Kahramanmaraş

İl Afet Risk Azaltma Planı eylemleri güncellendi

Kahramanmaraş İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP), 6 Şubat depremleri sonrasında eylemleri güncelleyerek afet risklerini azaltma çalışmalarını sürdürüyor.

Afetlerin olası etkilerini ortaya koyan ve bu etkileri en aza indirebilmek için afetler olmadan yapılacak çalışmaları bir süreç dahilinde tarif eden, sorumluları ve sorumlulukları tanımlayan, sürdürülebilir bir plan olan Kahramanmaraş İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP), 2019’da hazırlık çalışmalarına başladı. Hazırlık süreci, bilgilendirme toplantıları ile başlarken, hedefler ve eylemler belirlendi. Sorumlu kurumlar tanımlanarak eylemler önceliklendirildi ve paydaş kurum görüşleri plana işlenerek plan Temmuz 2020’de Valilik Makamınca onaylandı.

EYLEMLERİN BAŞLANMA ORANI YÜZDE 96, TAMAMLANMA ORANI İSE YÜZDE 49

İRAP kapsamında ildeki mevcut afet geçmişi dikkate alınarak; deprem afeti ile ilgili 32 eylem, taşkın afeti ile ilgili 46 eylem, kütle hareketleri ile ilgili 13 eylem, iklim ile ilgili 30 eylem, teknoloji ile ilgili 37 eylem ve tüm afetler ile ilgili 55 eylem olmak üzere toplam 213 eylem belirlendi. Eylemlerden sorumlu 44 kurum ve kuruluş bulunmakta olup eylemlerin izleme ve değerlendirmesi 6 aylık süreçlerde yılda 2 kere yapılan toplantılar ile gerçekleştiriliyor. İRAP son izleme ve değerlendirme toplantısı Aralık 2022’de yapıldı ve eylemlerin başlanma oranı yüzde 96, tamamlanma oranı ise yüzde 49 olarak belirlendi. 8 Ekim Salı günü AFAD başkanlığı yerleşkesinde gerçekleşen “Uluslararası Afet Risklerinin Azaltılması Günü” etkinlikleri kapsamında 81 İl İRAP İzleme ve Değerlendirme Kurulları tüm üyeleri ile birlikte eş zamanlı olarak toplanarak İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Aktaş başkanlığında gerçekleşen video konferansa katılım sağlandı. 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle İRAP eylemlerinin bazılarının uygulanabilirliği ve geçerliliği mümkün olmadığından eylemlerden sorumlu kurum kuruluşlarla birlikte tüm eylemler revize edilerek güncellendi.