Ülkemiz’de son 14 yıldan beri kredi kartı harcamalarında, kredi çekiminde çok büyük bir borçlanma söz konusu özelliklede son yıllarda. 2015 yılı sonu itibarıyla ülkemizde 17 milyon 785 bin kişinin ihtiyaç kredisi borcu var. BDDK Başkanı ihtiyaç kredisi başta olmak üzere tüm tüketici kredilerine de kredi kartlarında olduğu gibi üst limit getirileceğini açıkladı. Kredi kartı borçları dışındaki tüketici kredileri, konut, araç ve ihtiyaç kredileride artışta. Bankalar Birliği’nin açıklamalarına göre, 2015 yılı sonu itibarıyla: - 17 milyon 785 bin kişinin bankalara 155 milyar TL ihtiyaç kredisi borcu bulunmakta. Kişi başına borç ortalaması 8.700 TL civarında. Bazı krediler bu rakamdan çok daha fazla, bazıları daha düşük, yani bu rakamlar ortalama rakamlar. - 2 milyon 222 bin kişi bankalara konut Bankalar ihtiyaç kredisi kadar 150 milyar TL konut kredisi alacaklısı konumunda. Konut kredilerinde kişi başı ortalama borç 67 bin 500 TL civarında.
Bankalardan taşıt kredisi kullananların sayıları çok şükür ki pek yüksek değil. 753 bin kişinin 20 milyar TL taşıt kredisi borcu var. Taşıt kredilerinde ortalama kişi başı borç 38 bin 500 TL dolaylarında. Bu rakamlara baktığımızda sıkıntının büyüklüğünü anlıyoruz. Dilerim ki bu rakamlar artışda değilde düşüşte olur ama oranlara baktığımız zaman bu rakamlar maalesef hep artışta…
Bu sıkıntının yani borçlanmanın hemen önüne geçilmesi gerekmekte zannımca. Bu artışlara bir dayanak gösterecek olursak; Bankalar Birliği’nin açıklamasına göre, Aralık ayında ilk defa bireysel kredi kullanmak isteyenlerin sayısı 2014 yılında 133 bin kişi iken, 2015 yılı aralık ayında 293 bin kişi bireysel kredi başvurusu yapmış. Kredili mevduat hesabından borçlanma, ihtiyaç kredisinin alternatifi olan ve faiz oranı yüksek olan bir borçlanma yoluna başvurulmuş. Bu harcamalar lüks için veya gösteriş için yapılmış harcamalarda değil, ihtiyaç harcamaları…
Malum ülkemide açlık sınırı bin 379 TL, yoksulluk sınırı ise 4 bin 472 TL yani bu rakamın altında maaş alanlar aç ve yoksul… 2002 yılında ise bu rakam 935 TL dolaylarında, ülke ekonomik bakımdan 14 yılda iyiye gitmedi aksine kötüye gitti Türkiye…
Son söz; 1999’da 16. büyük ekonomiyken, 2015’de 18. büyük ekonomiyiz. Büyüme, gelişme bunun neresinde ?
* * * Belçika’da 3 ayrı yerde bomba patlıyor, ilk belirlemelere göre 34 kişi ölüyor ve çok sayıda yaralının olduğu belirtiliyor. Bu olayı şiddetle telin ediyoruz ama bizim ülkemizde de bu bombalar patladığında yüzlerce canımızın gittiğinde niye tüm Dünya ülkelerinden Belçika’ya gelen desteğin aynısı ülkemiz Türkiye’ye gelmiyor?
*** Not: Nusaybin’de zırhlı araç geçişi sırasında gerçekleşen patlamada, Kahramanmaraşlı hemşehrimiz Piyade Uzman Çavuş Raşit Atcı şehit oldu. Tüm şehitlerimize Allah’dan rahmet, kederli ailesine ve Türk Milletine başsağlığı ve sabırlar diliyorum. -
Hakkari/Yüksekova’da teröristlerle girilen çatışmada ise Kahramanmaraşlı hemşehrimiz Uzman Jandarma Mehmet Taşdemir yaralanmıştır. Yaralı hemşehrimede Allah’dan acil şifalar diliyorum.