Büyük bir bölümü Türkoğlu ilçesi sınırları içerisinde olan Gavur Gölü, tektonik özelliklere sahip bir göl durumundadır. Çevredeki dağlardan gelen derelerin suyuyla beslenen göl tarih öncesi dönemlerden bu yana bölgede tarım faaliyetlerinin yapılmasında etkili rol üstlenmiştir. Bununla birlikte bir bataklık görünümünde olan Gavur Gölü, Lut Çukuru'nun üst bölümünde yer alması nedeniyle araştırmacıların dikkatini çekmiştir. Gavur Gölü'nde 1961 yılında Beyoğlu Mahallesinden bir çiftçi tarafından bulunan ve fillerin atası kabul edilen Asya fillerinden bir filin iskeleti, bilim dünyasını heyecanlandırmıştır. İlk incelemede kalıntıların Mamut iskeleti olduğu sanılsa da derinlemesine yapılan incelemede kalıntıların türü tükenmiş Asya fil ailesinden birine ait olduğu anlaşılmıştır.
GÜNÜMÜZDE BATAKLIK ALANLARIN ISLAHIYLA TARIM ARAZİSİNE ÇEVRİLMİŞTİR
Halk arasında Maraş Fili olarak da bilinen bu fil türüne ait yeni bulgulara ilerleyen yıllarda da rastlanılmıştır. 1970 yılında yine aynı bölgede aynı tür bir yavru fil iskeletine daha rastlanılmıştır.
İskeletler bölgede arkeolojik kazıların yapılmasını gündeme getirmiştir. Bir dönem kuş çeşitliliği ve yabani hayvan türlerini barındırmasıyla ünlenmiş olan Gâvur Gölü, günümüzde bataklık alanların ıslahıyla tarım arazisine çevrilmiştir. Sonbahar ile birlikte gölün bulunduğu alanda su birikmeye devam etmekte ve yaz aylarının başına kadar Gâvur Gölü alanında su bulunmaktadır.
GAVUR GÖLÜ HAVZASI SONBAHARDA YAĞMUR SULARIYLA YENİDEN CANLANIR
Bu süre içerisinde binlerce göçmen kuş türü için konaklama görevi gören Gâvur Gölü, kuş cennetini andırmaktadır. Suyun olduğu dönemlerde verimli göl havzasında beslenen çeşit çeşit tatlı su balıkları familyası, suların çekilmesiyle birlikte göl yatağındaki derelerde ve kanallarda yaşamlarını sürdürürler. Yaban hayatı bakımından oldukça zengin olan Gavur Gölü havzası sonbaharda yağmur sularıyla yeniden canlanır. Etrafını çeviren yüksek dağlarda eriyen karlar, yağmur sularına katılarak Gâvur Gölü'ne ulaştığında ise burası cennetten bir görünüme kavuşur.