2. Uluslararası Türkoğlu Avasım Geleneksel Türk Oyunları Festivali, Türk dünyasından yüzlerce sporcunun katılımıyla start aldı.

 

Türkoğlu Kaymakamlığı, Türkoğlu Belediyesi, Türkoğlu Avasım Geleneksel Okçuluk Derneğinin katkıları ve Başbakanlık Tanıtma Fonu desteği ile düzenlenen 2. Uluslararası Türkoğlu Avasım Türk Oyunları Festivali kortej yürüyüşü ile başladı. 25 ülkeden bin 100 sporcunun katıldığı festival, birbirinden heyecanlı görüntülere sahne oluyor. Mehter takımı gösterisi, güreş, yaylı ve atlı okçuluk, gökbörü, ülkelerin takım koşusu, atlı cirit gösterisi, çevgan oyunu ve Kırgız atlı akrobasi gösterilerinin yanı sıra, akşamları da konserlerle Türkoğlu halkı unutulmaz günler yaşıyor. Festivalin birinci günü kortej yürüyüşüyle başlarken, Mehter takımı gösterisi, güreş müsabakaları, 25 ülkeden bin 100 sporcuyu temsilen ok atışları, Yesevi Topluluğu Sanat Gösterisi ve İrfan Gürdal konseri ile sona erdi. Türkoğlu Belediyesi 23 Nisan Parkı’ında düzenlenen festivale katılım oldukça yoğun oldu.

 

“TARİHİMİZİ HEM SEVDİRİYOR HEM DE TANITIYORUZ''

Festivalin açılış konuşmasını Türkoğlu Belediye Başkanı Osman Okumuş yaptı. 2. Uluslararası Türkoğlu Avasım Geleneksel Türk Oyunları Festivali’nin Türkiye’de düzenlenen festivaller arasında üst sıralarda yer aldığını belirten Başkan Okumuş, gençlere tarihi sevdirmeyi amaçladıklarını söyledi. Başkan Okumuş konuşmasına şu şekilde devam etti; “Bu sene ikincisini düzenlediğimiz ve Türkoğlu ilçemizi Türkiye’de düzenlenen festivaller arasında üst sıralara taşıyan bu organizasyon İnşallah hem Kahramanmaraş’ımızı hem de Türkoğlu’muzu aynı zamanda da ata sporu olan gençlerimize ve çocuklarımıza benimsetilmesi ve tanıtılmasını amaçlamaktadır. Yılda 3 gün yapılmasına rağmen biz bunu kalıcı bir hale getirmek için 25 dönüm alan içerisine Atlı ve Okçuluk Eğitim Merkezi’ni festivalin 3. günü açacağız. Burada at ve okçuluk eğitimi, restoranlar, piknik alanlarını içinde barındıran yaşam alanları oluşturuyoruz. Önümüzdeki festivalde inşallah Kahramanmaraş’tan ve Türkoğlu’ndan birçok gencimizin katılmasını arzuluyoruz. Tabi belediyeciliğimiz Türkoğlu’nda en güzel şekilde icra edilmekte, teknik belediyecilği bu 3. dönemde ustalık eseri olarak Türkoğlu’muza hizmet ediyoruz. Ama önemli olan sosyal beledilecilikti bu festival gerçekten Türkoğlu için ismine layık bir şekilde tuttu'' dedi.

 

“TANITIMIZ AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ''

Osman Okumuş’un konuşmasının ardından kürsüye Kültür ve Turizm İl Müdürü Seydihan Küçükdağlı geldi. Kısa bir selamlama konaşması yapan Küçükdağlı, konuşmasında “Bugün Kahramanmaraş’ta Türkoğlu ilçemizde önceki yıl buşlamış olduğumuz Uluslararası Geleneksel Türkoğlu Avasım Türk Oyunları Festivali’nin tanıtımımız açısından hayırlı ve uğurlu olmasını diliyoruz. Tabiki festival vesilesiyle bir taraftan geçmişimize ve ata sporlarımıza sahip çıkmak adına, diğer taraftan aylarca süren çalışma neticesinde hem Kahramanmaraş’ın hem de Türkoğlu’nun tanıtımına katkı sağlayacak olan festivale emek veren herkese çok teşekkür ederim'' ifadelerini kullandı.

 

“GEÇEN YIL BİZE ALÇAK, HAİN 15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİ ENGEL OLDU''

Daha sonra kürsüye gelen Türkoğlu Kaymakamı Serdar Kartal ise, festivalin geçtiğimiz yıl hain 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında yapılamadığının altını çizerek, festivalin temasının Türklerin Ortadoğu ile bütünleşmesinin 500. yılı ve Yavuz Sultan Selim Han olduğunu söyledi. Ata sporlara olan ilginin arttığını belirten Kartal, 2. Uluslararası Türkoğlu Avasım Geleneksel Türk Oyunları Festivalini Türkoğlu’nda yaptıklarını için gurur duyduklarını söyledi. Kartal, “Bu sene ikincisini düzenlediğimiz Uluslararası Geleneksel Türkoğlu Avasım Türk Oyunları Festivalimiz biliyorsunuz 2015 yılında icra edilecekti. Ama o alçak, hain 15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle o sene gerçekleştiremedik. Festivalimizin ana teması Türklerin Ortadoğu ile bütünleşmesinin 500. yılı olması münasebetiyle hem de Yavuz Sultan Selim Han idi. Yine aynı temayı bu seneye de aktardık. Tabi baktığımız zaman ata sporlarımıza karşı gittikçe artan bir ilgi görüyoruz. Özellikle okçuluk Türk tarihi açısından çok önemli bir spor, yine hakeza güreş, cirit gibi savaş kabiliyetimizin temelini teşkil eden sporlarımızdır. Zamanında savaş kabiliyetimizin temelini teşkil eden bu sporlar zamanla yeni silahların icat edilmesiyle medeniyetimizin ruhuna hız veren bir kültürel miras haline gelmiştir. Bugün biz burada bunu yürütmeye çalışıyoruz. Ta 5 bin yıl öncesinden bu sporlarımız Türk milletimizin bugüne kadar geliştiregeldikleri sporlardır. Özellikle okçulukta İslam öncesi Türk tarihinde at üzerinden atışlar yapılmadan bir generele Tarkan ünvanı verilmezdi. Yine İslamiyet’e girdikten sonra Peygamber Efendimiz (SAV)’in hadisleriyle ok atmanın önemi birkez daha görülmüştür. Ecdadımız zamanında bu ecdadımız özellikle de Fatih Sultan Mehmet Han zamanında geliştirilerek zirveye ulaştırılmıştır. Uzun bir aradan sonra da bugün bu kalabılığı burada görmek bizim için büyük bir gurur vesilesidir'' şeklinde konuştu.

 

TAVUKLARI TORBAYA KOYUP ÇALDI TAVUKLARI TORBAYA KOYUP ÇALDI

“BU GÜÇ VE RUH SAYESİNDE ZİNCİRLERİMİZİ KIRACAĞIZ''

Türkiye’nin sırtına yüklenmiş tarihi bir misyonu olduğunu dile getiren Kartal, “Yine bizim sadece yabancı ülkelerimizden gelen misafirlerimiz değil, sınırlarımız bir olmayıpta gönüllerimizin bir olduğu coğrafyamızdan birçok kardeşimiz burada. Irktaşlarımız, dindaşlarımız burada. İnşallah ülkemiz kendi sırtına yüklenmiş olan tarihi misyonunu en güzel şekilde yerine getirerek, geleceğe çok farklı bir perspektifle girecektir. Biz gençlerimizi kendi kültürel tarihi mirasları ile tanıştırmazsak onları bu sporlarla, atalarının başarılarıyla özdeşleştirmezsek hiçbir şekilde geleceğimiz olmaz. Bu coğrafyada her tarafından kuşatılmış olan Türkiye Cumhuriyeti ve Türk milleti bu zinciri elbette gençlerimizin gücü ve ruhu sayesinde kıracaktır. Bunun için de bu sporcularımıza çok büyük işler düşüyor. İnşallah bu festivallerimizi devam ettirmeye çalışacağız. İnşalah festivalimizin 3. gününde Atlı Okçuluk Eğitim Merkezimizi de hizmete açacağız. Gerçekten çok güzel bir proje oldu, yapılma aşamasında Belediye Başkanımız çok büyük emek sarfetti. Yerel yönetimlerimiz için bunların örnek olması gerekir. Devletin verdiği kaynakları işte milletimizin geleceğine yatırmak budur'' ifadelerini kullandı.

 

“TARİH TÜRKOĞLU’NDA CANLANIYOR''

Festivalin onur konuğu olan İçişleri Komisyon Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç’de Türkoğlu’nda tarihin canlandırıldığı çok anlamlı bir festivale şahitlik ettiklerini söyledi. Güvenç, “Bugün burada çok güzel bir festivale şahitlik ediyoruz. Bu güzel organizasyona imza atan çok değerli Kaymakam kardeşim ve çok değerli Belediye Başkanımıza, bütün sporcularımız ve şehrimiz adına teşekkür ediyorum. Geleneksel sporlarımızın tanıtıldığı, gönül coğrafyamızdaki tüm insanların bir araya geldiği, tarihin canlandırıldığı, geleneğin ayağa kaldırıldığı çok anlamlı bir festivale şahitlik ediyoruz. Bu anlamda bu organizasyonu yapan değerli kardeşlerime ne kadar teşekkür etsek azdır'' dedi.

 

“BİRLİK VE BERABERLİK ÇOK ÖNEMLİ''

Türkoğlu’nda ortak çalışma kültürünün olduğunu belirten Güvenç, ilçede büyük başarılara imza attıklarının altını çizerek, “Eğer bir yerde birlik ve beraberlik, ortak çalışma kültürü varsa o yerde, o beldede güzel işler oluyor. Türkoğlu da bunun güzel bir örneği oldu. Siyaset kurumuyla, devletiyle, belediyesiyle, meclisiyle, muhtarlarıyla sivil toplumuyla, kardeşlik duyguları içerisinde çalışıyoruz ve büyük başarılara imza atıyoruz. Bunun için Belediye Başkanı’mızın arkasında duran bütün meclis üyelerimize, İlçe Başkan ve teşkilatlarımıza, bütün Türkoğlu’lara içtenlikle teşekkür ediyorum. Bu birlik ve beraberlik devam ettikçe hiç şüphe yok ki şehirlerimiz daha yaşanabilir hale gelecek. Şehirlerimiz daha çok tanınacak, hiç şüphe yok ki şehirlerimizin marka değeri çok daha yukarılara çıkacak. Yol bizim, menzil bizim, şehir bizim ve insan bizim. Bütün sporcu kardeşlerime 3 gün boyunca başarılar diliyorum" şeklinde konuştu.

(Haber: Ahmet GÜNEÇIKAN)

Editör: TE Bilisim