlar kaybeder ama insanlarımızın da bilinçlenmesi gerekiyor. Her zaman aldığı, kalitesini bildiği, aynı kalitede kolonyalar alması gerekiyor. Mahalle arası veya merdivenaltı firmaların bir çoğu 80 derece yazıyor ama genellikle 60-70 derece çıkıyor. Onun için herkesin bildiği yerden alışveriş yapması gerekiyor. Vatandaşlarımız kolonya alırken dikkat etsinler, merdivenaltı yerlerden kolonya almasınlar çünkü kolonya sağlıklı bir üründür ama kaliteli olmazsa sağlığı da bozabilir. Ayrıca fiyat anlamında da 1’e 5 olarak satanlar var. Bizde öyle şeyler olmaz hatta biz fiyatları geriye çektik, çünkü insanlara yardımcı olmak en büyük amacımız. En azından insanlarımız kolonya kullanmaya alışırsa, sonrasında tekrar şişelerle doldurmaya gelirler” şeklinde konuştu.

 

“İNSANLARIMIZ KOLONYAYA SERVET ÖDEMESİN”

Kolonya almak isteyenlerin servet ödemesine gerek olmadığının altını çizen Gözler, doldurma kolonyanın daha uygunlu olduğunu belirterek, kolonya şişelerinin atılmamasını söyledi. Gözler, sözlerine şu şekilde devam etti, “İnsanlarımız kolonyaya servet ödemesin, kalkıp da 40 TL, 50 TL para vermesinler. Getirsinler bizlere bugün için 100 gramı 2,5 TL’dir, 200 gram kolonya 5 TL’dir. 2,5 TL’ye bile kolonya veriyoruz, illa 30-40 TL’lik kolonya almasına gerek yok vatandaşlarımızın. Bütçesine göre biz kolonya dolduruyoruz ve istediği şekilde yapıyoruz. İçerisine tütünü koyabilir, fıstığı alabilir, çimeni alabilir veya çimen ile limonu karıştırabilir. İnsanlarımıza çok daha farklı bir koku sunabiliriz. Tek başına limon değil de limonla tütün kolonyasını karıştırabiliriz. Bunlarda 60 derecenin üzerinde kolonyalar oldukları için insan sağlığına zararlı değil, yararlıdır.”

 

“KORKMAYA YA DA PANİĞE GEREK YOK”

İnsanların paniğe ya da korkuya kapılmasına gerek olmadığını da dile getiren Gözler, “Bunun için bir stoğa da gerek yok. Biz her zaman buradayız. Herkese hizmet etmeye de çalışıyoruz. Kahramanmaraş’ın dışına da gönderiyoruz. Bazen ham maddede sıkıntılar olsa da o da geçici bir durumdur, bir haftalı ya da iki haftalık durumlardır. Onun haricinde yok diye bir şey yoktur, her zaman kolonya vardır. Kolonya bizim olmazsa olmazımızdır” dedi.

Türkoğlu'nda Başkan ve Başkan Adayı Halkla İç İçe Türkoğlu'nda Başkan ve Başkan Adayı Halkla İç İçe

 

“60 DERECENİN ÜSTÜ ANTİVİRÜS GÖREVİ GÖRÜR”

Sözlerinin devamında 60 derecenin üstündeki bütün kolonyaların virüslere karşı antivirüs görevi gördüğünü anlatan Gözler, “Bütün Kahramanmaraş halkımıza sesleniyorum, birincisi kolonya hayatımızın olmazsa olmazlarından bir tanesidir. Kolonya bir hijyenik maddedir, her zaman kullanılması gereken bir üründür. İnsanlarımızın sağlığı için çok faydalıdır. Kolonya almak isteyenler de olursa biz Kapalı Çarşı’dayız ve parası kadar, çok büyük servet ödemeden gelip 2,5 TL’ye kadar kolonya alabilir vatandaşlarımız. Yeter ki boş şişelerini atmasınlar, tekrar doldurtsunlar istedikleri gibi. Limon, zambak gibi kolonyanın bütün çeşitleri vardır, karıştırabilirler. 60 derecenin üstündeki bütün kolonyalar virüslere karşı antivirüs görevi görmektedir” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim