Tarihi Kapalı Çarşı'da 1961 yılından bu yana düğme satışı yapan ve ek olarak konfeksiyon malzemeleri de bulunduran esnaf Mehmet Karaokur, düğmeye olan ilginin son yıllarda gittikçe azaldığını söyledi.
Osmanlıda vatandaşlar terzide diktirdikleri elbiselerin üzerine düğme diktirmek için düğmecinin yolunu tutarlardı. Bu cumhuriyet sonrası Türkiye'de de böyleydi. Ancak teknolojinin hayatın tüm alanlarına girmesiyle birlikte düğmecilik sektöründe de bir durgunluk yaşandı. Kahrmanmaraş'ın tarihi Kapalı Çarşı'sında 54 yıldır düğme ve çeşitli konfeksiyon ürünleri satan esnaf Mehmet Karaokur, günümüzde ki düğme satışları ve 54 yıl içinde ki değişimi Manşet Gazetesine değerlendirdi. Karaokur, "Geçmiş yıllara göre az ama yine de geçimimizi sağlayacak kadar düğme satıyoruz. Yine geçmiş yıllarda teknoloji henüz gelişmemişken ve o zamanlar hazır giyim yokken insanlar terzide elbise diktirip bizden de düğme almak için sıraya giriyorlardı. Günlük en az 100 adet düğme satıyorduk. Ama şimdi en fazla günde 30 adet düğme satabiliyoruz" dedi.
"DÜĞME ÇEŞİTLERİ DEĞİŞİYOR"
Geçmişten günümüze düğme çeşitlerinin değiştiğini söyleyen Karaokur, kendilerinin de bu değişime ayak uydurabilmek adına düğme çeşitliliğini yenilediklerini ifade etti. Karaokur, sözlerinin devamında şunları kaydetti: "54 yıldır Kapalı Çarşı'dayım ve düğme satıyorum. Eskiden de olduğu gibi şimdi de değişik modellerde düğme çeşitlerimiz var. Yıllarca bu iş üzerine emek ettim. Düğmenin hem toptancılığını yapıyoruz hem de perakendesini yapıyoruz. Şu anda düğmeler vatandaşlar tarafından ilgi görüyor. Geçmiş yıllara göre az ama yine de geçimimizi sağlayacak kadar düğme satıyoruz.Geçmiş yıllarda teknoloji henüz gelişmemişken ve o zamanlar hazır giyim yokken insanlar terzide elbise diktirip bizden de düğme almak için sıraya giriyorlardı. Günlük en az 100 adet düğme satıyorduk. Ama şimdi en fazla günde 30 adet düğme satabiliyoruz. Ortalama 35-40 bin adet arası düğme çeşitimiz. Düğmelerin hepsi dükkanıma sığmadığı için depoya koyuyorum. Geçmişten günümüze de düğmelerin çeşitleri değişiyor. Bizde bu değişime ayak uydurabilmek adına düğme çeşitlerimizi yeniliyoruz. Düğme satan bir esnaf olarak sadece Kahrmanamaraş'ta değil Türkiye genelinde iddalıyım."
'DÜĞMENİN PEK BİR ANLAMI KALMADI'
Geçmiş yıllarda Kahramanmaraş'ta kadın ve erkek terzinin çokca olduğunu ve işlerinde bu nedenle iyi olduğunu söyleyen Karaokur, şimdi ise herkesin hazır giyime yöneldiğini ve bu yüzden düğme satışılarının etkilendiğini ifade etti. Karaokur"Günümüzde vatandaşın neredeyse bütün elbiseleri hazır. Bir düğme düşse dikemiyoruz. Çünkü bir gömlek 10 lira. Vatandaş bir düğme ile uğraşacağına gidiyor, yenisini alıyor. Herkes böyle yapıyor. Bu nedenle düğmenin de pek anlamı kalmadı. Eskiden Kahramanmaraş'ta kadın ve erkek terzileri çokça vardı. Erkek takım elbisesi diken vardı. Şimdi yok. Bir takım elbise 100-150 lira. Herkes hazır alıyor. Öyle olunca da bizim düğme satışımız etkileniyor" ifadelerini kullandı. www.marasmanset.com Haber: Emre Akkış