Türkoğlu

Domuztepe Höyüğü tarihe ışık tutuyor

Türkoğlu İlçesindeki Domuzte Höyüğünde yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkan bulgular Anadolu’nun binlerce yıllık tarihine ışık tutmaya devam ediyor.

Türkoğlu İlçesi Domuztepe Höyüğünde 1996 yılında başlayan ve son 8 yıldır Türk Bilim İnsanlarının sürdürdüğü kazı çalışmaları devam ediyor. Son olarak Taş Çağına ait bulunan kadın iskeleti bulundu. 7 bin 500 yıllık olduğu tahmin edilen iskelet, dönemin ölü gömme geleneğiyle ilgili ipuçları veriyor. İskelet, dizleri karın bölgesine çekik ve kollarla birleşmiş şekilde bulundu. Uzmanlar, dönemin ölü gömme geleneğiyle önemli bir bulgu olduğunu belirtti.

BU BULGU BİZİ HEYECANLANDIRDI

Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonunda, Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halil Tekin başkanlığında, devam eden çalışmalar sürüyor. Bu yılki çalışmalar kapsamında bulunan kadın iskeletinin çok dikkat çekici olduğunu ve kendilerini çok heyecanlandırdığını anlatan Tekin, şunları kaydetti: “Saptamış olduğumuz bu iskelet, erişkin olduğunu tahmin ettiğimiz bir bireye ait. Geç neolitik döneme dair bir mezar olması bakımından bizim için önemli çünkü biz 2014 yılından bu yana kazdığımız hiçbir alanda böylesi bir mezarla karşılaşmamıştık. Basit bir toprak gömü şeklinde karşınıza çıkıyor. Şu ana kadar henüz bir arkeolojik bir bulgu yanında yok. Arkeolojide hocker dediğimiz tarzda gömülmüş. Yön olarak baktığımızda kuzeydoğu-güneybatı istikametinde görülüyor ama yine ölü gömme ile ilgili bizim için son derece değerli olan bir başka bulgu da yanında küçükbaş hayvanlara ait kemiklerin olmasıdır. Bu da ölü yemeğinin varlığına işaret etmekte; yani ölümünden sonra geride kalanların bir ölü yemeği düzenlediğini ve arta kalan kemikleri düzenli bir şekilde mezarın içerisine bıraktığını gösteriyor ki bu da sonraları özellikle Anadolu ve Yakın Doğu'da pek çok yerde gördüğümüz geleneğin erken örneklerinden birisi olarak karşımıza çıkıyor."