Öğretmenler Günü Voleybol Turnuvası coşkusu yaşandı Öğretmenler Günü Voleybol Turnuvası coşkusu yaşandı

Türk Mutfağı Haftası bu yıl tüm Türkiye’de 21-27 Mayıs tarihleri arasında kutlanmaya başlandı. Kahramanmaraş kalesinde gerçekleştirilen Türk Mutfağı haftası açılış töreninde Kahramanmaraş özgü yemekler görücüye çıktı. Kalede yapılan etkinliğe, Kahramanmaraş Vali Ömer Faruk Çoşkun, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Türkoğlu Belediye Başkanı Osman Okumuş, Kültür Turizm İl Müdürü Seydihan Küçükdağlı, İstiklal Üniversitesi Rektörü Sami Özgül Kamu Kurum amirleri ve ilgililer katıldı. Düzenlenen programda gastronomi Turizminden Kahramanmaraş’ın daha çok faydalanması gerektiğini vurgulayan Türkoğlu Belediye Başkanı Osman Okumuş, “Son yıllarda yemek kültürü tanıtımları yani Gastronomi çalışmaları tüm illerde artmış durumda. Benim 4. Dönem Belediyeciliğimde son dönemimde özellikle Türkiye’de Gastronomiden dolayı şehirlere gelen yüzbinlerce turist var. Bu paydan Kahramanmaraş’ımızın da ciddi anlamda faydalanması gerektiğine inanıyorum. Çünkü Kahramanmaraş yöresel yemekler alanında Türkiye’de ilk üçte olan bir şehir ama Gastronomi için buraya gelen turist sayısına baktığımızda, bu sayının çok az olduğunu görüyoruz, bunun da en önemli nedeni: tanıtım ve reklam çalışmalarının yeterli olmaması. Saray mutfağının merkezlerinden bir tanesi de Kahramanmaraş, ama yeterli ilgi ve alakayı göremiyor maalesef. Bu tanıtım çalışmaları vesileyle Türk Kültür Haftası’nda Kültür ve Turizm İl Müdürümüz Seydihan Küçükdağlı, tarihi kalemizde program düzenlendi ve Kahramanmaraş’ımızın yöresel yemekleri burada tanıtıldı” şeklinde konuştu.IMG_6841

GASTRONOMİ ŞEHİRLERİ ARASINA GİRMEMİZ LAZIM

Kahramanmaraş’ın yöresel yemeklerinden dolayı UNESCO tarafından Gastronomi şehirleri arasına alınması gerektiğini, bu alandaki tanıtımların daha çok yapılması gerektiğini belirtti. Türkoğlu Belediye Başkanı Osman Okumuş, “İnsanların artık uçağa binip, sadece yemek yemek için gittiği şehirler var. Gaziantep, Afyonkarahisar, Hatay gibi şehirler UNESCO tarafından Gastronomi şehirleri listesine alındı. Kahramanmaraş’ın da bir an önce başvuru yapıp, bu şehirlerarasında yer alması gerekiyor. Bizdeki Maraş biberi, tarhanası, İçli Köftesi, özellikle Dünya’nın en güzel dondurması gibi birçok yemek çeşidini barındırıyoruz. Bizler yerel yöneticiler olarak, tüm Türkiye’ye ve tüm Dünyaya tanıtmamız lazım. Bu güzel organizasyonu düzenleyen herkese çok teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı. Öte yandan Türkoğlu’na özgü gastronomi ürünlerine de dikkat çeken ve bu ürünlerin tanımı için Belediye olarak öncü olmaya çalıştıklarını belirtti. Başkan Okumuş, “Bizler Türkoğlu ilçesi olarak Kahramanmaraş’ımızla aynı yemek kültürüne sahibiz, özellikle bin 500 dönümlük Kadıoğlu çiftliğindeki sera üretim merkezimiz, Kaledibi Çapuroğlu mahallemizdeki Dünyaca aroması yüksek çileğimizin satışları, Kılılı Bölgesindeki Uzunsöğüt’teki fıstığımız gibi birçok ürünümüzün tanıtımı açısından Türkoğlu Belediyesi olarak öncü olmaya çalışıyoruz. Vatandaşlarımızın ekonomisine bir nebze olsun katkı sağlıyoruz.’’

IMG_6785

TÜRK MUTFAĞININ HEM EKOLOJİK HEM DE KÜLTÜREL BAĞLAMDA SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR MUTFAK

Başta dondurma olmak üzere Maraş mutfağına ait lezzetlerin de yer aldığı törende konuşan Kültür ve Turizm İl Müdürü Seydihan Küçükdağlı ise Türk mutfağının hem ekolojik hem de kültürel bağlamda sürdürülebilir bir mutfak olduğuna vurgu yaptı. Kahramanmaraş’ın zengin mutfak kültüründen de bahseden Küçükdağlı, “Burada dünyaca ünlü Maraş dondurması başta olmak üzere gastronomi turizmi açısından zengin bir görünüm arz eden Maraş mutfağının doyumsuz lezzetlerinin ancak tadılarak ve yaşanarak anlaşılabilir bir haz olduğunu da ifade etmek isterim” ifadelerini kullandı.

TÜRK MUTFAĞI HOŞGÖRÜLÜ BİR SENTEZ MUTFAĞIDIR

Küçükdağlı, şöyle konuştu: “Asırlık Türk Mutfağı; başlangıçtan bugüne özgünlüğünü kaybetmeden yeni dokunuşlarla zenginleşen, kırsaldan saraya uzanan ve sarayın çok kültürlü yapısı ile toplumun etnik yapısını aynı potada birleştiren, olağanüstü kapsamlı ve hoşgörülü bir sentez mutfağıdır. Orta Asya ve Anadolu topraklarının sunduğu ürünlerdeki çeşitlilik, uzun bir tarihsel süreç boyunca birbirinden farklı birçok kültürle yaşanan etkileşim, Selçuklu ve Osmanlı saraylarında gelişen yeni tatlar, Türk mutfak kültürünün yeni yapısını kazanmasında büyük rol oynamıştır. Türk Mutfağı; çeşit zenginliği ve damak tadına uygunluk yönünden olduğu kadar birçok yemek ve yiyecek türü ile sağlıklı ve dengeli beslenmeye kaynaklık edebilecek örnekleri de barındırmaktadır.

IMG_6766

MARAŞ MUTFAĞI KENDİNE HAS LEZZETLER İÇERMEKTE

Türk Mutfağa; hem ekolojik hem de kültürel bağlamda sürdürülebilir bir mutfaktır. Mutfakta sebze, meyve ya da et. Yiyeceklerin her parçası kullanılır, boşa harcanmaz. İsraf etmemek amacıyla mutfakta her malzeme değerlendirilir. Geleneksel mutfağımız evlerde annelerimiz ve ninelerimizin, lokantalarda ise usta aşçılarımızım elinden kuşaktan kuşağa aktarılarak yaşatılmaktadır. Tarihin önemli uygarlıklarına ve medeniyetlerine ev sahipliği yapan Kahramanmaraş'ın sahip olduğu kültür mirası, kendine özgü yöresel mutfağının gelişim ve değişiminde önemli rol oynamıştır. Dulkadiroğlu Beyliğinden Osmanlı Saraylarına uzanan ve günümüze kadar korunan Asırlık Maraş Mutfağı (ve baharatları) Türk yemek kültüründe özgün ve ayrıcalıklı bir yere sahiptir. Doğasıyla, havasıyla, suyuyla ve endemik florasıyla meşhur olan Kahramanmaraş'ın sahip olduğu coğrafyanın yaşanmışlıklarla dolu kültürel çeşitliliği nedeniyle Maraş mutfağı kendine has lezzetler içermekte olup, bu da geçmişten bugüne çok zengin bir mutfak kültürü oluşmasını sağlamıştır.”

Editör: Manşet Gazetesi