6 Şubat depremlerinin merkez üssü Kahramanmaraş’ta yeni yapılaşma kararları netlik kazanmaya başladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, şehir merkezinde, konut dışı kentsel çalışma alanlarında, Onikişubat, Afşin ve Pazarcık ilçelerinde yapılacak yeni konutların katsayılarını açıklamıştı. Kentin depremlerden en çok etkilenen ilçesi olan Dulkadiroğlu’nda yapılan zemin etüt çalışmaları sonrası yeni yapılaşmada kat sayıalrı netlik kazandı. Başkan Güngör, Büyükşehir Belediye Binasında Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, AK Parti İl Başkan Yardımcısı Hanifi Coşkun Ağdur ve Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyeleriyle birlikte basın açıklaması yaparak ilçenin katsayısı sınırlamasını açıkladı. Buna göre, Dulkadiroğlu ilçesinin İstasyon, Sümer, Eyüp Sultan Mahalleleri 2 kat ile sınırlandırılırken, Doğukent Bölgesi zemin artı 4 şeklinde sınırlandırıldı.
KOORDİNASYON İÇERİSİNDE ÇALIŞIYORUZ
Bakanlıklar ve kurumlarla istişare içerisinde üst düzey bir koordinasyonla çalıştıklarını söyleyen Başkan Güngör, şu sözleri kaydetti, “Sekiz ayı geride bıraktık. Şehrin yeniden ihya ve inşası için alınan kararların olgunlaşmasında bize katkı sağlayan ilgili odalarımız, sivil toplum kuruluşlarımız, hem büyükşehir belediyemizin imar komisyonu hem de ilçe belediyelerimizin imar komisyonlarına ve yapılan tüm öneri ve desteklere de teşekkür ediyoruz. Çünkü bu öneriler, bu düşünceler bizim aldığımız kararlara da katkı sağlamaktadır.
BAZI BÖLGELERDE ŞARTLAR DÂHİLİNDE RUHSAT VERİLMESİNİN ÖNÜNÜ AÇMIŞTIK
Uygun olmayan alanlar haricinde kalan alanlarda az hasarlı ve hasarsız binaların onarım ve dönüşüm yapımına tamamen izin vermiştik. İlk aldığımız kararlardan biri buydu. Orta hasarlı binaların güçlendirmesindeki usul ve esasları da yine geçtiğimiz aylarda açıklamıştık. Planlarımızda, özellikle Onikişubat İlçemizde kat artışı ve emsal artışları vardı. Almış olduğumuz yeni kararlarla birlikte bunları kaldırdık. Artık kat artışı ve emsal artışı kaldırıldı. Yine aynı şekilde küçük sanayi sitesi, gıda toptancıları, köy garajı, Kayseri ve Gaziantep yolu civarı, konut dışı kentsel çalışma alanlarını da dört katla sınırlandırdık ve bu şekliyle ruhsat verilmesinin önünü de açmıştık. Ayrıca Afşin ve Pazarcık ilçemizde zemin etütlerine bağlı olarak yapılaşmada beş kat sınırlaması getirmiştik ve şartlar dâhilinde bu ilçelerde de ruhsat verilmesinin önünü açmıştık.
AZERBAYCAN VE TRABZON BULVARI ZEMİN ARTI 3 VE ZEMİN ARTI 4 OLACAK
Şehir merkezinde bildiğiniz gibi yoğun bir zemin etüt çalışması yapıldı. Özellikle bizim geçmişimizin, tarihimizin hikâyesi olan Trabzon Caddesi ve Azerbaycan Caddesi civarında zemin etüdü sonucunda zemin artı 3, zemin artı 4 şekliyle imar da netleşmişti. Bu alanda da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve emlak konut tarafından kentsel tasarım çalışmalarının temelleri atılmıştı. Bu konuda biraz yavaş gittiğine dair şikâyetler alsak da bakanlığımızla görüştük, bunlar da hız kazanmış olacak. Mülkiyetle ilgili süreçlerde bazı çalışmaların zaman aldığını ifade etmek isterim ama bundan sonra bu temel atılan yerlerde çalışmalar hızla devam edecek. Boğaziçi, Sümbüllü ve Ağcalı bölgesinde bakanlığımızca yürütülen zemin etüdü çalışmaları hızla devam ediyor. Bu bölgede de inşallah kısa süre içerisinde yapılaşma şartlarını da sizlerle paylaşmış olacağız.
DULKADİROĞLU İLÇESİYLE İLGİLİ YENİ KARARLAR ALDIK
En büyük yıkım Dulkadiroğlu ve Onikişubat ilçemizde gerçekleşti. Bunlardan en fazlası da Dulkadiroğlu ilçemizde meydana geldi. Dulkadiroğlu Belediye Başkanımız Necati Okay, imar komisyonlarımız ve ilgili odalarımızın görüşünü alarak geldiğimiz noktayı, yapılaşmayı kamuoyuyla paylaşmak istiyorum. 6 Şubat depremlerinden kaynaklı risklerin azaltılması ve daha dirençli şehirler oluşturulması amacıyla bölgenin hasar durumları, deprem sonrası toplum psikolojisi ve toplumun beklentileri, şehircilik ilkeleri ve estetik kaygılarımız, bakanlığımızın yerinde dönüşüm kararlarının ele alındığı bir değerlendirme yaptık. Dulkadiroğlu ilçemizin imar ve yapılaşmasıyla ilgili kararları büyükşehir belediyesi olarak sizlerle paylaşmak istiyorum. Dulkadiroğlu ilçemi için bu kararlar birkaç gün içerisinde netleşti.
DULKADİROĞLU’NDA 16 BİN 137 HAK SAHİPLİĞİNE KONU OLAN KONUT VAR
İlçede 16 bin 137 hak sahipliğine konu olan konut var. İşyerleri için bu sayı 4 bin 760. Yerinde dönüşüm için müracaat 9 bin. Dulkadiroğlu bölgesinde ki hemşehrilerimizin yüzde 60’tan fazlası yerinde dönüşüm için müracaat etmiş. Bu şu demek. Ben evimi yerinde istiyorum. Kırsal alanda da 3 bin 147 hak sahipliği olduğunu görüyoruz. Buradaki itiraz süreçleri de devam ediyor.
KATSAYISINI 5 İLE SINIRLANDIRDIK
Biz büyük bir afet yaşadık. Bundan sonra böyle bir afette, böyle bir acı yaşamak istemiyoruz. Daha dirençli şehirler oluşturmak için gayret ediyoruz. Dulkadiroğlu ilçemizin hasar ve zemin durumlarını göz önünde bulundurarak bölgenin katsayısını 5 ile sınırlandırıyoruz. Özellikle Doğukent Sitesi ve civarında büyük yıkım oldu. Buradaki hemşerilerimiz uzun süre tasarruf ederek, birikim yaparak konutlarına sahip oldular, evlerini tekrar aynı yerinde istiyorlar. Tabii ki taleplerinde çok haklılar. Bu konuda da hem bakanlığımız, hem Çevre, Şehircilik İl Müdürlüğümüz ve Sayın Valimizin de katkılarıyla yıkım alanlarında yerinde dönüşümün hızlandırılması için ortak bir çalışma yürütüyoruz. Mümkün oldukça emsalden çok azaltmadan, katsayısını düşürüyoruz. Oradaki kardeşlerimize, yerinde konut verebilecek proje çalışmasını yürütüyoruz. Bunu da önümüzdeki süre içerisinde paylaşmış oluruz.
BAZI BÖLGELER 2 KAT İLE SINIRLANDIRILDI
İstasyon, Sümer, Eyüp Sultan Mahallelerinde zemin durumu göz önünde bulundurularak yapılaşma 2 kat ile sınırlandırılmıştır. Böylece uygun olmayan alanlar haricinde, şehir merkezinde büyük oranda yapılaşmaya yönelik çalışmalara ruhsat verme önü açılmıştır.
ORTA HASARLI YAPILARA İLİŞKİN 4 SEÇENEK VAR
Orta Hasarlı binalara ilişkin halen sıkça soru geliyor. Dönüştürülmesi veya güçlendirilmesiyle ilgili yönetmeleri açıklamıştık tekrar hatırlatayım. Bir güçlendirilmesi. Bir diğeri yerinde dönüştürülmesi bir diğeri hak sahipliğine konu olma, bir diğeri de herhangi bir işlem yapılmaksızın kanunda belirtilen süre sonunda bunların da yıkılması dört yöntemden bahsedebiliriz. Orta hasarlı binaların güçlendirilmesi için güçlendirme projeleriyle birlikte belediyelere müracaat edilecek. Belediyeler bu güçlendirme raporlarını eğer uygun buluyorlar ise bunların güçlendirme ruhsatı verilerek güçlendirilmesi yapılacak. Güçlendirme ruhsatı alınması için kat maliklerinde yüzde 80 çoğunluğun projeyi onaylaması gerekiyor. Diğer proje, eğer kat maliklerinin oradaki hak sahiplerinin yüzde 51’lik çoğunluğuyla biz orta hasarlı binamızı yıkıp yerinde dönüşümden yararlanmak istiyoruz derlerse yine bu konuda devletimizin 750 bin TL hibe, 750 bin TL'de kredi desteğini alarak yerinde dönüşümden faydalanabilirler, bu da ikinci yöntem. Üçüncü yöntem de biz orta hasarlı binamızı yıkmak istiyoruz ve hak sahipliğinden yararlanmak istiyoruz derlerse, orada da yine kat maliklerinin yüzde 80 çoğunluğuyla bu kararı alıp AFAD'a müracaat ederek binalarını yıkabilirler, yıktırabilirler ve aynı binası yıkılmış hak sahipleri gibi bu mevzuattan istifade edip hak sahipliğine konu olabilirler. Bu da üçüncü yöntemimiz. Bu üç yöntemden herhangi biri tercih edilmediği takdirde, orta hasarlı binalar bir yıl sonra aynen ağır hasarlı bina gibi yıkılacak. Önümüzdeki günler içerisinde çok geciktirmeden bir orta hasarlı binanın güçlendirilmesinde hangi evraklar, hangi dokümanlar işlenir, hangileri işlenmez? Bunları sabitleştirip, standartlaştırıp paylaşmış olacağız.
KİMİNE GÖRE YAVAŞ, KİMİNE GÖRE EKSİĞİZ
Geldiğimiz nokta kimine göre yavaş gidiyor, kimine göre eksik ilerliyor olabilir. Her şeyin dört dörtlük gittiğini iddia etmiyoruz ama büyük bir çalışmanın olduğunu, çok büyük bir gayretin olduğunu açıkça söyleyebilirim. Allah'ın izniyle şehrimizin yeniden inşası, yeniden imarı konusunda başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, bütün bakanlıklarımız, kurumlarımız, milletvekillerimiz burada vali ve il müdürlüklerimiz, belediyelerimiz yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Biz Kahramanmaraş'ımızı yeniden inşa etmiyoruz, yeni Kahramanmaraş'ı inşa ediyoruz.”
Haber: Ayşegül Dokuyucu